Την υποχρέωση των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ να προβούν σε ασφάλιση για φυσικές καταστροφές, προβλέπει νομοσχέδιο του
Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή», τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2.000.000 ευρώ ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού.
Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από κινδύνους στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.
Εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση του παρόντος, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στην υπόχρεη επιχείρηση. Η υπόχρεη επιχείρηση οφείλει, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του προστίμου, να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της , διαφορετικά το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεες σε ασφάλιση επιχειρήσεις εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας από φυσικές καταστροφές.
Σκοπός του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, η οποία περιλαμβάνει:
- αποτίμηση των κενών και ελλείψεων της ιδιωτικής ασφάλισης σε συνάρτηση με τις αναμενόμενες κλιματικές μεταβολές στη χώρα, βάσει διαφορετικών κλιματικών σεναρίων
- διατύπωση της κεντρικής επιδίωξης και πολιτικής για την ιδιωτική ασφάλιση, με παράλληλο προσδιορισμό του οικονομικού μεγέθους και του αντικτύπου των προτεινόμενων μεταβολών
- διατύπωση και ανάλυση πυλώνων προτεραιότητας, σε σχέση με τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις ευρωπαϊκών και άλλων εθνικών πολιτικών και στρατηγικών, με έμφαση στην ανάλυση των ιδιαίτερων χωρικών, χωροταξικών, οικονομικών, κοινωνικών, πληθυσμιακών και περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων, καθώς και των κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία
- περιγραφή του μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης της υλοποίησης της στρατηγικής,