Συνεχίζεται η ανησυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αντικείμενο την τραπεζική κρίση, με τη Wall Street να καταγράφει νέους «κλυδωνισμούς».
Ειδικότερα, οι μετοχές την τράπεζας της Καλιφόρνιας PacWest «βυθίστηκαν» κατά 46% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως αναφέρουν οι Financial Times, μετά την ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος πως έχουν έρθει σε επαφή μαζί του επενδυτές με αντικείμενο μια πιθανή πώληση.
Αντίστοιχα, στα «κόκκινα» είναι και ο τραπεζικός δείκτης KBW της Nasdaq, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά απώλειες που έφταναν το 4,1% νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τους FT.
«Κερδίζουν οι μεγάλες τράπεζες, θα δούμε μαζικές συγχωνεύσεις»
Ο στρατηγικός επενδυτής στην BMO Capital Markets, Brian Belski, είπε στους FT πως «βλέπουμε να κερδίζουν οι μεγάλες τράπεζες, θα δούμε μαζικές συγχωνεύσεις και θα δούμε μια πολύ στοχευμένη θέσπιση κανόνων σε σχέση με τις μικρές και τις μεσαίες τράπεζες».
Στον… χορό της εύρεσης του αδύναμου κρίκου και η First Horizon, τράπεζα με έδρα το Μέμφις, που είδε τις μετοχές της να κατακρημνίζονται κατά 35%, μετά το ναυάγιο στο deal συγχώνευσης, αξίας 13,4 δισ. δολαρίων, με την καναδική Toronto Dominion Bank, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη σε «ρυθμιστικούς» φραγμούς.
Υπενθυμίζεται πως ήδη τρεις τράπεζες αποτελούν θύματα της κρίσης αυτής στις Ηνωμένες Πολιτείες: η Silicon Valley Bank (που εξαγοράστηκε από την First Citizens), η Signature Bank και η First Republic, που κατέληξε στη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, την JP Morgan.
Χθες, Τετάρτη, η Fed ανέβασε τα ομόλογα κατά 25 μονάδες βάσης, σημειώνοντας υψηλό 15ετίας. Ο στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Jay Powell, εξακολουθεί να είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος «δεν βλέπουμε να μειώνεται τόσο γρήγορα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την απόφαση αυτή ακολούθησε σήμερα η ΕΚΤ, με την αντίστοιχη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% να αποτελεί τη μικρότερη των επιτοκίων της, πάντως, εδώ και καιρό στη μάχη της με τον επίμονα ισχυρό πληθωρισμό.