Eπανήλθαν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετους να ξεπεράσει εκ νέου το 5%.
Η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη συνεχίζει να τρομάζει τους επενδυτές, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι η κορύφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών θα επέλθει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, για να αρχίσει μετά σταδιακά η αποκλιμάκωση του. Τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν και τα ομόλογα.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά τη διαμόρφωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο 2% (τρέχον: 0,75%), οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνονται με πιο αργό ρυθμό.
Ομόλογα: Στο 2,81% το περιθώριο του ελληνικού 10ετούς σε σχέση με τον γερμανικό
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 216 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 124 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το όριο του 5%, φτάνοντας στο 5,03% από 4,80% τη Δευτέρα (17/10), έναντι 2,22% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,81% από 2,45% το προηγούμενο 24ωρο.
«Τσίμπησε» λίγο το ευρώ σε σχέση με το δολάριο
Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στα 0,9855 δολάρια, από το επίπεδο των 0,9828 δολαρίων όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Αρνητικά επηρέασε το αμερικανικό νόμισμα η υποχώρηση που κατέγραψε ο δείκτης μεταποίησης στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9835 δολάρια.