Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας πως το σχέδιο των δασμών «λειτουργεί εξαιρετικά», παρά το γεγονός πως εξανεμίστηκαν 2 τρισ. δολάρια από τη Wall Street.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα πως «το χρηματιστήριο και οι αγορές θα εκτοξευθούν».
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές κατέρρευσαν, με τη Wall Street να καταγράφει έντονες απώλειες και εκτεταμένο sell-off σε όλους τους κλάδους.
Σημαντικό είναι ότι ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2020.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως ήταν αναμενόμενη η σημαντική πτώση στη Wall Street, στον απόηχο των δασμών που ανακοίνωσε. Υπεραμύνθηκε της απόφασής του, υποστηρίζοντας πως ήταν αναγκαίο μέτρο για να θεραπεύσει την «άρρωστη» αμερικανική οικονομία.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ανοικτός σε διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, σε περίπτωση που άλλες χώρες προσφέρουν κάτι «εκπληκτικό».
Δασμοί Τραμπ: Έκαναν φτερά 2 τρισ. δολάρια
Συνολικά, περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών, ενώ η στροφή των επενδυτών προς την αγορά ομολόγων αποτελεί ένδειξη πιθανής οικονομικής επιβράδυνσης, αν όχι ύφεσης και παρατεταμένης αβεβαιότητας.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1.679 μονάδες (-3,98%) και έκλεισε στις 40.545 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ο S&P 500 κατρακύλησε κατά 4,84%, φτάνοντας τις 5.396 μονάδες, στη μεγαλύτερη κάμψη του από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο Nasdaq έκανε βουτιά 5,97%, την πιο απότομη από το 2020, καταλήγοντας στις 16.550 μονάδες.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η πτώση του Russell 2000, που έγινε ο πρώτος αμερικανικός δείκτης που εισήλθε επισήμως σε bear market. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανατροπή για τον δείκτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ανοδική πορεία της αγοράς μετά τις εκλογές.
Αρχικά, οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θεωρούνταν οι ωφελημένες της αναπτυξιακής πολιτικής του νέου προέδρου, όμως οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν, με τον Russell 2000 να σημειώνει πτώση άνω του 5% μέσα στη μέρα και συνολική απώλεια 21% από το τελευταίο υψηλό του.
Παράλληλα, στην αγορά ομολόγων σημειώθηκε έντονη κινητικότητα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί προσωρινά κάτω από το 4%, προτού σταθεροποιηθεί στο 4,04%, ενώ το 2ετές βρέθηκε στο 3,7% μετά από πτώση σχεδόν 20 μονάδων βάσης.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», εκτινάχθηκε στις 28 μονάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ το κρίσιμο όριο του 20, με ημερήσια αύξηση άνω του 32%.
Το επενδυτικό πλάνο «America First», που στηριζόταν στην υπεραπόδοση των αμερικανικών αγορών έναντι των διεθνών, ανατρέπεται γρήγορα.
Οι δασμοί αποσταθεροποιούν την εφοδιαστική αλυσίδα και μειώνουν τα περιθώρια κέρδους για εταιρείες-κολοσσούς όπως η Apple, η Nike και η Walmart.
Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν ύφεση, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές
Την ίδια στιγμή, οικονομικοί αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για σενάρια όχι μόνο επιβράδυνσης, αλλά και ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Nomura προβλέπει αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ μόλις 0,6% το 2025, με τον δομικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 4,7%. Αντίστοιχα, η Barclays εκτιμά συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ και πληθωρισμό στο 3,7%.
Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε στασιμοπληθωρισμό, περιορίζοντας τις επιλογές της Fed για επιθετική μείωση επιτοκίων. Οι αγορές χρήματος έχουν ήδη προσαρμόσει τις προσδοκίες τους, προεξοφλώντας πιθανότητα 50% για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, μια προοπτική που μέχρι πρόσφατα φαινόταν αδιανόητη.
«Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους δασμούς, και οι αγορές δεν το είχαν προεξοφλήσει» σχολίασε η Μέρι Αν Μπάρτελς της Sanctuary Wealth, τονίζοντας πως «ακόμη κι αν δεν προκληθεί ύφεση, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς».
Ο Ζιμ Ζέλτερ της Apollo Global Management αύξησε την εκτίμηση πιθανότητας ύφεσης στο 50%, σημειώνοντας ότι «οι δασμοί ενδέχεται να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να δυσκολέψουν περαιτέρω τη Fed να αντιδράσει προληπτικά».
Τεχνικοί αναλυτές της αμερικανικής αγοράς εκφράζουν ανησυχίες πως αν ο S&P 500 διασπάσει το κρίσιμο όριο των 5.500 μονάδων ενδέχεται να κατευθυνθεί προς τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, στις 5.504 μονάδες της 13ης Μαρτίου ή ακόμα και στις 5.488 μονάδες της 31ης Μαρτίου.
Ο Μπανού Μπαβεζά της UBS υποστηρίζει ότι οι δασμοί ήρθαν σε ακατάλληλη χρονική συγκυρία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εισόδου σε bear market.
Παράλληλα, η οικονομική επιβράδυνση αναμένεται να επηρεάσει και τα εταιρικά κέρδη.
«Έχουμε ήδη περάσει το στάδιο της αυξημένης αβεβαιότητας. Το επόμενο είναι η αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη» σχολίασε η Ιρένε Τάνκελ, της BCA Research.
Παρ’ όλα αυτά, η Σολίτα Μαρκέλι της UBS Global Wealth Management εκτιμά πως, παρά τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα, μπορεί να υπάρξει ανακούφιση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εάν οι διαπραγματεύσεις για χαλάρωση των δασμών αποφέρουν καρπούς.
Ο Λευκός Οίκος, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διορθώσεων, χωρίς όμως να δεσμεύεται σε συγκεκριμένες αλλαγές.
Η πτώση έπληξε όλους τους κλάδους, με τις τεχνολογικές εταιρείες όπως τη Nvidia και την Tesla, καθώς και τις πολυεθνικές όπως τη Nike και την Apple να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Η Apple, μάλιστα, υπέστη σημαντική μείωση στη συνολική χρηματιστηριακή της αξία.
Ο τραπεζικός κλάδος υπέστη επίσης σοβαρές απώλειες, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 8% και τις μετοχές της Citi και της Bank of America να σημειώνουν διψήφια ποσοστά πτώσης.
Από τις λίγες εξαιρέσεις η μετοχή της Coca-Cola, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,5% και κατέγραψε νέο υψηλό, καθώς η εταιρεία θεωρείται ανθεκτική στις οικονομικές αναταράξεις χάρη στην ισχυρή παγκόσμια παρουσία της.