Περίπου δυο εβδομάδες απομένουν για την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2022.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες τον αριθμό των εισακτέων για τις φετινές Πανελλαδικές, αναρτώντας τους πίνακες με τους αριθμούς των εισακτέων για κάθε σχολή/τμήμα.
Υπενθυμίζεται ότι εκ των «πρωταγωνιστών» των φετινών εξετάσεων θα είναι, ξανά, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (*δείτε αναλυτικό οδηγό για την ΕΒΕ σε αυτόν τον σύνδεσμο), καθώς και ότι φέτος έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος υπολογισμού των μορίων.
Πανελλαδικές 2022: Πού μειώθηκαν οι εισακτέοι
Ο αριθμός των εισακτέων είναι ένα από τα βασικά κομμάτια του «παζλ» που διαμορφώνουν τον τελικό χάρτη των Πανελλαδικών εξετάσεων. Τα υπόλοιπα δυο «κλειδιά» είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι προτιμήσεις τους, όπως διατυπώνονται στο Μηχανογραφικό δελτίο.
Σε ό,τι αφορά τους εισακτέους ο Νικηφόρος Μαρκάκης, Μαθηματικός, από το ΜΕΘΟΔΙΚΟ Φροντιστήριο λέει στο iefimerida.gr πως «στα περισσότερα Πανεπιστημιακά Τμήματα δεν υπάρχει αξιόλογη μεταβολή στον αριθμό εισακτέων -το 45% των Πανεπιστημιακών Τμημάτων δεν έχει μεταβολή στον αριθμό των εισακτέων. Ειδικά στις υψηλόβαθμες Σχολές, οι μεταβολές είναι ελάχιστες σε όλα τα Πανεπιστήμια».
Παρά ταύτα, εξηγεί, «υπάρχει μείωση των εισακτέων σε πολλά Τμήματα σε διάφορα Πανεπιστήμια. Πράγματι στα μισά σχεδόν Τμήματα (49% του συνόλου) υπάρχει μείωση του αριθμού εισακτέων. Μείωση έγινε κυρίως στα Τμήματα εκείνα που πέρσι, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, δεν συμπληρώθηκαν οι θέσεις. Αυτά είναι κυρίως Τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων με χαμηλές βάσεις τα προηγούμενα χρόνια».
Τι επηρεάζει ο αριθμός των εισακτέων
Η μείωση των εισακτέων, σύμφωνα με τον Νικηφόρο Μαρκάκη από το ΜΕΘΟΔΙΚΟ Φροντιστήριο, «δεν αναμένεται βέβαια, να προκαλέσει ανοδική τάση στις Βάσεις Εισαγωγής στις περισσότερες περιπτώσεις, αφού η Βάση Εισαγωγής στα περισσότερα από αυτά τα Τμήματα διαμορφώθηκε από την Ελάχιστη Βάση».
Πάντως, προσθέτει ο κ. Μαρκάκης, «εκτός από τα Τμήματα που δεν συμπληρώθηκαν οι θέσεις στις περσινές Εξετάσεις, μείωση των εισακτέων για τις Πανελλαδικές 2022 έχουν και πολλά Τμήματα με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τις Επιστήμες Περιβάλλοντος, τη Γεωπονία, τη Δασολογία, την Επιστήμη Τροφίμων και συναφείς επιστήμες καθώς και ορισμένα Τμήματα Τοπογράφων και Πολιτικών Μηχανικών».
Η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου, που φέτος συνεργάζεται με το iefimerida.gr, υποστηρίζει ότι «στην Αθήνα αξιοσημείωτη είναι η μείωση των εισακτέων στα Τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ όπου υποδιπλασιάζεται ο αριθμός των εισακτέων -από 480 πέρυσι σε 230 φέτος- καθώς και σε ορισμένα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με πιο σημαντική τη μείωση του αριθμού στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (κατά 40%) και στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας (κατά 44%)».
Καταλήγοντας, ο Νικηφόρος Μαρκάκης επισημαίνει ότι «αθροιστικά αν και μειώνονται οι θέσεις περίπου κατά 9,000 στα Τμήματα των Πανεπιστημίων, ο αριθμός των επιτυχόντων στις φετινές Πανελλαδικές τελικά θα κριθεί από τις επιδόσεις των υποψηφίων, δηλαδή από τις βαθμολογίες που θα συγκεντρώσουν, μιας και το βασικότερο κριτήριο επιτυχίας είναι να κατορθώσει ένας υποψήφιος να έχει Μέσο Όρο βαθμολογίας που να υπερβαίνει την Ελάχιστη Βάση».
Πανελλαδικές: Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Τα φροντιστήρια ΜΕΘΟΔΙΚΟ έχουν δημιουργήσει την Εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων Πανελλαδικών η οποία βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο:
https://www.methodiko-frontistirio.gr/moria/index.html
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «κατεβάσουν» και την εφαρμογή για κινητά του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ από αυτό το link: