Στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του για την ελληνική οικονομία, βρέθηκε ο Μπομπ Τράα.
Το άλλοτε Νο2 του ΔΝΤ κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα υψηλά πλεονάσματα, προκειμένου να σβήσει το Χρέος. Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, ο Ολλανδός επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα την περίοδο 2012-13, αναφέρθηκε στο πως θεωρεί πως πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να πετύχει τους στόχους της.
Ο Τράα παρουσίασε το βιβλίο: «Το σχέδιο του Οδυσσέα. Το μεγάλο ταξίδι προς ένα βιώσιμο χρέος», όπου τοποθετήθηκε για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας την αντίθεσή του με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη ως προς τα δημογραφικά δεδομένα, πλην όμως στο μέτωπο της παραγωγικότητας υπήρξε μικρή επιδείνωση, με αποτέλεσμα «και σήμερα να είμαστε, λίγο-πολύ, εκεί που βρισκόμασταν το 2018», σχολίασε. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing και παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο EcoZone.
Τράα: Πολύς ο δρόμος για να φτάσει στην... Ιθάκη η Ελλάδα
Τον κύκλο των τοποθετήσεων άνοιξε η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι το δημόσιο χρέος, παρά τις πρωτοβουλίες απομείωσης της προηγούμενης δεκαετίας, παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Το απόλυτο μέγεθος, από μόνο του, δεν αρκεί για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, συνέχισε, αλλά πρέπει να συνεκτιμηθούν παράμετροι όπως το προφίλ αποπληρωμής του, τα πρωτογενή δημοσιονομικά αποτελέσματα, το κόστος δανεισμού καθώς και εάν οι δανειστές είναι εγχώριοι ή από το εξωτερικό. Την αποτίμηση αυτή κάνει με μεγάλη επιτυχία το βιβλίο, υποστήριξε η κα. Ξαφά.
Ο Τράα στο τέλος της συζήτησης, υποστήριξε ότι ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει στο επίπεδο του 0,75%, υπερβαίνοντας το 2% τις περιόδους ανάκαμψης, όπως η τρέχουσα. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για εντυπωσιακή επίδοση με βάση τα διεθνή δεδομένα, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι έχει σημασία να είναι σαφές τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι για μια οικονομία, ώστε να μην καλλιεργούνται προσδοκίες που θα μείνουν ανεκπλήρωτες.
Δεδομένων των παραπάνω, ο κ. Τράα υποστήριξε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να καλυφθεί μέχρι ο… Οδυσσέας του βιβλίου (ελληνική οικονομία) να καταλήξει στην Ιθάκη (βιώσιμο χρέος) και στη διαδρομή πρέπει να αποφευχθούν οι πειρασμοί των… Σειρήνων του νέου δανεισμού. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει επιμονή στο σχέδιο με τα πρωτογενή πλεονάσματα».