Ως ένα μεγάλο σοκ για τον παγκόσμιο -και, ειδικότερα, τον ελληνικό- τουρισμό χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) την κατάρρευση της Thomas Cook.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος υποστήριξε ότι λόγω των πολλαπλών συνεπειών από το «κανόνι» της Thomas Cook, η ημέρα «δεν προσφέρεται για εορτασμούς».
Ο κ. Τάσιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι το πλήγμα που δέχθηκε ο ελληνικός τουρισμός από την κατάρρευση της Thomas Cook «είναι πρωτόγνωρο και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματά της προς την κανονικότητα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, «ο τουρισμός, όπως αποδείχθηκε και μέσα στην κρίση, είναι η "καρδιά” της πραγματικής οικονομίας και ο "αιμοδότης” των τοπικών κοινωνιών που στηρίζονται σε αυτόν. Αρρυθμίες ή πολύ περισσότερο ένα "έμφραγμα” στον τουρισμό, μπορούν να επιφέρουν συστημικούς κλυδωνισμούς μεγάλης έκτασης και έντασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία».
Τάσιος για Thomas Cook: Να μην επιτρέψουμε την ανακοπή της αναπτυξιακής προοπτικής
Στη συνέχεια, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι «η ΠΟΞ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους αλλά και την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της, μαζί με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε "ανοιχτή γραμμή” με το Υπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία. Είναι ώρα άμεσης δράσης», υπογράμμισε.
Με αφορμή την κατάρρευση της Thomas Cook, ο πρόεδρος της ΠΟΞ προσέθεσε ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα και τονίζει ότι η γρήγορη και αποφασιστική στήριξη του κλάδου είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα, την κοινωνική συνοχή.
Καταλήγοντας, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος επισήμανε:
«Ο τουρισμός μας αφορά όλους και τα ξενοδοχεία πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθια. Η κοινή βούληση όλων να μην επιτρέψουμε την ανακοπή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, επιβάλλει άμεσες και πρακτικές λύσεις που θα περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκταση της ζημιάς και κυρίως, θα δημιουργούν τα κατάλληλα "αντισώματα” ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας. Διαφορετικά, θα είναι τέτοιας έκτασης η ζημιά που δύσκολα θα μπορέσει να συνέλθει η ελληνική οικονομία σε αυτή τη φάση που βρίσκεται. Συνεπώς αντί μιας παγκόσμιας γιορτής έχουμε ένα μείζον εθνικό θέμα. Γι αυτό και απαιτείται εθνική διαχείριση. Όλοι μαζί, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε για άλλη μια φορά να τα καταφέρουμε».