Συγγενείς των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης στην Ορόρα των ΗΠΑ, όπου ένοπλος εισέβαλε σε προβολή ταινίας του Μπάτμαν, «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» διαμαρτύρονται για την επικείμενη πρεμιέρα της ταινίας «Τζόκερ» με επιστολή τους στην εταιρεία παραγωγής Warner Bros.
Το θέμα ανέκυψε έπειτα από επιστολή που υπογράφουν πέντε από τους συγγενείς, ο δράστης είχε σκοτώσει 10 ανθρώπους το 2012, με την οποία συνιστούν στην Warner Bros να είναι πιο προσεκτική σε ό, τι αφορά στην προώθηση της βίας μέσα από τις ταινίες τους.
Παρά το γεγονός πως το φιλμ στο οποίο συνέβη το μακελειό δεν περιελάμβανε τον Τζόκερ, ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο είχε τα μαλλιά του βαμμένα πορτοκαλί και ισχυρίστηκε στη συνέχεια στους αστυνομικούς πως είναι ο πραγματικός κακός από το περιβάλλον του Μπάτμαν.
Παρουσιάζετε τον Τζόκερ ως συμπαθή ήρωα
Επιπλέον, εκείνο που προκάλεσε την αντίδραση των οικογενειών είναι πως μια ταινία με βασικό πρωταγωνιστή τον Τζόκερ, τον «κακό» από τα κόμικ του Μπάτμαν, προσφέρει άλλοθι και ηρωποιεί κατά κάποιον τρόπο έναν χαρακτήρα που διαπράττει ασταμάτητα ειδεχθή εγκλήματα. «Έπεσε στην αντίληψή μας πως η Warner Bros κυκλοφορεί μια ταινία με τον τίτλο “Τζόκερ” που παρουσιάζει τον χαρακτήρα ως πρωταγωνιστή με μια συμπαθή ιστορία» αναφέρει η επιστολή.
Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν πως δεν θα εμποδίσουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, όμως ζητούν από την Warner Bros να συμβάλει μέσω των ταινιών της στην μείωση των περιστατικών βίας στην αμερικανική κοινωνία. «Με την επιρροή σας, ακολουθήστε μας στην μάχη να χτίσουμε ασφαλέστερες κοινωνίες με λιγότερα όπλα» αναφέρουν στην επιστολή.
Τι απαντά η Warner Bros για την ταινία Τζόκερ
Σε απάντησή της η εταιρία που έχει τα δικαιώματα της ταινίας, η οποία παρεμπιπτόντως εκθειάστηκε στα φεστιβάλ όπου και προβλήθηκε από κοινό και κριτικούς, σημειώνει πως παραμένει αφοσιωμένη στον αγώνα κατά της ένοπλης βίας. «Μην αυταπατάστε: Κανένας φανταστικός χαρακτήρας όπως ο Τζόκερ και καμιά ταινία δεν προωθεί τη βία στον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι αυτή η πρόθεση της ταινία, των δημιουργών ή του στούντιο, να παρουσιάσουν αυτόν τον χαρακτήρα ως ήρωα» σημειώνουν με νόημα.
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της nytimes, η συσχέτιση βίαιων περιστατικών με κινηματογραφικές ταινίες δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα στενή, ενώ περιπτώσεις ένοπλης επίθεσης σε κινηματογραφικές αίθουσες σπανίζουν, ακόμη και στις ΗΠΑ.
Μπορεί μια ταινία σαν τον Τζόκερ να οπλίσει το χέρι ενός επίδοξου δράστη;
Η Σάντι Φίλιπς που έχασε την κόρη της στο μακελειό της Ορόρα ωστόσο έχει διαφορετική άποψη: «Αν ένα άνθρωπος ενθαρρύνεται να γίνει βίαιος βλέποντας κάτι τέτοιο, τότε είναι ένα ακόμη παραπάνω» αναφέρει και προσθέτει. «Ποιοι είμαστε να προϋποθέσουμε πως κάποιος από το κοινό δεν θα γίνει μακελάρης και δεν θα ενθαρρυνθεί από όσα βλέπει στην οθόνη;».
Ωστόσο, ο Ιγκόρ Βλόσκι, επικεφαλής μιας ομάδας για τον έλεγχο και τον περιορισμό της οπλοκατοχής στην Αμερική, ο οποίος βοήθησε τις οικογένειες των θυμάτων να συντάξουν την επιστολή, παραδέχεται πως δεν πιστεύει πως η βία στο σινεμά οδηγεί σε βία στην κοινωνία. «Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε τις ίδιες ταινίες και παίζουμε τα ίδια βιντεοπαιχνίδια, αλλά εμείς είμαστε εκείνοι με τα υψηλά ποσοστά βίαιων ενεργειών» λέει και καταλήγει: «Ο λόγος για αυτό είναι πως είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς όπλα στην Αμερική. Αυτή είναι η πηγή του προβλήματος και αυτό ζητάμε από τις εταιρίες. Να βοηθήσουν για ασφαλέστερες κοινωνίες με λιγότερα όπλα»