Η κλυδωνιζόμενη τουρκική λίρα αναμένεται να είναι μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που θα πληγούν περισσότερο από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την πιθανή ύφεση, υπογράμμισε η Societe Generale σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα.
Κι όπως αναφέρουν οι αναλυτές στρατηγικής της Societe Generale, βραχυπρόθεσμα η τουρκική λίρα και τα νομίσματα άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα, μεταδίδει το Ahval News. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου θα κάνει πιθανώς νέα βουτιά μέχρι τα τέλη του έτους στις 22 ανά δολάριο επεκτείνοντας έτσι τις φετινές της απώλειες στο 39,5%. Η λίρα διαπραγματεύτηκε με πτώση 0,3% στα 17,51 ανά δολάριο σήμερα Τρίτη, ανεβάζοντας στο 24% την πτώση της τη φετινή χρονιά.
Η τουρκική λίρα έχασε πέρυσι το 44% της αξίας της μετά την εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια παρά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Τον περασμένο μήνα ο επίσημος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία έφτασε στο 78,6% - το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 24 χρόνια. Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν στην κατηγορία «σκουπίδια» την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας καλώντας την κεντρική της τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να φρενάρει τον πληθωρισμό.
Τουρκία: Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 78,6% τον Ιούνιο
Τον περασμένο μήνα η Societe Generale είπε ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα εκτιναχθεί στο 80% και πλέον τους ερχόμενους μήνες προβλέποντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 14% μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και οι πιέσεις πώλησης στην τουρκική λίρα πιθανότατα θα ενισχυθούν λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας.
Στις 8 Ιουλίου ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας από το B+ στο Β, πέντε επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα επικαλούμενος ευρείες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της και τον καλπάζοντα πληθωρισμό. «Οι πολιτικές της Τουρκίας γίνονται ολοένα και πιο παρεμβατικές και απρόβλεπτες», σχολίασε αναφερόμενος στην δέσμη μέτρων που εισήγαγε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Ερντογάν απαγορεύοντας τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες που θεωρούνται ότι διαθέτουν πολύ ρευστό σε συνάλλαγμα.