Με τον πληθωρισμό στα ύψη και την ισοτιμία της τουρκικής λίρας να καταποντίζεται οι Τούρκοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο δολάριο και τα ευρωομόλογα για να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις.
Αν και τα νοικοκυριά και επενδυτές στην Τουρκία αποταμιεύουν εδώ και καιρό στο δολάριο, με την τουρκική οικονομία σε δίνη βαθιάς κρίσης αναζητούν νέους τρόπους για να επενδύσουν τα χρήματά τους και μόνον φέτος έχουν τοποθετήσει τέσσερα δισ. δολάρια σε τουρκικά ομόλογα ξένου νομίσματος, ανεβάζοντας σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, το σύνολο στα 17, 1 δισ. δολάρια.
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 21% μέχρι στιγμής φέτος και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια σε ενεργητικό εθνικού νομίσματος ωθεί τους Τούρκους να επενδύουν σε ξένα νομίσματα. Με το μέσο επιτόκιο καταθέσεων να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τον Ιούνιο του 2019 και τον πληθωρισμό στα ύψη να διαγράφει τις πραγματικές αποδόσεις, τα ευρωομόλογα έχουν βοηθήσει τους Τούρκους να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους προσφέροντάς τους παράλληλα υψηλότερα κέρδη, απ’ ό,τι αν τοποθετούσαν τα χρήματά τους σε επενδυτικά προϊόντα σε λίρα.
Το κυνήγι των υψηλών αποδόσεων
Όπως σημειώνει ο Ονούρ Ιλγκέν, διαχειριστής κεφαλαίου στην MUFG Bank Turkey AS, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι «θεωρούν ότι τα καταθετικά επιτόκια θα παραμείνουν επί μακρόν χαμηλό και θέλουν να τοποθετούν σε ευρωομόλογα για να επωφελούνται από τις υψηλότερες αποδόσεις». Αν και τα μέτρα που έχει λάβει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνέβαλαν στην αύξηση στο 11,76% του επιτοκίου για τις τρίμηνες καταθέσεις, οι αποδόσεις δεν αποζημιώνουν τους επενδυτές, αφού τις εξαφανίζει η αύξηση των καταναλωτικών προϊόντων. Το μέσο επιτόκιο για καταθέσεις στις τράπεζες σε δολάρια κυμαίνεται γύρω στο 1,6%, ενώ το μέσο επιτόκιο των τουρκικών ομολόγων σε δολάρια βρίσκεται στο 6,54% και κάποια εταιρικά ομόλογα προσφέρουν
Το μέσο επιτόκιο για τις καταθέσεις σε δολάρια είναι περίπου στο 1,6%. Η μέση απόδοση των τουρκικών ομολόγων σε δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays, είναι στο 6,54%, ενώ κάποια εταιρικά ομόλογα προσφέρουν απόδοση έως και 7%. Αλλά, όπως σημειώνει ο Μουράτ Σαλάρ, CEO της Azimut Portfoy, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, η ζήτηση για επενδυτικά προϊόντα σε δολάρια αυξάνει την εξάρτηση της Τουρκίας από το αμερικανικό νόμισμα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές μακροπρόθεσμα, την ώρα που η οικονομία και οι τράπεζες της χώρας δέχονται χτυπήματα από τους οίκους αξιολόγησης .
Οι Τούρκοι αποζητούν ολοένα και περισσότερο καταθέσεις σε ξένο νόμισμα για να προστατευτούν από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που επιμένει να υπερβαίνει τον επίσημο στόχο του 5%, που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας. Τον περασμένο Αύγουστο η καταθέσεις σε ξένο νόμισμα εκτοξεύτηκαν στο ποσό ρεκόρ των 220 δισ. δολαρίων και το το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ευρωομόλογα υποδεικνύει ότι λιγότεροι Τούρκοι θεωρούν σήμερα ότι ακόμη και οι καταθέσεις σε δολάρια προσφέρουν λογικές αποδόσεις. Οι τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, εταιρειών και τραπεζών σε ευρωομόλογα φθάνουν συνολικά τα 119 δισ. δολάρια, με τις επενδύσεις στους συγκεκριμένους τίτλους, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg-Barclays, να έχουν αποφέρει από τον Απρίλιο κέρδος της τάξης 17%.