Μετά τα εύσημα της Κομισιόν για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, η επεξεργασία των στοιχείων του ΕΦΚΑ επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κατέγραψε μείωση τον Μάρτιο τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (κατά 1.373 αιτήσεις), όσο και σε ετήσια βάση (κατά 19.081 αιτήσεις), αγγίζοντας συνολικά τις 45.480 αιτήσεις. Αντίστοιχα, η εκτιμώμενη δαπάνη για τις εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζεται στα 23 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 35 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Παρόμοια είναι και η εξέλιξη του πλήθους των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες), το οποίο άγγιξε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 τις 25.313 αιτήσεις (με εκτιμώμενη δαπάνη 55,3 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας μείωση κατά 17.870 αιτήσεις σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023.
Σύμφωνα με το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αντίστοιχη είναι η εικόνα στον κλάδο επικουρικής σύνταξης, όπου ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται μειωμένος στο τέλος Μαρτίου 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9.785 αιτήσεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 94.632 αιτήσεις (και εκτιμώμενη δαπάνη 169,6 εκατ. ευρώ).
Αντιθέτως, αύξηση παρατηρείται στις ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις επικουρικής σύνταξης, οι οποίες άγγιξαν τις 73.537, αυξημένες κατά 5.921 αιτήσεις σε ετήσια βάση, με αντίστοιχη αύξηση της εκτιμώμενης δαπάνης κατά 10,6 εκατ. ευρώ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης μειώθηκαν κατά 5.231, ενώ η σχετική δαπάνη εκτιμάται μειωμένη κατά 9,4 εκατ. ευρώ.
«Αγκάθι» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα εφάπαξ. Όπως επισημαίνει η Έκθεση της Κομισιόν, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εφάπαξ έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους δύο μήνες λόγω των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες. Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών εφάπαξ μειώθηκε κατά 6 εκατ. ευρώ σε 114 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024.
Η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι ελληνικές Αρχές είναι ότι θα εκκαθαρίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εφάπαξ συντάξεων στον Δημόσιο τομέα έως τον Ιούλιο, ενώ η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εφάπαξ στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους.
Ο «χάρτης» των κοινωνικών επιδομάτων
Την ίδια ώρα, η ανάλυση των στοιχείων για τα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ενισχύει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα εισοδηματικά όρια, έτσι ώστε οι ονομαστικές μισθολογικές αυξήσεις να μην οδηγούν στην “έξοδο” χιλιάδες δικαιούχους.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο ΟΠΕΚΑ κατέβαλε 674,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 35 εκατ. ευρώ περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η μεγαλύτερη αύξηση στη δαπάνη παρατηρείται στα αναπηρικά επιδόματα (κατά 37 εκατ. ευρώ), η οποία συνοδεύεται από αύξηση του αριθμού των δικαιούχων κατά 7 χιλιάδες άτομα περίπου.
Αντιθέτως, η μεγαλύτερη μείωση σε όρους τόσο δαπάνης όσο και δικαιούχων καταγράφεται στο επίδομα στέγασης. Συγκεκριμένα, η δαπάνη για το εν λόγω επίδομα- που κυμαίνεται από 70 ως 210 ευρώ- μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του κατά τον Μάρτιο του 2024 είναι λιγότεροι κατά 28.466 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα εισοδηματικά όρια για το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ παραμένουν:
- Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: έως 7.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος
- Για μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ
- Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το «ταβάνι» του οικογενειακού εισοδήματος είναι οι 21.000 ευρώ. Μειωμένοι κατά 11.650 είναι οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ μείωση παρατηρείται και στη δαπάνη για το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (κατά 5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024), καθώς το πλήθος των δικαιούχων μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 14.552 άτομα σε ετήσια βάση.