Τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία σε ξένο νόμισμα και σε χρυσό κατρακύλησαν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τις 12 Μαΐου, αναφέρουν οι «Financial Times», και αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις πολιτικές Ερντογάν να ανορθώσει την αξία της τουρκικής λίρας ενόψει των εκλογών.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είδε τα αποθέματά της σε χρυσό να πέφτουν κατά 7,9 δισ. δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα σε ξένο νόμισμα κατά 9,5 δισ. (η πτώση είναι της τάξης του 15%) και όλα αυτά σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τις 12 Μαΐου, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ των «Financial Times».
Ανησυχούν τους επενδυτές οι ανορθόδοξες πολιτικές Ερντογάν
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν να κάνουν με τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, και «εντείνονται» μετά την ισχυρή παρουσία του Τούρκου προέδρου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Τουρκία: Το «ασφαλές καταφύγιο» που λέγεται «χρυσός»
Παράλληλα, η αυξάνουσα ζήτηση για χρυσό προήλθε και από τοπικούς (εγχώριους) αγοραστές, οι οποίοι αναζητούσαν ένα «ασφαλές καταφύγιο» προκειμένου να προστατέψουν τις αποταμιεύσεις τους μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ιστορικών χαμηλών αποδόσεων της τουρκικής λίρας.
«Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για δολάρια και χρυσό στην αγορά», είπε ο Ενβέρ Ερκάν, επικεφαλής οικονομολόγος στο διαμεσολαβητικό για χρηματοοικονομικές συναλλαγές Dinamik Yatırım Menkul Değerler, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
«Η Κεντρική Τράπεζα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν πρόκειται για μια βιώσιμη προσέγγιση, γιατί δεν υπάρχουν πολλά από άποψη αποθεμάτων», επισήμανε ο Ενβέρ Ερκάν.
Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να «ξεφορτώνεται» χρυσό
Οι τουρκικές εκλογές και η ισχυρή θέση του Ερντογάν ενέτειναν την πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία έχει κατρακυλήσει κατά 60% έναντι του δολλαρίου τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας σε ρεκόρ υποτίμησης.
Η Τουρκία ανέστειλε τις εισαγωγές χρυσού μετά τους σεισμούς, καθώς αύξαναν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε τα αποθέματα χρυσού της κατά 148 τόνους πέρυσι, όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Ωστόσο, η τράπεζα άρχισε να πουλά τα αποθέματά της σε χρυσό το τελευταίο δίμηνο, με τις εκροές 15 τόνων τον Μάρτιο να τις ακολουθούν εκροές της τάξης των 81 τόνων τον Απρίλιο.
Δύο ημέρες πριν από την κάλπη, τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε χρυσό ανέρχονταν σε 44.3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.