Ποια είναι η Ιμάνε Κελίφ, η πυγμάχος για την οποία έγινε πολύ συζήτηση όταν κέρδισε μέσα σε μόλις 46'' την αντίπαλό της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024;
Η ίδια η αθλήτρια είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό σε συνέντευξη σε Αλγερινό μέσο περιγράφοντας τα παιδικά της χρόνια αλλά πώς από εκεί που πωλούσε ψωμί στους δρόμους του χωριού της στην Αλγερία έγινε ηρωίδα – όταν ένας προπονητής την έστρεψε στο άθλημα λόγω των «σωματικών της ιδιοτήτων». Αλλά ακόμα και τότε, αντιμετώπισε προκαταλήψεις καθώς η συντηρητική της οικογένεια και η κοινότητά της θεωρούσαν ότι ήταν ένα άθλημα «μόνο για άνδρες».
Ο αποκλεισμός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ο σάλος στον αγώνα με την Ιταλία Καρίνι
Η 25χρονη πέρυσι μαζί με μία ακόμα αθλήτρια την Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν αποκλείστηκαν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί. Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας ΙΒΑ έκρινε ότι απέτυχαν σε τεστ καταλληλότητας φύλου. Η Κελίφ έχει ανδρικά χρωμοσώματα XY, αλλά δεν είναι τρανς. Και οι δύο αθλήτριες είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους.
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η Κελίφ αποκλείστηκε από την ΙΒΑ επειδή «τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης της δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας».
Παρ' όλα αυτά, ένας εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε ότι η Κελίφ είναι επιλέξιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο διαβατήριό της αναφέρεται ότι είναι γυναίκα.
Ως αποτέλεσμα αυτού προκλήθηκαν αντιδράσεις, πολλοί έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ως «τρανς γυναίκα» και υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να αγωνίζεται στο γυναικείο τουρνουά.
Σύμφωνα με την Daily Mail, αργότερα έγινε γνωστό ότι η «Κελίφ είναι βιολογικά γυναίκα που υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει να κάνει με διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη φύλου (DSD) ή intersex περιπτώσεις. DSD ή intersex περιπτώσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μια γυναίκα να έχει ανδρικά χρωμοσώματα ή ανατομία».
Η Κελίφ είναι πλέον ένα βήμα μακριά από το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο αφού προκρίθηκε στα προημιτελικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες με νίκη επί της Άντζελα Καρίνι. Ο θρίαμβός της ωστόσο επισκιάστηκε από διαμάχες καθώς η Ιταλίδα αντίπαλός της αποσύρθηκε μέσα σε μόλις 46 δευτερόλεπτα υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δίκαιο».
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας έσπευσε να υπερασπιστεί την απόφαση της πυγμάχου της πατρίδας της, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στην ίδια την Καρίνι.
Πριν από τον αγώνα, επικριτικοί είχαν εμφανιστεί και η υπουργός Οικογένειας της Ιταλίας Ευγένια Ροσέλα και ο υπουργός Αθλητισμού Αντρέα Αμπόντι.
Σύμφωνα με την Daily Mail, o αγώνας της στο Παρίσι πρόκειται να μείνει ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς προκάλεσε και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και από επώνυμους όπως η ΤΖ.Κ. Ρόουλινγκ, η Ολυμπιονίκης Σάρον Ντέιβις και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.
Από την πλευρά της η ΔΟΕ υπερασπίστηκε την απόφασή της να επιτρέψει τη συμμετοχή των δύο γυναικών, ενώ επέκρινε την απόφαση της IBA να τις αποκλείσει (πέρυσι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πυγμαχίας), λέγοντας ότι ελήφθη πρακτικά χωρίς την έγκριση των διοικητικών οργάνων. Η Κελίφ μοιράστηκε τη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγραψε: «Δόξα τω Θεώ. Θεία δικαιοσύνη».
Η πυγμάχος μίλησε για τη ζωή της
H Daily Mail ανέσυρε συνέντευξη της Κελίφ στο Canal Algerie, στην οποία παρουσιάστηκαν και φωτογραφίες της από όταν ήταν μικρό παιδί. Η Αλγερινή είπε σε αυτή πώς εμπνεύστηκε να ασχοληθεί με την πυγμαχία λόγω των «σωματικών ιδιοτήτων» που είδε σε αυτήν ο προπονητής της στο σχολείο. Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με ένα άθλημα που «συχνά αναφέρεται ως ανδρικό άθλημα», απάντησε: «Ήταν καθαρή τύχη, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα γινόμουν πυγμάχος και ότι θα γινόμουν παγκόσμια πρωταθλήτρια. Πάντα μου άρεσε το ποδόσφαιρο και έπαιζα στο μικρό χωριό μου. Ο πατέρας μου πάντα προτιμούσε το ποδόσφαιρο από την πυγμαχία. Ήμουν όμως πολύ καλή στον αθλητισμό στο σχολείο μου και ο δάσκαλός μου με ενθάρρυνε να γίνω πυγμάχος αφού είχα καλά σωματικά προσόντα και είχε δίκιο». Η Κελίφ είπε ότι «ερωτεύτηκε» την πυγμαχία μόλις μπήκε στο ρινγκ για πρώτη φορά.
Όμως η πυγμάχος περιέγραψε τα παιδικά της χρόνια ως «πραγματικά δύσκολα». «Κατάγομαι από μια συντηρητική περιοχή και οικογένεια. Η πυγμαχία ήταν ένα άθλημα αφιερωμένο μόνο στους άνδρες», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι έπρεπε να ταξιδεύει από το χωριό της στην πόλη όπου έκανε προπόνησή. «Αυτά είναι εμπόδια που συνάντησα όταν ξεκίνησα. Έτυχε να πουλάω ψωμί στο δρόμο, μάζευα πιάτα και άλλα αντικείμενα για να κερδίσω χρήματα και να μπορώ να κυκλοφορώ γιατί προέρχομαι από μια πολύ φτωχή οικογένεια», περιέγραψε.
Σχετικά με την καριέρα της έκανε λόγο για «μια εντυπωσιακή ιστορία» και τόνισε ότι από το χωριό της, μετακόμισε σε μία πόλη της Αλγερίας, στη συνέχεια στην πρωτεύουσα και αργότερα επέλεξε να πάει στο εξωτερικό.
Αναφερόμενη στον αποκλεισμό της το 2023 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, ο οποίος όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε κάποιες ώρες πριν διαγωνιστεί για το χρυσό μετάλλιο εναντίον Κινέζας συναθλήτριάς της αφού τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης της δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είπε: «Το 2023 ήταν πολύ δύσκολο για μένα μετά από μια υπέροχη χρονιά… Ήταν ένα σκληρό χτύπημα για μένα, αλλά επέστρεψα πιο δυνατή για να δείξω τη δύναμή μου και την αποφασιστικότητά μου και να δείξω σε όλο τον κόσμο τι γενναία γυναίκα είναι η Ιμάν Κελίφ».
Σημειώνεται ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας (COA) αντιδρώντας στον αποκλεισμό της Κελίφ έκανε λόγο για «συνωμοσία» με στόχο να τους εμποδίσει να κερδίσουν ένα χρυσό μετάλλιο και υποστήριξε ότι «ιατρικοί λόγοι» κρύβονται πίσω από τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Τότε και Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.