Το παράδοξο με την Ινδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Γιατί η πολυπληθέστερη χώρα της Γης πήρε τόσο λίγα μετάλλια - iefimerida.gr

Το παράδοξο με την Ινδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Γιατί η πολυπληθέστερη χώρα της Γης πήρε τόσο λίγα μετάλλια

 H Ινδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024
H Ινδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Ινδία πραγματοποίησε μια ακόμα τραγική επίδοση στη συγκομιδή μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ινδία, με περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το 2022, η Ινδία ξεπέρασε τη Βρετανία ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και πέρυσι έγινε μία από τις μόλις τέσσερις χώρες που κατάφεραν να προσεδαφίσουν με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι. Και ηγείται από έναν φιλόδοξο πρωθυπουργό που έχει ευρεία επιρροή στην παγκόσμια σκηνή, επισημαίνει το CNN.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά όταν πρόκειται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ινδία είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Μόλις 6 μετάλλια στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι

Η Ινδία κέρδισε μόλις έξι μετάλλια στο Παρίσι, υπολειπόμενη του ρεκόρ των επτά μεταλλίων που είχε συγκεντρώσει στο Τόκιο το 2021. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ινδίας, βρέθηκαν στην κορυφή των πινάκων με 126 μετάλλια, ακολουθούμενες από την Κίνα με 91. Η Ινδία κατέλαβε την 71η θέση στον πίνακα μεταλλίων, κάτω από έθνη με πολύ μικρότερο πληθυσμό, όπως η Γεωργία, το Καζακστάν και η Βόρεια Κορέα. Η Ινδία έχει κερδίσει συνολικά μόλις 41 Ολυμπιακά μετάλλια από το ντεμπούτο της το 1900, όλα στους θερινούς αγώνες. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ινδία έχει υπολειτουργήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικά στον παγκόσμιο αθλητισμό», δήλωσε ο Ronojoy Sen, συγγραφέας του βιβλίου «Nation at Play: Μια ιστορία του αθλητισμού στην Ινδία».

«Αν κοιτάξετε την αναλογία πληθυσμού προς μετάλλια, είναι ίσως η χειρότερη». Μεταξύ των φωτεινών σημείων για την Ινδία στο Παρίσι, ο άσος του ακοντισμού Neeraj Chopra πρόσθεσε το αργυρό μετάλλιο στο χρυσό που κέρδισε στο Τόκιο το 2020, και η σκοπεύτρια Manu Bhaker κατέκτησε διπλό χάλκινο και έγινε η πρώτη Ινδή γυναίκα που κερδίζει δύο μετάλλια στους ίδιους Αγώνες. Η Vinesh Phogat, γνωστή για τον προβεβλημένο ρόλο της στις διαμαρτυρίες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, έγινε η πρώτη Ινδή που προκρίθηκε στον τελικό της πάλης στα 50 κιλά ελεύθερης πάλης γυναικών - μόνο που αποκλείστηκε επειδή δεν κατάφερε να μπει στην κατηγορία βάρους της. Την Τετάρτη, η έφεσή της για αργυρό μετάλλιο απορρίφθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο. Το CNN επικοινώνησε με την Ινδική Ολυμπιακή Ένωση για να σχολιάσει την επίδοση της ομάδας στο Παρίσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί έχει τόσους λίγους αθλητές η Ινδία;

Η ιστορία της Ινδίας με το ανεκμετάλλευτο ολυμπιακό δυναμικό μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, με την υποεπένδυση στον αθλητισμό να είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους. Το Νέο Δελχί δεν έχει ποτέ διοχετεύσει πόρους σε ένα εθνικό πρόγραμμα προπόνησης όπως αυτά των παραδοσιακών ολυμπιακών δυνάμεων, οι οποίες θεωρούν εδώ και καιρό τα χρυσά μετάλλια ως σύμβολο εθνικής δύναμης, δήλωσε ο Sen. «Για έθνη όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η (τότε) Σοβιετική Ένωση, ο αθλητισμός ήταν σε μεγάλο βαθμό μέρος της εκκολαπτόμενης εθνικής τους ιστορίας, ήταν ένα μέσο για παγκόσμια αναγνώριση και δόξα», είπε.

Τα πιο επιτυχημένα ολυμπιακά έθνη επίσης εντοπίζουν και αναπτύσσουν τα ταλέντα από νεαρή ηλικία, πρόσθεσε, επισημαίνοντας την Κίνα, όπου «βλέπεις παιδιά να προπονούνται από τη στιγμή που μπορούν να περπατήσουν». Οι Ινδοί αθλητές αντιμετωπίζουν συχνά εμπόδια όπως η ανεπαρκής χρηματοδότηση και η έλλειψη πρόσβασης σε εγκαταστάσεις, λένε οι αναλυτές. «Όταν οι άνθρωποι λένε 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι και μόνο (έξι) μετάλλια, αυτός είναι ένας εντελώς λανθασμένος τίτλος, επειδή … 1,39 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Boria Majumdar, αθλητικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Dreams of a Billion: India and the Olympic Games».

Η Ινδία στέλνει πολύ λιγότερους αθλητές και προσωπικό υποστήριξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες από κορυφαίες ομάδες όπως οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Majumdar. Για παράδειγμα, 117 Ινδοί αθλητές πήγαν στο Παρίσι, σε σύγκριση με σχεδόν 600 Αμερικανούς.

Η Ινδία αντιμετωπίζει επίσης ευρύτερες προκλήσεις στον τομέα της υγείας που εμποδίζουν την ανάπτυξη και περιορίζουν το αθλητικό δυναμικό από την παιδική ηλικία, λένε οι ειδικοί. Η Ινδία κατέλαβε την 111η θέση μεταξύ 125 χωρών στην έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Πείνας 2023. Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των 5 ετών στην Ινδία είναι καχεκτικά λόγω υποσιτισμού, που σημαίνει ότι είναι πολύ κοντά για την ηλικία τους. «Μέχρι να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από αυτές τις βασικές ανησυχίες γύρω από τη διατροφή, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε μεγαλύτερη αριστεία στο υψηλότερο επίπεδο του αθλητισμού, όπου οι νίκες μετριούνται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου», δήλωσε ο Sen.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άλλη πρόκληση για την ολυμπιακή πρόοδο είναι τα πρόσθετα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αθλήτριες στην Ινδία, σε ένα έθνος που παραμένει βαθιά πατριαρχικό.

«Από την παιδική μου ηλικία, όταν άρχισα να παλεύω, οι άνθρωποι με πείραζαν λέγοντάς μου ότι "είναι κορίτσι, τι μπορεί να κάνει, γιατί μπαίνει σε ένα ανδρικό άθλημα;"», δήλωσε η Sakshi Malik, μια Ινδή παλαιστής που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Η Malik εγκατέλειψε την πάλη πέρυσι εν μέσω διαμάχης για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του επικεφαλής της ινδικής πάλης, οι οποίες είδαν τη Malik, και άλλους παλαιστές να κοιμούνται στους δρόμους του Δελχί για εβδομάδες απαιτώντας να ληφθούν μέτρα. «Εγκατέλειψα το άθλημά μου, το οποίο αγαπώ όσο τίποτα άλλο, για αυτόν τον αγώνα, επειδή φέρω αυτή την ευθύνη της προστασίας των νεότερων αθλητών που έρχονται μετά από μένα», δήλωσε η Malik».

Ανεκμετάλλευτες δυνατότητες

Ενώ η συνολική εμφάνιση της Ινδίας στο Παρίσι μπορεί να μην ενθουσίασε, οι οπαδοί γιόρτασαν τα κατορθώματα των μεταλλίων της χώρας σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια έκρηξη υπερηφάνειας και θαυμασμού. Οι μεμονωμένοι αθλητές έχουν τη δύναμη να κινητοποιήσουν έναν πληθυσμό, δήλωσε ο Majumdar. «Το να σκέφτεσαι ότι ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί ακοντισμό στις 2 το πρωί εξαιτίας ενός ανθρώπου, αυτό είναι μια επανάσταση», είπε, αναφερόμενος στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν στην πατρίδα τους, καθώς ο Ινδός Chopra κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παρίσι.

Το τεράστιο ολυμπιακό δυναμικό της Ινδίας υπογραμμίζεται ίσως καλύτερα από την κατάστασή της στο κρίκετ, μακράν το πιο δημοφιλές άθλημα της χώρας και ένα άθλημα στο οποίο έχει γίνει η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη. Το κρίκετ δεν έχει συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1900, αλλά πρόκειται να επιστρέψει στο Λος Άντζελες το 2028, προς ενθουσιασμό των Ινδών φιλάθλων και παικτών, οι οποίοι θα κυνηγήσουν το χρυσό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ το πολλαπλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πρωτάθλημα του κρίκετ στην Ινδική Πρέμιερ Λιγκ είναι το πιο ορατό σημάδι των αθλητικών επενδύσεων στη χώρα, άλλα αθλήματα έχουν επίσης λάβει ώθηση τα τελευταία χρόνια - τόσο από την αύξηση των εταιρικών χορηγιών όσο και από την κρατική χρηματοδότηση. Το 2018, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε το «Khelo India» ή «Let's Play India», ένα πανεθνικό πρόγραμμα για την «αναβίωση της αθλητικής κουλτούρας» στη χώρα με στόχο τον εντοπισμό και τη χρηματοδότηση υποσχόμενων νέων ταλέντων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Την ίδια χρονιά, η Ινδία ανανέωσε επίσης το πρόγραμμα Target Olympic Podium Scheme (TOPS), το οποίο στηρίζει και χρηματοδοτεί την εκπαίδευση, τους διεθνείς αγώνες, τον εξοπλισμό και την προπόνηση των κορυφαίων αθλητών. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, το υπουργείο αθλητισμού της Ινδίας είχε διαθέσει σχεδόν 260 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη αθλητικών υποδομών στο πλαίσιο του προγράμματος Khelo India.

Ο Μόντι δήλωσε στους αθλητικούς αξιωματούχους ότι η Ινδία θα διεκδικήσει τη διοργάνωση των θερινών αγώνων του 2036, όπως ανέφερε το Associated Press. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι αναμένει σύντομα να προσθέσει έναν Ινδό χορηγό στον κατάλογο των 15 κορυφαίων εταίρων της, οι οποίοι μαζί έδωσαν στους Αγώνες σχεδόν 740 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι - ένα ακόμη σημάδι των αυξανόμενων Ολυμπιακών φιλοδοξιών της Ινδίας. Ο αθλητικός αναλυτής Majumdar πιστεύει ότι οι καλύτερες Ολυμπιακές ημέρες της Ινδίας δεν έχουν έρθει ακόμα. «Νομίζω ότι το ταξίδι έχει ξεκινήσει, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Ινδία δαπανά μόλις ένα κλάσμα των δαπανών των ΗΠΑ για αθλητικές υποδομές. «Σε μια άλλη δεκαετία πιστεύω ότι η Ινδία έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο πρώτο μισό των μεταλλίων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ινδία ολυμπιακοι αγωνες 2024 μετάλλια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ