«Υπάρχει χώρος και για άλλα μέτρα στήριξης, λελογισμένα βέβαια, αλλά υπάρχει», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο iefimerida, με φόντο την εκτίναξη του κόστους των επιδοτήσεων για το ρεύμα.
Από τον Ιούλιο κιόλας, όταν η τιμή του φυσικού αερίου άρχισε να... χορεύει, στους ρυθμούς των ρωσικών παιχνιδιών με τους αγωγούς, στο οικονομικό επιτελείο αντιλήφθηκαν ότι τα αρχικά σενάρια, για το κόστος των επιδοτήσεων στο ρεύμα, είχαν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Ο καλπασμός στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος
Ο Μηχανισμός στήθηκε με την παραδοχή ότι πέρα από τις «ενέσεις» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ο Προϋπολογισμός θα έβαζε «πλάτη» με 800 εκατ ευρώ για το 5μηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου. Μόνο που αυτοί οι υπολογισμοί ξεκινούσαν με βάση ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος θα «έπαιζε» στα 240 ευρώ/MWh.
Η κούρσα του αερίου «έσπρωξε» την τιμή του ρεύματος, ο Ιούλιος έγινε ο πιο «βαρύς» μήνας με μέση χονδρική τιμή στα 338 ευρώ, αλλά όλα έδειχναν ότι ο Αύγουστος θα είναι ακόμα πιο δύσκολος, εξ ου και η επιδότηση των 1,2 δισ ευρώ για να απορροφηθεί το 80- 90% των αυξήσεων στα τιμολόγια.
Διπλάσιο ποσό από τον προϋπολογισμό για τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου
Με την Ευρώπη να πηγαίνει από ηλεκτροσόκ σε ηλεκτροσόκ κάθε ημέρα και την τιμή του φυσικού αερίου να «σημαδεύει» τα 300 ευρώ, ο Σεπτέμβριος θα απαιτήσει πολύ περισσότερους πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως συνδρομή στην επιδότηση των λογαριασμών. Έτσι, ενώ τον Αύγουστο η συνεισφορά του Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα περίπου 300 εκατ. ευρώ, για το Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι στην καλλύτερη περίπτωση θα βάλει «πλάτη» με 600 ή 700 εκ ευρώ.
Γιατί ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ζητούν... φυσικό αέριο
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ενεργειακά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι πολύ δύσκολοι, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι περιορισμένο το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών και των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας. Αποτέλεσμα; Το πανάκριβο φυσικό αέριο καλύπτει το 46- 48% της πίτας, ενώ ο σχεδόν ανενεργός ως τώρα λιγνίτης συμμετέχει- και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας- με το 22%!
Οι πόροι για τις επιδοτήσεις Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα είναι όσοι μόνο για τον Σεπτέμβριο
Η εκτίμηση είναι ότι οι πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, θα είναι συνολικά όσοι μόνο για το Σεπτέμβριο. Με αυτό το δεδομένο, το συνολικό κόστος από τον Αύγουστο ως το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι δεν θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ, άρα θα διαμορφωθεί γύρω στα 1,6- 1,7 δισ ευρώ. Ακόμα κι έτσι, πρόκειται για το διπλάσιο κόστος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις κι έτσι ανακύπτει το ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια και για άλλα μέτρα στήριξης.
Αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι η καλή πορεία της οικονομίας- τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ 3μήνου θα εκπλήξουν θετικά λένε οι πληροφορίες- καθώς και οι υπερεισπράξεις από τον Τουρισμό, δημιουργούν «χώρο«, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση κι άλλων μέτρων στήριξης για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, πέρα από τις επιδοτήσεις του ρεύματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου κάθε 1 δισ ευρώ επιπλέον τζίρο στον Τουρισμό, δημιουργεί πρόσθετα φορολογικά έσοδα 300 εκ ευρώ. Έτσι με δεδομένο ότι διαφαίνονται υπερεισπράξεις 4- 4,5 δισ ευρώ στον Τουρισμό, οι “ενέσεις” στα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται σε 1,2- 1,3 δισ ευρώ.