Τσακλόγλου: To ΤΕΚΑ αποτελεί την μεγαλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της τελευταίας πενταετίας - iefimerida.gr

Τσακλόγλου: To ΤΕΚΑ αποτελεί την μεγαλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της τελευταίας πενταετίας

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου / Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η μεγαλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που κάναμε την τελευταία πενταετία, ήταν η δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)», δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας σε εκπομπή στο ERTNEWS.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 2021 και μετά οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης πηγαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς, επενδύονται και σε βάθος χρόνου από εκεί θα βγει η επικουρική σύνταξή τους, με βάση τις εισφορές, που κατέβαλαν και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα δεν υπόκεινται στον δημογραφικό κίνδυνο, όπως τα διανεμητικά συστήματα και οι αποδόσεις τους, με βάση την εμπειρία από χώρες με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, είναι ότι έχουν μεν μεγαλύτερες διακυμάνσεις, αλλά και πολύ υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι έχουν τα διανεμητικά συστήματα και, ειδικά, τα διανεμητικά συστήματα γερασμένων κοινωνιών, όπως είναι η ελληνική.

Ως αποτέλεσμα, το συμπληρωματικό εισόδημα, που θα πάρουν από την επικουρική σύνταξή τους οι νεότερες γενιές, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο θα ελάμβαναν, με βάση το παλαιό σύστημα».

Σε ερώτηση για τις εισφορές και την ανταποδοτικότητα σε συντάξεις και παροχές, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Με τις τελευταίες μειώσεις εισφορών βρισκόμαστε περίπου στο μέσο της κατανομής σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, δηλαδή οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων, κάτι λιγότερο το μισό της δαπάνης για κύριες συντάξεις καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό και όχι από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μεγάλη πρόοδος, λόγω της αύξησης της απασχόλησης και της σταδιακής αύξησης των μισθών και το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης από τον προϋπολογισμό έχει μειωθεί».

Αναφορικά με τον Δείκτη Μισθών, ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχει επανασυσταθεί η ομάδα εργασίας, η οποία δεν μπόρεσε να παραδώσει έναν πλήρη Δείκτη Μισθών, γιατί υπήρχαν τμήματα του δημόσιου τομέα, για τα οποία δεν παρασχέθηκαν εγκαίρως τα απαραίτητα δεδομένα. Μάλιστα, εκτίμησε ότι, τους επόμενους μήνες, ο Δείκτης αυτός θα είναι έτοιμος και το 2026 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των συντάξιμων αποδοχών.

Για την ανταποδοτικότητα των εισφορών, ο κ. Τσακλόγλου σχολίασε ότι, με την αλλαγή που έγινε με τον νόμο Βρούτση του 2020, αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, δίνοντας μεγάλο κίνητρο στους εργαζόμενους να συμμετέχουν για περισσότερα χρόνια στην αγορά εργασίας, σχηματίζοντας μεγαλύτερο ασφαλιστικό κεφάλαιο και απολαμβάνοντας υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι, με την αλλαγή, η οποία υλοποιήθηκε, παρέχεται το δικαίωμα στην εργασία σε συνταξιούχους, χωρίς περικοπή της σύνταξής τους, αλλά με καταβολή αναλογικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ. Όπως διευκρίνισε, με τις εισφορές, που καταβάλλουν ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι, προσαυξάνεται και η σύνταξή τους, όταν σταματήσουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, με βάση την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων συνταξιούχων, το μέτρο κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένο.

Σχετικά με τα χρέη στον ΕΦΚΑ και τις ρυθμίσεις οφειλών, ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, πέρα από τις ρυθμίσεις που χρεών προς τον ΕΦΚΑ, που έχουν γίνει την περίοδο της κρίσης ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24, ενώ, παράλληλα, αυξήθηκε το όριο οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για την παροχή σύνταξης από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πάνος Τσακλόγλου ΤΕΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ