Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «σβήσει» την παροχολογία -Μόνο στοχευμένα μέτρα στήριξης - iefimerida.gr

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «σβήσει» την παροχολογία -Μόνο στοχευμένα μέτρα στήριξης

Νέα μέτρα στήριξης δρομολογεί η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοσιονομική σταθερότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ-EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Φρένο» στα σενάρια για μπαράζ νέων έκτακτων μέτρων στήριξης βάζει το οικονομικό επιτελείο, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αγορών.

Σε μια συγκυρία, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τραβάνε την ανηφόρα μετά τη διάψευση των προσδοκιών για νομισματική χαλάρωση από τις Κεντρικές Τράπεζες κι ενώ πλησιάζει το ραντεβού με την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, το τελευταίο που θα ήθελαν στο ΥΠΕΘΟ είναι να δημιουργηθεί η εικόνα ότι ετοιμάζονται να ανοίξουν τα… σεντούκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση. Τη στιγμή μάλιστα που στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ήδη συμπεριληφθεί πρόβλεψη για καλύτερη απόδοση ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, όπως και αύξηση δαπανών» επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΕΘΟ, συμπληρώνοντας ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού δεν εμφανίζει αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά θετικές αποκλίσεις σε βάση μόνο ταμειακή.

Η αλήθεια είναι αυτήν τη στιγμή ότι η εικόνα είναι όπως την περιγράφουν οι εν λόγω πηγές. Ωστόσο, όπως και πέρυσι, το «πράσινο φως» για στοχευμένες και μόνο παρεμβάσεις για ευάλωτες ομάδες θα δώσουν οι διαφαινόμενες υπερεισπράξεις από τον Τουρισμό. Επί της ουσίας, τα στοιχεία του Αυγούστου και οι προβολές του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα επιτρέψουν την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων για το τι θα «χωρούσε» στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο στρατηγικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως σημειώνουν, άλλωστε, οι ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοσιονομική σταθερότητα», αφήνοντας έτσι ανοικτή την «πόρτα» για στοχευμένες παρεμβάσεις, ειδικά αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που μαρτυρούν επίμονες αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια μέτρα στήριξης είναι στο τραπέζι

Πέρα από την επέκταση του Market Pass και στο τελευταίο δίμηνο, που έχει διαχειρίσιμο κόστος περίπου 170 εκατ. ευρώ, δρομολογημένο είναι και ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, «ξεδιπλώνοντας» τον σχεδιασμό των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, στο αφορολόγητο των παιδιών κ.λπ., με κόστος 4,4 δισ. ευρώ.

«Και κάτι ακόμα, τις άμεσες πρωτοβουλίες αυτές πλαισιώνουν και οι πρώτες μας κινήσεις προς τους συνταξιούχους. Αναφέρομαι στη συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους, από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους» είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «φωτογραφίζοντας» μια έκτακτη ενίσχυση ανάλογη με αυτήν του Δεκεμβρίου του 2022.

Το σύνολο του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ, μαζί με τη διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) και τη μιάμιση δόση οικογενειακού επιδόματος, ήταν 480 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ