Ενας άνθρωπος σβήνει στη θάλασσα και είναι απλώς Κυριακή. Οργή, αγανάκτηση και φυσικά αναπάντητα ερωτήματα που δεν θα μπει ποτέ κανένας στο κόπο να απαντήσει.
Την Κυριακή (23/7) το απόγευμα μία γυναίκα ηλικίας περίπου 70 ετών έχασε τη ζωή της στο Αγκίστρι γιατί το νησί δεν είχε γιατρό και το ασθενοφόρο δεν διέθετε μία φιάλη οξυγόνου. Ετσι καταγράφηκε άλλος ένας πνιγμός στις ελληνικές θάλασσες.
Παραθέτω το περιστατικό, στο οποίο ήμουν αυτόπτης μάρτυρας.
Σε μία από τις παραλίες της Σκάλας Αγκιστρίου που είναι γεμάτη κόσμο, οι λουόμενοι αντιλαμβάνονται άμεσα πως κάτι δεν πάει καλά με μία γυναίκα που κολυμπάει. Αμέσως την βγάζουν από το νερό και καλούν βοήθεια. «Ενας γιατρός παιδιά, βρείτε έναν γιατρό. Καλέστε ασθενοφόρο».
Γιατρός ανάμεσα στους λουόμενους δεν υπάρχει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ένας γιατρός στο νησί, για τους κατοίκους, για τους επισκέπτες.
Το ασθενοφόρο έρχεται άμεσα, αλλά όπως αποδείχθηκε χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα για να δοθεί έστω η μάχη να κρατηθεί ένας συνάνθρωπός μας στη ζωή. Και κάπου εκεί η ελληνική πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο.
Στην παραλία επικρατεί σιωπή. Η αγωνία και ο τρόμος είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα όλων.
Δίνονται οι πρώτες βοήθειες στην άτυχη γυναίκα. Δεν μπορεί να πάρει αναπνοή, δεν επανέρχεται. Ενας νεαρός, ο οποίος γνωρίζει τις πρώτες βοήθειες δίνει μάχη να κρατήσει τη γυναίκα στη ζωή. Ο νεαρός κάνει τα πάντα και πραγματικά η γυναίκα, ενώ έχει σπασμούς, βγάζει από το στόμα της νερό που προφανώς είχε καταπιεί. Δείχνει να προσπαθεί να πάρει ανάσα, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Ο νεαρός φωνάζει να φέρουν από το ασθενοφόρο οξυγόνο.
Ποιο οξυγόνο; Το ασθενοφόρο δεν διαθέτει φιάλη οξυγόνου.
Η άτυχη γυναίκα δεν τα κατάφερε. Χάνει τη ζωή της σε μία παραλία.
Δεν είμαι γιατρός και δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα ήταν η τύχη της γυναίκας αν το ασθενοφόρο διέθετε φιάλη οξυγόνου. Ωστόσο αυτό που είδα και κατάλαβα είναι πως στην άτυχη γυναίκα δεν δόθηκε η δυνατότητα και η βοήθεια για να παλέψει να κρατηθεί στη ζωή.
Λίγα λεπτά νωρίτερα στην παραλία επικρατούσαν γέλια και χαρά. Ξαφνικά βουβαμάρα και θλίψη.
Πώς είναι δυνατόν το 2017 σε ένα νησί που είναι μία ανάσα από την Αθήνα και που τα τελευταία χρόνια την καλοκαιρινή περίοδο είναι κυριολεκτικά γεμάτο επισκέπτες, Ελληνες και ξένους (το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο η πληρότητα άγγιζε το 100%), να μην υπάρχει γιατρός;
Το επαναλαμβάνω το Αγκίστρι είναι μόλις μία ώρα απόσταση από την Αθήνα, δεν είναι χαμένο κάπου στην άγονη γραμμή.
Πώς γίνεται να διαθέτει το νησί ασθενοφόρο και να μην υπάρχουν μέσα τα βασικά, όπως μία φιάλη οξυγόνου; Τι είναι το ασθενοφόρο, ένα απλό μεταφορικό μέσο;
Κάποιοι στην παραλία έλεγαν να έρθει το θαλάσσιο ταξί να μεταφέρει τη γυναίκα στην Αίγινα. Είναι δυνατό να παλεύει κάποιος να μείνει στη ζωή και οι μόνες ελπίδες του να είναι αν από τύχη υπάρχει ένας γιατρός στην παραλία ή αν θα είναι διαθέσιμο κάποιο θαλάσσιο ταξί για να μεταφερθεί στο διπλανό νησί;
Ισως αν κάποιοι έκαναν απλώς σωστά τη δουλειά που έχουν αναλάβει, μία οικογένεια να μην θρηνούσε τώρα, ίσως τόσοι άνθρωποι (ανάμεσά τους και πολλά παιδιά) να μην είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου της άτυχης γυναίκας.
Δεν θα μπω καν στον κόπο να υπενθυμίσω την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας πριν από περίπου 20 ημέρες και το πανηγύρι που είχε στηθεί με τις καθιερωμένες εξαγγελίες και την ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση.
Απλώς θα έπρεπε να γνωρίζουν οι κύριοι Τσίπρας, Ξανθός και Πολάκης ότι η ανθρώπινη ζωή δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι το υπέρτατο αγαθό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με αυτό.
ΥΓ: Προφανώς κανένας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν θα βγάλει κάποια ανακοίνωση, ή δεν θα ανεβάσει κάποια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το συγκεκριμένο περιστατικό. Τι θα μπορούσε να πει εξάλλου στην οικογένεια της γυναίκας που χάθηκε ή στους λουόμενους που ήταν σε μία παραλία και είδαν έναν συνάνθρωπό μας να σβήνει, γιατί κάποιοι δεν είχαν φροντίσει να του δώσουν την ευκαιρία να παλέψει. Αρα τι να πιστέψουν όλοι αυτοί, ότι ζουν από τύχη, γιατί δεν βρέθηκαν αυτοί στη θέση της 70χρονης;