Η ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, για να βοηθηθούν οι χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να επανέλθουν στην ανάπτυξη, θα πρέπει να διατηρηθεί έως το 2022, δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Ζοάο Λεάο, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε πέρυσι την υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να διατηρούν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την οικονομία σκληρά. «Δεν πρέπει να αποσύρουμε τους έκτακτους κανόνες... πολύ νωρίς», τόνισε ο Λεάο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «πρέπει να διασφαλίσει ότι φέτος και το επόμενο έτος θα έχουμε την ευελιξία για να βοηθήσουμε τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε περιθώριο για να έχουμε ισχυρά προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας».
Η Πορτογαλία ανέλαβε τον Ιανουάριο την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Η κύρια προτεραιότητα της πορτογαλικής προεδρίας είναι να επιτύχουμε μία ταχεία και ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, αυτό είναι απόλυτα κρίσιμο για την Ευρώπη", είπε ο Λεάο. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό το ταμείο ανάκαμψης που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα.
«Είναι ανάγκη αυτή η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν γρήγορη και ομαλή... η πρόκληση είναι να την υλοποιήσουν οι χώρες συγκεκριμένα, κάποιες φορές χρειάζεται χρόνος. Είναι σημαντικό να έχουν οι χώρες της ΕΕ συνείδηση της ανάγκης να αρχίσουν αμέσως τον σχεδιασμό τους». Ο Λεάο είπε ότι εν μέσω των προκλήσεων που έχει προκαλέσει το νέο κύμα κρουσμάτων της COVID-19, είναι σημαντικό «η ΕΚΤ να προσφέρει σταθερότητα και να εξασφαλίσει ότι οι νομισματικές συνθήκες διαχέονται σε όλες τις χώρες, ώστε να μπορούν όλες να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες που στηρίζουν την ανάπτυξη».
Η δεύτερη προτεραιότητα της πορτογαλικής προεδρίας για την οικονομία αφορά στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών, είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος σημείωσε ότι ελπίζει να υπάρξει κάποια πρόοδος στο πρώτο εξάμηνο του έτους στα σχέδια για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων «EDIS», το κομμάτι που λείπει από το σχέδιο της ΕΕ για την τραπεζική ένωση. «Είναι πολύ δύσκολο σχέδιο και πολύ σημαντικό». πρόσθεσε.