Προς τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση και την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών οδεύουν οι τιμές πετρελαίου.
Το πετρέλαιο μπρεντ κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,36% την Παρασκευή το πρωί ξεπερνώντας οριακά τα 80 δολάρια το βαρέλι (80,37), αλλά συνολικά έχει υποχωρήσει περίπου 5% αυτή την εβδομάδα. Το West Texas Intermediate βρίσκεται στα 76,01 δολάρια σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0,27%.
Τρεις σερί πτωτικές εβδομάδες
Οι τιμές «τσίμπησαν» λίγο την Πέμπτη μετά την κριτική του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν που αιτιολόγησε την πτώση των τιμών ως αποτέλεσμα κερδοσκοπίας.
Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση περίπου 13% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω των πτωτικών σημάτων ζήτησης από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ οι ροές από τη Μέση Ανατολή παρέμειναν ανεπηρέαστες από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Επιπλέον, οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες προμήθειες - η υψηλή παραγωγή στις ΗΠΑ και το Ιράν - λειτούργησε ως καταλύτης για την πρόσφατη υποχώρηση.
Πρόκειται για μια απότομη αντιστροφή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν το μπρεντ φλέρταρε με τα 100 δολάρια το βαρέλι και ο ΟΠΕΚ προέβλεπε μια άνευ προηγουμένου μείωση των αποθεμάτων εν μέσω ρεκόρ ζήτησης καυσίμων και των περικοπών της Σαουδικής Αραβίας. Η προσοχή έχει πλέον μετατοπιστεί στην ύφεση της διύλισης στην Κίνα και στα επίμονα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ.
Χαμηλή ζήτηση
«Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που ενδεχομένως να πλήξει τη ζήτηση για καύσιμα, και αυτό αναιρεί εντελώς το φόβο της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova Pte. «Η πρόσφατη βουτιά είναι αδικαιολόγητη και οι τιμές είναι πιθανό να βρουν στήριξη στη μειωμένη προσφορά και στις πιθανές συμφορήσεις στον Περσικό Κόλπο», πρόσθεσε.
Το ντίζελ - ένα βασικό καύσιμο που τροφοδοτεί την οικονομία - αποτελεί το πιο πρόσφατο «βαρίδι» για το πετρέλαιο, με τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια να υποχωρούν περίπου 8% αυτή την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό απηχεί την εξασθένηση στην Ευρώπη, όπου η μείωση της βιομηχανικής και οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έχει οδηγήσει σε εντονότερη υποχώρηση της κατανάλωσης καυσίμων.