Η ταινία «The Power of the Dog», του Netflix, σάρωσε χθες τις υποψηφιότητες για την 94η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ.
Η ταινία της Τζέιν Κάμπιον ηγείται της οσκαρικής κούρσας με 12 υποψηφιότητες και είναι μάλιστα υποψήφια σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες με την ίδια την Κάμπιον να προτάσσεται όχι μόνο στην κατηγορία Σκηνοθεσίας αλλά και σε αυτή του Διασκευασμένου Σεναρίου. Για τις ερμηνείες τους στην ταινία, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι υποψήφιος στην κατηγορία Α' Ανδρικού Ρόλου, η Κίρστεν Ντανστ διεκδικεί το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, ενώ η ταινία έχει διπλή παρουσία στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου με τις υποψηφιότητες των Κόντι Σμιτ-ΜακΦι και Τζέσι Πλίμονς.
Την «Εξουσία του Σκύλου» ακολουθεί το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ με 10 υποψηφιότητες, το οποίο διεκδικεί μεταξύ άλλων το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ έχει έντονη παρουσία στις τεχνικές κατηγορίες.
«The Power of the Dog»: Τι πραγματεύεται όμως η ταινία;
Μια σπουδαία αμερικανική ιστορία και μια εκθαμβωτική εξάρθρωση ενός από τους θεμελιώδεις μύθους της χώρας, το «The Power of the Dog» της Τζέιν Κάμπιον επικεντρώνεται στον Φιλ Μπέρμπανκ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς), έναν αλαζόνα άνδρα. Για δεκαετίες, ο Φιλ εκτρέφει βοοειδή στο ράντσο της οικογένειάς του στη Μοντάνα, μια ξεραμένη έκταση που περιβάλλεται από πανύψηλα βουνά. Τόσο σκληρός και απομονωμένος, ανοιχτός και υπερασπιζόμενος όσο η γη, ο Φιλ είναι ένας καουμπόι σε όλη του τη ζωή: Σπάνια κάνει μπάνιο και ευνουχίζει μοσχάρια χρησιμοποιώντας μια λεπίδα που κρατά στα δόντια του για να μπορέσει να ολοκληρώσει τη σκληρή διαδικασία με τα γυμνά του χέρια.
Η σκληρή ζωή της άγριας Δύσης
Η πινελιά της Κάμπιον είναι πιο διακριτική στο «The Power of the Dog», αν και η σκηνή με το μαχαίρι είναι εξίσου γρήγορη, σίγουρη και αδυσώπητη. Είναι μια ατρόμητη σκηνοθέτις που ποτέ δεν ανησυχούσε μήπως τρομάξει το κοινό της. Νιώθεις άσχημα για το θηρίο, αλλά είναι το άλλο ζώο που θέλει η Κάμπιον να δεις, αυτό που βράζει από οργή υπό το βλέμμα θαυμασμού άλλων ανδρών.
Η ιστορία διαδραματίζεται το 1925. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει για τον Φιλ αν και η οικογένεια Μπούμερμπανκ έχει ένα από τα λίγα αυτοκίνητα της περιοχής. Για ένα τέταρτο του αιώνα, αυτός και ο αδερφός του, Τζορτζ (Τζέσε Πλέμονς), κράτησαν ζωντανό το ήθος του καουμπόη στο ράντσο που τους έδωσαν οι γονείς τους. Εκτρέφουν άλογα και βοοειδή σε έναν κόσμο τραχιών ανδρών, αλλά τη νύχτα, ο Φιλ και ο Τζορτζ αποσύρονται στο μεγάλο σπίτι τους σε ανατολικό στυλ με τα χαλιά, τις γεμάτες βιβλιοθήκες, τη σκακιέρα που περιμένει και τους τοίχους γεμάτους κεφάλια ζώων.
Μια τολμηρή οπτική στιλίστρια, η Κάμπιον παρουσιάζει αυτό τον κόσμο και τους ανθρώπους του με ακρίβεια, με εναέριες λήψεις και με τη χαρακτηριστική της προσοχή στην φιλήδονη λεπτομέρεια (η ταινία γυρίστηκε στη Νέα Ζηλανδία, ως το σκηνικό για την άγρια φύση της Μοντάνα).
Η ιστορία στρέφεται στο τι συμβαίνει όταν ο Τζορτζ παντρεύεται την Ρόουζ (Κίρστεν Ντανστ), μια χήρα με έναν έφηβο γιο, τον Πίτερ (Κόντι Σμιθ ΜακΦι, που θυμίζει τον νεαρό Άντονι Πέρκινς του Psycho). Ο Φιλ βλέπει τη Ρόουζ ως καιροσκόπο και γράφει μια επιστολή παραπόνων στους γονείς του, τους οποίους για πλάκα τα αδέρφια αναφέρουν ως Γριά και Γέρο Τζεντ ( Φρανς Κόνροϊ και Πίτερ Κάρολ). Είναι μια παιδαριώδης κίνηση, αλλά συμβαδίζει με τη βρεφική παιδεία που εξακολουθεί να διαμορφώνει την άβολη σχέση των αδελφών και την αδεξιότητα τους με τους ξένους, ιδιαίτερα τις γυναίκες. Πριν από τη Ρόουζ, οι μόνες άλλες γυναίκες στο ράντσο είναι μια ηλικιωμένη μαγείρισσα και μια βοηθός, και οι δύο χωρίς φύλο.
Με τον ερχομό της Ρόουζ και του Πίτερ, η ιστορία γίνεται επίσης κάτι σαν γυναικείο γοτθικό, μια από αυτές τις απόκοσμες ιστορίες για γυναίκες σε ασφυκτικούς οικιακούς χώρους που στοιχειώνονται από φαντάσματα (κυριολεκτικά και μη) και στροβιλίζονται με καταπιεσμένη επιθυμία.
Η εξουσία του σκύλου: Τα δύο τελείως αντίθετα αδέρφια
Το «The Power of the Dog» βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του 1967 του Τόμας Σάβατζ, ενός γκέι του οποίου η μυθιστορηματική λογοτεχνία που καταξιώθηκε από τους κριτικούς βασίστηκε στα χρόνια που ζούσε και εργαζόταν σε ένα ράντσο της Μοντάνα.
Η Κάμπιον η οποία έγραψε το σενάριο για το «The Power of the Dog» έχει εξομαλύνει την ιστορία στα βασικά της στοιχεία, βασιζόμενη αρχικά σε μια σειρά αντιθέσεων, κάποιες έντονα ορατές, άλλες πιο κρυφές. Ο Φιλ είναι ψηλός και ντύνεται σαν καουμπόη. Ο Τζορτζ είναι πιο στρογγυλεμένος και προσηλωμένος στο να φοράει κοστούμια ακόμη και έφιππος. Ο Φιλ είναι μεγάλο ομιλητής, όταν το επιλέγει και χρησιμοποιεί μια αιχμηρή γλώσσα με πολλά από τα τραχιά σχόλιά του να απευθύνονται στον αδερφό του. Από την πλευρά του, ο Τζορτζ τείνει προς τη σιωπή, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις ακόμη και όταν τον παρακινεί ο Φιλ. Με την πρώτη ματιά, τα αδέρφια φαίνεται να ενσαρκώνουν το κλασικό χάσμα γουέστερν μεταξύ ερημιάς και πολιτισμού, μια διάσπαση που οι ταινίες αντιπροσωπεύουν εδώ και καιρό. Όπως συνέβαινε συχνά, συμπεριλαμβανομένου του παλιού Χόλιγουντ, αυτοί οι διαχωρισμοί είναι πιο περίπλοκοι από ό,τι φαίνονται, όπως και ο Φιλ και ο Τζορτζ, των οποίων η δυναμική της ζωής διαταράσσεται από τη Ρόουζ και τον Πίτερ, ένα αραχνοειδές, βιβλιοφάγο αγόρι, που υποτιμάται από όλους.
Η Ρόουζ παίρνει τη θέση του Φιλ, κυριολεκτικά όσον αφορά στον ύπνο: Ο Τζορτζ βγαίνει από την κρεβατοκάμαρα που μοιράζεται με τον αδερφό του.
Προσοχή! Spoiler
Ο Φιλ είναι ο κακός της ιστορίας, και ο Κούμπερμπατς τον υποδύεται με δεξιοτεχνικό τρόπο. Είναι σκληρός τόσο με την νύφη του (που στρέφεται στο αλκοόλ για να καταπολεμήσει το άγχος της) όσο και με τον γιο της, τον οποίο κοροϊδεύει ως «θηλυκό» ενώ ενθαρρύνει και τους άλλους άνδρες στο ράντσο να συμμετέχουν στην κακοποίηση.
Αλλά ο νεαρός Πίτερ έχει ένα-δύο κόλπα στο μανίκι του – και καταφέρνει να πάρει την εκδίκησή του με έναν διακριτικό τρόπο.
Στο τέλος της ταινίας, μαθαίνουμε ότι ο Φιλ πεθαίνει από άνθρακα αλλά η βασική αιτία αυτής της ξαφνικής και μυστηριώδους αιτίας θανάτου μπορεί να είναι αμέσως ξεκάθαρη. Νωρίτερα στην ταινία, μαθαίνουμε για ένα ξέσπασμα άνθρακα που έχει σκοτώσει αρκετά από τα βοοειδή του ράντσου. Και βλέπουμε τον Πίτερ όχι μόνο να σκοντάφτει πάνω σε μια αγελάδα που έχει πεθάνει από την ασθένεια αυτή, αλλά να κόβει και λίγο από το δέρμα της – φορώντας γάντια για να προστατευτεί.
Όταν η μεθυσμένη μητέρα του πάει να πετάξει τα δέρματα που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ο Φιλ για να φτιάξει ένα νέο σχοινί, ο Πίτερ βλέπει μια ευκαιρία και παίρνει την εκδίκησή του μολύνοντας τον Φιλ από άνθρακα. Η εκδίκηση μπορεί να φαίνεται εκπληκτική αλλά οι δυο τους έχουν σχηματίσει έναν «δεσμό». Πράγματι ο Φιλ έπλεκε αυτό το σκοινί ως δώρο στον Πίτερ, και στις τελευταίες στιγμές της ταινίας, βλέπουμε τον Πίτερ να παίρνει αυτό το δώρο και να το τοποθετεί κάτω από το κρεβάτι του – φυσικά, φορώντας γάντι. Ο Πίτερ, ο οποίος από νωρίς έχει ορκιστεί να προστατεύσει τη μητέρα του από τον νταή που είχε μπει στη ζωή του, εκπλήρωσε τον στόχο του – με κλινική, χειρουργική ακρίβεια.
Είναι εύκολο να συνοψίσουμε την ταινία: είναι ταυτόχρονα ένα ρεβιζιονιστικό γουέστερν, ένα μυστήριο, μια εξερεύνηση της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας, ένας θρήνος για τα όρια που βάζει ο κόσμος σε εμάς και σε αυτά που επωμιζόμαστε μέχρι που δεν αντέχουμε άλλο. Και ενώ είναι μια τραγωδία, είναι ταυτόχρονα και μια ιστορία απελευθέρωσης.