«Το παραμύθι, δεν έχει δράκο...» είναι η προσφιλής ατάκα του Αλέξη Τσίπρα εντός κι’ εκτός Βουλής, κάθε φορά που θέλει ν’ απαξιώσει την κριτική και την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ.
Στο δικό του «παραμύθι», φρόντισε να υπάρχει και δράκος– κι’ όχι όποιος κι’ όποιος δράκος, αλλά... ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο μοναδικός «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ!
Το πιο λαμπερό όνομα και δημεγερτικό όνομα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποψήφιος που (λογικά...) θα σαρώσει σε σταυρούς. Λατρεμένο, και δικαιολογημένα, ίνδαλμα των φίλων του αθλήματος, με εντυπωσιακή εθνική και διεθνή καριέρα, αθλητής αναμφισβήτητης ικανότητας. Και ήθους.
Αλλά, τι δουλειά έχει ένας άνθρωπος της προσωπικότητας και των ικανοτήτων του κ. Γιαννάκη, στην ευρωβουλή; Ποια προσόντα διαθέτει για την απαιτητική αποστολή που (θεωρητικά) θα κληθεί να υπηρετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδίως σ’ ένα πολύ κομβικό και κρίσιμο ευρωκοινοβούλιο που όλοι αναμένουν (ή φοβούνται...) ότι θα προκύψει στις 26 Μαΐου;
Το ερώτημα, δεν αφορά φυσικά μόνο τον κ. Γιαννάκη (αυτόν, τον αφορά ίσως λιγότερο, λόγω σοβαρότητας και πειθαρχημένης προσωπικότητας...) αλλά και άλλες «γκλαμ» υποψηφιότητες στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όσες τουλάχιστον έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί. Την εποχή της ... σαρωτικής αυτοπεποίθησης του, ο κ. Τσίπρας άφηνε σαφέστατα να εννοηθεί ότι τα πρόσωπα που θδ’ απαρτίσουν το ευρωψηφοδέλτιο, θα είναι δοκιμασμένα και ικανά στελέχη (και μάλιστα από την νέα αριστερή γενιά τεχνοκρατών), για να δώσουν την μάχη «ν’ αλλάξει η Ευρώπη»...
Φυσικά και υπάρχουν και άξια άτομα που περιλαμβάνονται στην ευρωλίστα, και πιθανότατα θ’ ακολουθήσουν κι’ άλλα, «πρωτοκλασάτα» και με κυβερνητική πείρα. Οι «κράχτες».... ψήφων, όμως, είναι ο «Δράκος», η αγνώστων λοιπών στοιχείων και διαδρομής (εκτός ευκλεούς πατρώνυμου...) κ. Μυρσίνη Λοΐζου, ο αξιολογότατος καθηγητής ψυχιατρικής κ. Πλουμπίδης ( που όμως είναι σαφές ότι επελέγη λόγω επωνύμου που διεγείρει ιστορικές αναφορές), και ένας κομματικός δημοσιογράφος που έχει «γκελ» στο συριζαϊκό φανατικό ακροατήριο, από τότε που αποκάλεσε από την κρατική τηλεόραση «μ@λακ@» τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά... Η υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Κόκκαλη (εγγονού του εμβληματικού για την αριστερά αλλά όχι μόνο γιατρού «του βουνού» Πέτρου Κόκκαλη...) μάλλον δεν εντάσσεται αποκλειστικά σ’ αυτήν την... ευκλεή διέγερση αντιστασιακών αναμνήσεων, αλλά επιδιώκει να εμβληματοποιήσει και την ασίγαστη «μάχη κατά της διαπλοκής» του ΣΥΡΙΖΑ...
Ανάλογες απορίες, δημιουργούνται και από κάποια ονόματα του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, που ανακοινώθηκαν ή... προαναγγέλλονται. Ας πούμε, η συμπαθέστατη ηθοποιός (και ραδιοφωνική παραγωγός...) κ. Πέγκυ Σταθακοπούλου, με ποια πολιτική (υπό την ευρεία έννοια) προϋπηρεσία ή προσόντα θα κληθεί να υπηρετήσει την πολύ σκληρή και απαιτητική δουλειά της ευρωβουλευτού; Ή, ας πούμε, ο ικανός και δημοφιλέστατος «δημοσιογράφος των συνταξιούχων και καταφρονεμένων» κ. Γιώργος Αυτιάς (που τον προωθεί και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ κ. Β.Μεϊμαράκης) ο οποίος ακούγεται ως «σίγουρος» για υποψήφιος; Άλλο πράγμα «κάνω νούμερα» κι είμαι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος σε φιλολαϊκά «πρωινάδικα», κι’ άλλο ευρωβουλευτής. Που, αν τελικά προταθεί, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι λόγω «αναγνωρισιμότητας» θα μαζέψει τους περισσότερους σταυρούς!
Για την γαλάζια ευρωλίστα, είχε κυκλοφορήσει μετ’ επιτάσεως (αλλά... μεγάλης επιτάσεως!), ότι εξετάζεται και η περίπτωση του εξαιρετικού και πολύπλευρου καλλιτέχνη κ. Σάκη Ρουβά. Τέτοιας επιτάσεως, μάλιστα, που αναγκάσθηκε να διαψευσθούν από την ΝΔ οι σχετικές φήμες. Που αν επιβεβαιώνονταν (και γιατί όχι, με την δεδομένη τάση...) θα ενθουσίαζαν τις «ρουβίτσες», αλλά σίγουρα θα προβλημάτιζαν πολλούς σοβαρούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Που δεν θέλουν και πολύ...
Κατανοητό ότι αφ’ ης οι ευρωεκλογές (και λογικά, υπό τις δεδομένες συνθήκες) προσλαμβάνουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, αυτό που ενδιαφέρει τα κομματικά επιτελεία είναι... να μαζεύουν ψήφους, «ρώγες». Με φανταχτερά (από άποψη δημοφιλίας...) ονόματα. Αυτή η μικροκομματικής στόχευση «λογική», μπορεί ν’ αποφέρει καρπούς (ψήφους, δηλαδή, άσχετα με την τύχη που θα έχουν οι «γκλαμ» υποψήφιοι), αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι ευτελίζει το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουν τα κόμματα-και τον ουσιαστικό ρόλο των ευρωβουλευτών.
Κι’ αν ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις δημοσκοπήσεις, είναι σε αποδρομή, η ΝΔ εμφανίζεται να επελαύνει. Και... ψηφοσυλλεκτικές υποψηφιότητες εντυπωσιακών αστέρων, υπάρχει κίνδυνος να ακυρώσουν το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει προεκλογικά. Και να προβληματίσει κάποιους, αν όχι πολλούς πάντως κρίσιμους και πολλαπλά χρήσιμους, ψηφοφόρους που φέρονται αποφασισμένοι να εμπιστευθούν (ή να δοκιμάσουν...) την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Και στις ευρωεκλογές, και -κυρίως- στις επερχόμενες βουλευτικές...