Υπό εξέταση μηχανισμός για τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος -Πλαφόν στη χονδρική - iefimerida.gr

Υπό εξέταση μηχανισμός για τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος -Πλαφόν στη χονδρική

Ηλεκτρικό ρεύμα
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Μηχανισμό για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος εξετάζει η κυβέρνηση.

Μπορεί τα ευρωπαϊκά όργανα να... κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ωστόσο τα κράτη- μέλη κι εν προκειμένω η Ελλάδα μαζί με τους υπόλοιπους της Ν.Α. Ευρώπης, δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα... ξυπνήσουν στις Βρυξέλλες και πολύ περισσότερο πότε θα αναλάβει ο νέος Επίτροπος Ενέργειας, για να βρεθεί λύση στις απίστευτες στρεβλώσεις της υποτίθεται Κοινής Αγοράς ρεύματος.    

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο σίγουρο είναι όσο κι αν ήλπιζαν κάποιοι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες- και όχι μόνο- ότι το πρόβλημα μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί ή ότι τα ηλεκτροσόκ του περασμένου καλοκαιριού δεν θα επαναληφθούν, η πραγματικότητα ήρθε για να τους διαψεύσει. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που “καίγονται” είναι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εξωφρενικές χονδρικές τιμές ρεύματος. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα.    

Οι στρεβλώσεις και ο γερμανικός... αλγόριθμος    

Η εικόνα των σημερινών χονδρικών τιμών είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, όταν η Ευρώπη ήταν εμφανώς χωρισμένη στα δύο. Από τη μια, οι... πληβείοι της Ν.Α. Ευρώπης με τιμές “φωτιά” κι από την άλλη οι... πατρίκειοι της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης με την κανονικότητα τους.    

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς και μπορεί να ξαναδούμε το ίδιο έργο, από τη στιγμή που δεν έχουν εκλείψει οι βασικές αιτίες του προβλήματος: 

  • Εξαγωγές προς την Ουκρανία, που υποφέρει από τα πλήγματα στις υποδομές ενέργειας 
  • Υψηλή τιμή φυσικού αερίου (“έπιασε” τα 46 ευρώ) λόγω αυξημένης ζήτησης σε μια περίοδο όπου ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά χωλαίνουν ελέω καιρικών συνθηκών  
  • Έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ Κεντρικής- Ανατολικής Ευρώπης 

Ο Θ. Σκυλακάκης αποκάλυψε, ωστόσο, ότι υπάρχει κάτι ακόμα, που μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να... πολυσυζητιέται. “Το πρόβλημα εντείνεται από έναν αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη, τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει την μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής”, σημείωσε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι χάρη σε αυτόν τον αλγόριθμο, η Γερμανία απέφυγε το καλοκαίρι το ηλεκτροσόκ, την ώρα που η Ν. Α. Ευρώπη “φλεγόταν”.    

Επί της ουσίας, αυτός ο αλγόριθμος ρυθμίζει τις ροές ρεύματος από τα καλώδια διασυνδέσεων, εν προκειμένω, τις ροές από τη Γερμανία προς την Αυστρία και κατ’ επέκταση προς την Ουγγαρία, που το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου είχε “κοκκινίσει”, όπως και η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, ότι το καλώδιο δεν “γέμιζε” το επίμαχο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην “μεταφέρονται” οι υψηλές χονδρικές τιμές στη Γερμανία.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η λειτουργία αυτού του αλγόριθμου ερευνάται από την Κομισιόν, ωστόσο ακόμα κι έτσι αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι στο υποτίθεται ενιαίο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, λειτουργούν έστω σε “γκρίζα” ζώνη, εθνικοί μηχανισμοί, με αποτέλεσμα η Κοινή αγορά, μόνο Κοινή να μην είναι.    

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μηχανισμός    

Η ουσία είναι ότι για να μην υποστούν οι καταναλωτές στην Ελλάδα ένα ηλεκτροσόκ μέσα στο καταχείμωνο, απαιτείται παρέμβαση κι αυτό ακριβώς προαναγγέλλει το αρμόδιο υπουργείο.    

Η λύση των επιδοτήσεων, που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, “χωλαίνει” για δύο λόγους: αφενός η σχετική διάταξη για την ειδική εισφορά στο φυσικό αέριο παραγωγής ρεύματος, μπορεί με ΚΥΑ να παρατεθεί για 3 μήνες, δηλαδή ως και τον Νοέμβριο, αφετέρου δεν καλύπτει τις επιχειρήσεις, που ως γνωστόν δεν μπορούν, πλέον, να λάβουν κρατική ενίσχυση.    

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η λειτουργία ενός Μηχανισμού ανάλογου με αυτόν που είχε ενεργοποιηθεί την περίοδο της κρίσης, δηλαδή επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική του ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο. Έτσι, σε ανάλογα επεισόδια υψηλών χονδρικών τιμών, εμμέσως οι λιανικές τιμές θα συγκρατούνται χαμηλά, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.    

Το σχέδιο και πιθανές εναλλακτικές θα συζητηθεί την επόμενη Παρασκευή με στελέχη της Κομισιόν, που θα βρεθούν στην Αθήνα.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ