Την περασμένη Τρίτη, κυκλοφόρησε η νεότερη πρωτοβουλία των Όσκαρ: νέα πρότυπα αντιπροσώπευσης εθνικοτήτων, φύλων, LGBTQ+ ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες για ταινίες που αναζητούν υποψηφιότητα για Καλύτερη Εικόνα.
Από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία #OscarsSoWhite πριν από τέσσερα χρόνια, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ψάχνει καινοτόμους τρόπους για να υποστηρίξει τη συμπεριληπτικότητα ανθρώπων διαφορετικών φύλων και εθνικοτήτων σε ολόκληρη τη βιομηχανία του κινηματογράφου.
Ο DeVon Franklin, ο παραγωγός ταινιών που ηγήθηκε της πρωτοβουλίας των Όσκαρ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ενώ οι οδηγίες ήταν σε εξέλιξη για πάνω από ένα χρόνο, ψηφίστηκαν επιτυχώς από το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας τον Ιούνιο, μετά από τις διαμαρτυρίες για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Τα 4 σημαντικά κριτήρια των καινούργιων Όσκαρ
Τα κριτήρια συμπεριληπτικότητας των Όσκαρ, τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2024, θα αφορούν τους ηθοποιούς, την ομάδα παραγωγής, εκείνους που ασκούν την πρακτική τους και όσους ασχολούνται με το κομμάτι της Ανάπτυξης του κοινού. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια χωρίζονται σε τέσσερα πρότυπα (Α, Β, Γ, Δ) και οι ταινίες πρέπει να πληρούν δύο από τα τέσσερα πρότυπα για να είναι υποψήφιες για Καλύτερη Εικόνα.
Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Προτύπου Α των Όσκαρ, που αφορά τους ηθοποιούς, πρέπει να πληρούνται μόνο ένα από αυτά τα παρακάτω κριτήρια:
- Τουλάχιστον ένας ηθοποιός σε βασικό ρόλο πρέπει να ανήκει σε μία άλλη φυλή ή εθνικότητα.
- Η ιστορία πρέπει να επικεντρώνεται σε μία από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες: γυναίκες, άτομα LGBTQ+, ατόμων άλλης φυλής ή εθνικότητας και ανθρώπων με αναπηρία.
- Τουλάχιστον το 30% του cast πρέπει να είναι ηθοποιοί από τουλάχιστον δύο από αυτές τις τέσσερις υπο-εκπροσωπούμενες κατηγορίες.
Το πρότυπο B των Όσκαρ επικεντρώνεται στην ομάδα παραγωγής στα παρασκήνια και ζητά από τις ταινίες να πληρούν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
- Τουλάχιστον δύο επικεφαλής τμημάτων -- όπως σκηνοθέτης, κινηματογράφος ή συνθέτης -- πρέπει να είναι γυναίκες, LGBTQ+, άτομα με ειδικές ανάγκες ή να ανήκουν σε μία υπο-εκπροσωπούμενη φυλετική ή εθνική ομάδα.
- Τουλάχιστον έξι άλλα μέλη του πληρώματος πρέπει να προέρχονται από μια υπο-εκπροσωπούμενη φυλετική ή εθνική ομάδα.
- Τουλάχιστον το 30% του πληρώματος της ταινίας πρέπει να προέρχεται από τις τέσσερις υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες, οι οποίες αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Το πρότυπο Γ των Όσκαρ απαιτεί ένα από τα δύο παρακάτω κριτήρια να πληρούνται:
- Η εταιρεία διανομής ή χρηματοδότησης της ταινίας πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο ασκούμενους από μια υπο-εκπροσωπούμενη ομάδα.
- Η εταιρεία παραγωγής, διανομής ή χρηματοδότησης της ταινίας πρέπει να προσφέρει ευκαιρίες κατάρτισης ή εργασίας σε άτομα από αυτές τις υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες.
Το Πρότυπο Δ των Όσκαρ είναι ακόμη πιο απλό: ζητά από ορισμένα ανώτερα στελέχη μάρκετινγκ, διαφήμισης και διανομής μιας ταινίας να προέρχονται από μία υπο-εκπροσωπούμενη ομάδα.
Οι αντιδράσεις στο Χόλιγουντ
Παρόλο που οι παραπάνω αλλαγές στα βραβεία Όσκαρ φαίνονται καλοπροαίρετες, η ανακοίνωση έχει λάβει και αρνητικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί κατηγόρησαν την Ακαδημία ότι καταπνίγει τη δημιουργικότητα.
«Ειλικρινά δεν θα ήθελα ποτέ να με προσλάβουν για αυτούς τους λόγους. Ποτέ,» έγραψε η ηθοποιός Justine Bateman.
«Αν αυτή η αλλαγή δώσει μία ευκαιρία στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, τότε μιλάμε για επιτυχία. Αλλά δεν συμφωνώ με το ότι θα υπάρξουν παραγωγές που θα απορριφθούν για βραβείο Όσκαρ επειδή δεν θα πληρούν τα κριτήρια», έγραψε η blogger ταινιών Sasha Stone.
Μία από τις μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση της Ακαδημίας για τις αλλαγές των Όσκαρ ήταν ότι δεν θα επιτρέπεται στους σκηνοθέτες να διηγούνται τις ιστορίες που θέλουν.
Οσκαρ 2020, οι νικητές -Ολη η λίστα
Ωστόσο, πολλοί άλλοι λένε ότι οι κανόνες είναι πολύ λιγότερο επαχθείς από ότι φαίνεται και ότι οι περισσότερες ταινίες δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν καθόλου την προσέγγισή τους. Οι υπερασπιστές της ανακοίνωσης επεσήμαναν ότι η Ακαδημία δεν έχει την εξουσία να λογοκρίνει τους κινηματογραφιστές εντελώς: μπορούν να δημιουργήσουν όποια ταινία θέλουν, να μην πληρούν κανένα από τα τέσσερα πρότυπα και να προκριθούν για 22 από τις 23 κατηγορίες στα Όσκαρ.
«Είναι το status quo. Δεν θα κάνει τη διαφορά,» έγραψε το «Annenberg Inclusion Initiative,» που παρακολουθεί δεδομένα φύλων και εθνικοτήτων σε ταινίες του Χόλιγουντ. Η Washington Post ανέφερε ότι 11 από τους 15 προηγούμενους νικητές του Όσκαρ θα πληρούσαν τα δύο πρώτα πρότυπα χωρίς καμία αλλαγή.