Πριν πατήσει η Κ. Λαγκάρντ το κουμπί για τη νέα αύξηση επιτοκίων, η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσιοποίησε τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, που μαρτυρούν νέες επιβαρύνσεις.
Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,68%. Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η κούρσα της ΕΚΤ, το μέσο επιτόκιο ήταν μόλις 1,99% κι αυτό σημαίνει ότι μέσα σε αυτό το εξάμηνο που ακολούθησε, τα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο φόρεσαν «καπέλο» 1,69 ποσοστιαίες μονάδες!
Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,02%.
Δύσκολα γίνονται τα πράγματα και για όσους προτίθενται να ζητήσουν τώρα δάνειο. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,32%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,81%.
Την ίδια ώρα, τα επιτόκια καταθέσεων διατηρούνται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα; Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,93 εκατοστιαίες μονάδες.
Στοιχεία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έδωσαν, εν τω μεταξύ οι Servicers, εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το εάν μπορούν ή δεν μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς.
- το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες
- έχουν επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία, επαναφέροντας στην τραπεζική κανονικότητα πάνω από 115.000 δανειολήπτες
- έχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόνον το 17% από πλειστηριασμούς (στοιχεία 2020-2022)
Για το Α ' Εξάμηνο του 2023, οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.