Η ροή ξένων επισκεπτών έχει ήδη ξεκινήσει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αεροδρομίων ανά τη χώρα.
Με ποιους όρους, όμως, θα πρέπει να γίνεται η υποδοχή και η φιλοξενία τους;
Αναμφίβολα ο υψηλός ακόμα αριθμός κρουσμάτων καθιστά επιβεβλημένη την εφαρμογή ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία ο ΣΕΤΕ επισημαίνει, όμως, ότι απαιτείται προσαρμογή των αυστηρών πρωτοκόλλων στα νέα δεδομένα και διορθώσεις στις παράλογες απαιτήσεις, με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι κλαδικοί φορείς αλλά και η Πολιτεία, από τη διετή μάχη με τον Covid.
Ποια προβλήματα δημιουργούν τα αυστηρά πρωτόκολλα
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς άλλη διάρκεια έχει το ευρωπαϊκό κι άλλες απαιτήσεις προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το εσωτερικό της χώρας. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, αυτό που δημιουργεί ζητήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και άνευ λόγου ταλαιπωρία στους επισκέπτες είναι η διαφοροποίηση που υπάρχει στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως προς τη διαδικασία εισόδου στη χώρα (έως 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού) σε σχέση με τη χρήση του εντός αυτής (έως 7 μήνες). Ένας επισκέπτης που έχει ολοκληρώσει το βασικό εμβολιασμό του προ 8μηνου νομίμως εισέρχεται στη χώρα μας, αλλά δεν μπορεί να διαμείνει σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα, να γευματίσει σε ένα εστιατόριο κλπ, αν δεν πραγματοποιήσει rapid ή pcr test.
Παρόμοια διαφοροποίηση διαπιστώνεται και στο όριο ηλικίας που αφορά στην υποχρέωση των παιδιών να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης/αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου. Για μεν την είσοδο στη χώρα το όριο τίθεται στα 5 έτη, ενώ εντός αυτής στα 4 έτη.
ΣΕΤΕ: Να καταργηθεί το PLF για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού
Επιπλέον, κατά το ΣΕΤΕ, για τους ταξιδιώτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ, η υποχρέωση συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ταξιδιωτών η σχετική υποχρέωση θα πρέπει ομοίως να καταργηθεί από την 1η Απριλίου 2022, καθώς η μορφή που έχει λάβει σήμερα η πανδημία και οι συνθήκες που επικρατούν έχουν ακυρώσει το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο – με βάση τους ισχύοντες κανόνες δεν υπάρχει πλέον λόγος εντοπισμού των ταξιδιωτών.
Τι προτείνεται για τα ξενοδοχεία καραντίνας
Για τα ξενοδοχεία καραντίνας, κατά τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο προτείνεται να λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα του 2021, με ειδική πρόβλεψη για περιπτώσεις κρουσμάτων που εντοπίζονται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των ξενοδοχείων καραντίνας προβλέφθηκε για την εξυπηρέτηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας και διαμένουν σε νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα, γεγονός που εύκολα αποδεικνύεται. Τα όποια κρούσματα εντοπίζονται στη βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να παραμένουν στην κατοικία-διαμέρισμα που διέμεναν. Επιπλέον, προτείνεται να πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα, με συμφωνία ξενοδόχου-πελάτη, ο πελάτης να παραμείνει στο δωμάτιό του μέχρι το τέλος της καραντίνας, επιβαρυνόμενος ο ίδιος (ο πελάτης) με το κόστος διαμονής.
Οι προτιμήσεις των Βρετανών
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ ερευνών, που αναδεικνύουν τα ελληνικά νησιά- και όχι μόνο- σε top προορισμούς για τους Ευρωπαίους, που προτίθενται φέτος να ταξιδέψουν.
Σύμφωνα με το BNBnews, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία έρευνας της Vrbo για τη βρετανική αγορά, σχεδόν οι μισές από τις οικογένειες, που συμμετείχαν στην έρευνα (45%), ανέφεραν ότι θα πάνε σε ηλιόλουστους παραλιακούς προορισμούς για τις κύριες οικογενειακές τους διακοπές φέτος. Από την Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές τους. Οι top10 προορισμοί των βρετανικών οικογενειών, σύμφωνα με την έρευνα της Vrbo, είναι:
- Βαλεαρίδες Νήσοι, Ισπανία
- Περιφέρεια Φάρο, Πορτογαλία
- Επαρχία Μάλαγα, Ισπανία
- Επαρχία Αλικάντε, Ισπανία
- Ιόνια Νησιά, Ελλάδα
- Κύπρος
- Λας Πάλμας, Κανάρια Νησιά, Ισπανία
- Νότιο Αιγαίο, Ελλάδα
- Dordogne, Γαλλία
- Kissimmee, Η.Π.Α
Το 31% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό τους δίνουν πρόσθετη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να προγραμματίσουν οικογενειακές διακοπές και να ταξιδέψουν μακρύτερα το 2022. Το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η λήψη της τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου θα ενίσχυε την αίσθηση ασφάλειας στα ταξίδια, ενώ το 23% των ερωτηθέντων εξέφρασε επίσης την επιθυμία να εμβολιαστούν και τα μικρότερα παιδιά.