Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αν συνεχιστεί η κρίση του κορωνοϊού, θα οδηγηθούμε σε δείκτες με αρνητικό πεδίο.
Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι μηδενικός το 2020, αντί 2,4% που ήταν η πιο πρόσφατη πρόβλεψη, μετά την ενσωμάτωση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών για το δ΄ τρίμηνο του 2019 (6 Μαρτίου 2020). Η συγκεκριμένη αναθεώρηση οφείλεται στην ενσωμάτωση των επιπτώσεων από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΤτΕ και με βάση τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η πιθανότερη εκδοχή είναι να υπάρξει σημαντική αρνητική επίπτωση στην οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2020, η οποία, όμως θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα.
Η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης θα προέλθει κυρίως από διαταραχές ζήτησης, με μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών και της εγχώριας ζήτησης, αφού πλήττονται ιδιαιτέρως τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία.
Αναφορικά με το εξωτερικό περιβάλλον κίνδυνοι προκύπτουν από μια αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Καταγράφεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερης σε διάρκεια και ένταση εξάπλωσης της πανδημίας και ενισχύεται το σενάριο της προσωρινής ύφεσης, όπως αυτό γίνεται ήδη φανερό από τη νευρικότητα των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, και ως εκ τούτου ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνεται σημαντικά.
Στα δημοσιονομικά, μετά και την κατάργηση του στόχου του 3,5%, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της νόσου του κορωνοϊού
Οι συνέπειες στα «κόκκινα» δάνεια
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», ο σχεδιασμός τελεί υπό αναθεώρηση λόγω των έκτακτων συνθηκών κάτω από τις οποίες καλείται να λειτουργήσει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, όπως και η πραγματική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η πορεία προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ποσοστού των ΜΕΔ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όχι όμως και ο τελικός στόχος.