Βάσεις 2022: Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις Πανελλήνιες -Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν [πίνακες] - iefimerida.gr

Βάσεις 2022: Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις Πανελλήνιες -Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν [πίνακες]

βάσεις 2022 εκτιμήσεις
Φωτογραφία αρχείου: INTIME NEWS
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Σε περίπου έναν μήνα από σήμερα θα ανακοινωθούν επισήμως οι Βάσεις εισαγωγής, βάζοντας τέλος στη βασανιστική αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων.

Στη συγκεκριμένη φάση, οι υποψήφιοι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, με την προθεσμία για την οριστική υποβολή να ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς έγραψαν, όμως, φέτος οι υποψήφιοι; Και τι σημαίνει αυτό για τη διαμόρφωση των Βάσεων;

«Αυτό που μπορούμε να συγκρατήσουμε, ως γενική εικόνα, από τις Πανελλαδικές είναι ότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από τη βάση και λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογία πάνω από 18. Και αυτό είναι κάτι που περιμένουμε ότι θα αποτυπωθεί στη διαμόρφωση των Βάσεων» λέει στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός-σύμβουλος σταδιοδρομίας και δημιουργός του stadiodromia.gr.

Όπως εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης, «η μεγάλη διαφορά από τις περσινές βάσεις είναι ότι τα μόρια που συγκεντρώνουν φέτος οι υποψήφιοι υπολογίζονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Φέτος, κάθε τμήμα επέλεξε έναν συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι υποψήφιοι να έχουν διαφορετικά μόρια σε κάθε τμήμα. Αυτή η μεγάλη αλλαγή κάνει μη συγκρίσιμα τα φετινά μόρια με τις περσινές βάσεις».

Η συμβουλή του προς τους υποψηφίους των φετινών Πανελληνίων είναι «να είναι πολύ προσεκτικοί και να μη λένε ''πιάνω την τάδε σχολή ή απέχω τόσα μόρια από αυτή τη σχολή''».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άγνωστοι «Χ» για τις φετινές Βάσεις

Ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι καθώς φέτος τα μόρια θα είναι διαφορετικά, αποτελεί μέγα «γρίφο» η επίπτωσή τους στη διαμόρφωση των βάσεων. Στο φετινό… μυστήριο ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας, φέτος, δεν ανακοίνωσε τους μέσους όρους ανά μάθημα.

«Οι μέσοι όροι κάθε Πεδίου και η ελάχιστη και η μέγιστη ΕΒΕ του 2022 είναι οι επίσημοι μέσοι όροι που προκύπτουν από την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κάθε τμήματος από το υπουργείο Παιδείας.

Οι ΕΒΕ κινήθηκαν στα αναμενόμενα πλαίσια, που είχαμε προβλέψει. Αποκλίσεις στο δεύτερο δεκαδικό είναι αναμενόμενες, διότι εμείς έχουμε συγκεντρωτικά τα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο Παιδείας, ενώ το υπουργείο υπολογίζει με βάση τους βαθμούς κάθε μαθητή.

Όπως είναι σχεδιασμένη η ΕΒΕ, ένας στους τρεις υποψηφίους δεν θα μπορεί να υποβάλει καθόλου το Μηχανογραφικό του δελτίο και ο δεύτερος στους τρεις υποψηφίους θα έχει περιορισμένη πρόσβαση στο Μηχανογραφικό. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, να δηλώσει όλες τις σχολές του Πεδίου του, αλλά μόνο αυτές στις οποίες υπερβαίνει την ΕΒΕ. Τέλος, ο τρίτος υποψήφιος δεν επηρεάζεται καθόλου από την ΕΒΕ», τονίζει ο Στράτος Στρατηγάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο έμπειρος αναλυτής υπενθυμίζει ότι «είναι βασική αρχή να μη δημοσιεύουμε εκτιμήσεις βάσεων με αριθμούς πριν από την ολοκλήρωση της κατάθεσης των Μηχανογραφικών, διότι δεν θέλουμε να επηρεαστεί κανείς υποψήφιος στο πώς θα δηλώσει τις σχολές στο Μηχανογραφικό του».

Πτωτικά παντού οι Βάσεις στο 1ο Πεδίο

Για το 1ο Πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης λέει ότι φέτος οι αριστούχοι (πάνω από 18) στη Γλώσσα, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά ήταν λιγότεροι.

«Έχουμε μεγάλη διαφορά στο ποσοστό των αριστούχων. Από 27,55% των υποψηφίων που αρίστευσαν, πέρυσι, στην Κοινωνιολογία, στα Λατινικά, έχουμε μόλις 17,96%. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, όπως οι Νομικές και η Ψυχολογία», σημειώνει.

Στην άλλη άκρη του βαθμολογικού πίνακα, προσθέτει, «βλέπουμε ότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους κάτω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα, εκτός από τα Λατινικά, που είναι μεν περισσότεροι αλλά η διαφορά είναι μικρή· 43,91% κάτω από τη βάση στην Κοινωνιολογία πέρυσι και 45,13% στα Λατινικά φέτος. Αυτό θα σήμαινε ότι περιμένουμε άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Δύο παράγοντες, όμως, μπορεί να μεταβάλουν αυτή την εικόνα: ο αριθμός των υποψηφίων του 1ου πεδίου είναι φέτος μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά. Μόλις 18.256 υποψήφιοι εξετάστηκαν στα μαθήματα του 1ου Πεδίου, ενώ πέρυσι εξετάστηκαν 22.594 υποψήφιοι. Πρόκειται για μείωση 19,19%, που είναι πολύ σημαντική και θα φέρει, τελικά, μείωση στις βάσεις και στις χαμηλόβαθμες σχολές. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε μεγάλη μείωση στις βάσεις λόγω έλλειψης υποψηφίων».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «ο άλλος παράγοντας είναι ότι πέρυσι το βασικό μάθημα του Πεδίου ήταν τα Αρχαία Ελληνικά, που είχαν συντελεστή 33% σε όλες τις σχολές του Πεδίου, κάτι που φέτος δεν συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι με τις ίδιες βαθμολογίες θα συγκεντρώσουν φέτος περισσότερα μόρια από όσα θα έβγαζαν με τον περσινό τρόπο υπολογισμού των μορίων. Ο μέσος όρος του Πεδίου είναι μεγαλύτερος φέτος από πέρυσι, διότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμούς κάτω από το 10. Παρ’ όλα αυτά, θα έχουμε πτώση των βάσεων. Πτώση παντού είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα που προκύπτει για το 1ο Πεδίο».

βάσεις εκτίμηση 1ο πεδίο 2022

Οι αλλαγές στις Βάσεις του 2ου Πεδίου

Σε ό,τι αφορά το 2ο Πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης τονίζει ότι «η μείωση του ποσοστού των αριστούχων ισχύει και εδώ. Μικρότερος αριθμός αριστούχων στη Γλώσσα, τη Φυσική και τα Μαθηματικά, ενώ μικρή αύξηση είχαμε στη Χημεία. Συνεπώς και εδώ περιμένουμε μείωση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ακολούθως, «στις χαμηλές βαθμολογίες έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογίες μικρότερες του 10 στη Γλώσσα και τη Χημεία, αλλά περισσότερους υποψηφίους με χαμηλή βαθμολογία στη Φυσική και τα Μαθηματικά. Ο μέσος όρος του Πεδίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, είναι χαμηλότερος από πέρυσι, 11,84 έναντι 11,98. Μικρή η διαφορά, αλλά υπαρκτή. Δεν έχουμε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των υποψηφίων σ’ αυτό το πεδίο· περίπου 400 υποψήφιοι λιγότεροι από πέρυσι. Αναμένουμε λοιπόν στις χαμηλόβαθμες σχολές περίπου ίδιες βάσεις με πέρυσι».

βάσεις εκτίμηση 2022 2ο πεδίο

«Ασανσέρ» οι Βάσεις στο 3ο Πεδίο

Στις υψηλές βαθμολογίες του 3ου Πεδίου, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «έχουμε μείωση των αριστούχων στη Φυσική, τη Βιολογία και τη Γλώσσα. Αύξηση έχουμε μόνο στη Χημεία. Αναμενόμενη είναι η μείωση των βάσεων».

Στις χαμηλές βαθμολογίες, προσθέτει, «έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από 10 στη Φυσική, με σημαντική διαφορά, όπως φαίνεται στον πίνακα. Στη Βιολογία έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στο ποσοστό των βαθμών που είναι κάτω από το 10· 30,74% φέτος έναντι 47,43% πέρυσι. Αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση έχουμε μόνο στη Χημεία, από 31,56% σε 38,34%. Έχουμε 1.000 επιπλέον υποψηφίους φέτος. Από 12.692 πέρυσι σε 13.680 φέτος. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βάσεις εκτίμηση 3ο πεδίο 2022

Βάσεις 4ου Πεδίου: Ανοδικά παντού, πλην των υψηλόβαθμων σχολών

Για το 4ο Πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης παρατηρεί «μείωση του αριθμού των αριστούχων σε όλα τα μαθήματα του Πεδίου. Αυτό μας δείχνει μείωση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές.

»Αντίθετα έχουμε μείωση του αριθμού των γραπτών με βαθμό μικρότερο του 10 στη Γλώσσα, στην Πληροφορική και την Οικονομία. Αύξηση του αριθμού των γραπτών με βαθμό κάτω από 10 έχουμε στα Μαθηματικά, αλλά δεν είναι μεγάλη (μικρότερη του 1%). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε αύξηση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές».

Επιπλέον, συνεχίζει, «έχουμε 1.000 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι, γεγονός που θα λειτουργήσει υπέρ της ανόδου των βάσεων και έχουμε αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας. Πέρυσι είχαμε τα Μαθηματικά που είχαν συντελεστή βαρύτητας 33%. Η μεγάλη αποτυχία στα Μαθηματικά σ’ αυτό το Πεδίο έκανε τους υποψηφίους να συγκεντρώνουν λιγότερα μόρια. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης η βάση ήταν 7.140 μόρια, όταν ο μέσος όρος στα 4 μαθήματα αυτού του υποψηφίου ήταν μεγαλύτερος ή ίσος του 8,27.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Φέτος, λοιπόν, με τα Μαθηματικά να μην έχουν τόσο μεγάλο συντελεστή βαρύτητας, περιμένουμε οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια από τα μόρια που θα συγκέντρωναν με την ίδια βαθμολογία πέρυσι. Και αυτός ο παράγοντας θα συντελέσει στην άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε σημαντική άνοδο σε όλες τις σχολές του Πεδίου, εκτός από τις υψηλόβαθμες».

βάσεις εκτίμηση 4ο πεδίο 2022

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατηγάκης υπογραμμίζει ότι η προθεσμία για τα Μηχανογραφικά ήταν πολύ μικρή και ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση από το υπουργείο Παιδείας, και πέραν της 18ης Ιουλίου.

Προς τους υποψηφίους, επαναλαμβάνει ότι «δεν πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους με βάση τις περσινές βάσεις, ούτε τις φετινές εκτιμήσεις για τη διαμόρφωσή τους. Πρέπει να τα συμπληρώσουν με βάση τις πραγματικές τους επιθυμίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ