Διευκρινίσεις για τα ποσοστά εισαγωγής με το παλαιό και νέο σύστημα, κατά τις Πανελλαδικές 2020, αναγκάστηκε να δώσει το υπουργείο Παιδείας.
Το ζήτημα έφτασε έως και τη Βουλή με βουλευτές να ερωτούν την ηγεσία του υπ. Παιδείας με ποιον τρόπο σκοπεύει να άρει τις αδικίες που δημιουργούνται σε περίπτωση υποψηφίων με το παλαιό σύστημα «που καίτοι συμπλήρωσαν υψηλές βαθμολογίες δεν θα εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους λόγω του χαμηλά διαμορφωμένου ποσοστού του 9.51% σε σχέση με το 17,3% που υπολογιζόταν με βάση τα αναφερόμενα στο ν.4635/2019»
Ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης, με άρθρο του στη «Ναυτεμπορική», επισήμανε ότι «ο διαχωρισμός σε παλαιούς και νέους υποψηφίους αδικεί τους υποψηφίους του νέου συστήματος. […] Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος είναι το 5,35% του συνόλου και διεκδικούν το 9,51% των θέσεων, όπως ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή στο νέο σύστημα έχουμε περισσότερους υποψηφίους για λιγότερες θέσεις. Αυτός ο συνωστισμός, σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις στην Οικονομία θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των βάσεων στους υποψηφίους του νέου συστήματος».
Ο κ. Στρατηγάκης, στο ίδιο άρθρο, προσέθεσε ότι «στο συνολικό αριθμό οι υποψήφιοι του 2ου και του 3ου πεδίου μαζί είναι 29.875 φέτος έναντι 30.538 πέρυσι. Απλά φέτος είναι διασπασμένοι σε 4 κατηγορίες. Έχουμε ξεχωριστά τους υποψηφίους του 2ου πεδίου χωρισμένους σε παλιούς και νέους και χωριστά τους υποψηφίους του 3ου πεδίου χωρισμένους σε παλιούς και νέους. Η κατανομή των υποψηφίων σε παλιούς και νέους δημιουργεί αδικίες. Ευνοούνται οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος του 2ου πεδίου, που είναι το 7,45% των υποψηφίων και διεκδικούν το 9,51% των θέσεων και αδικεί τους υποψηφίους του 3ου πεδίου που ενώ αποτελούν το 15,57% των υποψηφίων διεκδικούν και πάλι το 9,51% των θέσεων. Η αδικία είναι προφανής. Υπάρχει μία διαφορά στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα. Υπάρχουν 406 υποψήφιοι που εξετάστηκαν και στη Βιολογία και στα Μαθηματικά, διεκδικώντας θέση και στο 2ο και στο 3ο πεδίο.»
Οι διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας
Το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε απάντηση στα ερωτήματα που δέχεται για το αποδιδόμενο ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
«Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του αρ. 166 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α’), σαφώς ορίζεται ότι το αποδιδόμενο ποσοστό παλαιού συστήματος προκύπτει από την αριθμητική σύγκριση των δύο κατηγοριών υποψηφίων, παλαιού και νέου συστήματος. Η σύγκριση γίνεται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων των δύο διαφορετικών συστημάτων, παλαιού και νέου, και όχι ομάδων προσανατολισμού, καθώς αυτές ορίζονται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε σύστημα εισαγωγής.
»Πχ. το Επιστημονικό Πεδίο «Επιστήμες Υγείας και Ζωής» μπορεί να προσεγγιστεί και από τις τρεις (3) ομάδες προσανατολισμού του παλαιού συστήματος, ανάλογα με την επιλογή 4ου ή 5ου μαθήματος, ενώ στο νέο σύστημα το Επιστημονικό Πεδίο «Επιστήμες Υγείας και Ζωής» προσεγγίζεται μόνο από την ομάδα προσανατολισμού «Σπουδών Υγείας».
»Στην αρ. Φ.253.1/67067/Α5 (ΦΕΚ 2221 Β’) Υπουργική Απόφαση αριθμού εισακτέων, δημοσιοποιήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν συμμετοχή για το κάθε ένα σύστημα, σύμφωνα με τις αιτήσεις τους, και καθορίστηκε το ποσοστό διεκδίκησης του αριθμού εισακτέων στη βάση της ακριβούς αναλογίας μεταξύ του αριθμού των υποψηφίων των δύο συστημάτων.
»Το 2016, με όμοια διάταξη διαχωρισμού παλαιού και νέου συστήματος εισαγωγής, είχε ακολουθηθεί ακριβώς η ίδια διαδικασία επιμερισμού του ποσοστού συμμετεχόντων παλαιού και νέου συστήματος. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υποψήφιοι παλαιοτέρων ετών είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν με ποιο σύστημα εισαγωγής θα διαγωνισθούν».