Με το 20% των 10.000 ξενοδοχείων πανελλαδικά, έγινε το επίσημο άνοιγμα της φετινής σεζόν στον τουρισμό και οι επαγγελματίες του κλάδου υπολογίζουν ότι το σύνολο των μονάδων θα έχουν σηκώσει ρολά πριν τελειώσει ο Ιούνιος.
Παρά τα εντυπωσιακά αφιερώματα σε ξένα έντυπα και το έντονο φλερτ με ελληνικούς προορισμούς, ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις ότι η φετινή χρονιά θα είναι εύκολη. Τουναντίον. Οσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, το «μούδιασμα» του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και η αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη για τις μεταλλάξεις, η μεγάλη μάζα όσων προτίθενται να ταξιδέψουν, θα παραμείνει διστακτική. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι, ίσως, η Γερμανία, ενώ η Αθήνα περιμένει με αγωνία κι ενδιαφέρον το νέο σήμα για τους Βρετανούς, από τον Μπόρις Τζόνσον στις 7 Ιουνίου.
Η εικόνα που δίνουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι η μηχανή των κρατήσεων άρχισε να ζεσταίνεται, αλλά μεμονωμένα π.χ. για βίλες στη Μύκονο ή για ξενοδοχειακά συγκροτήματα συνεργαζόμενα ή εξαρτώμενα από ξένα τουριστικά πρακτορεία. Τέτοια είναι η περίπτωση της TUI, η οποία την προηγούμενη πενταετία πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα κι έχει κάθε λόγο να θέλει να δώσει ώθηση στην τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Αντιστρόφως και οι ξένοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να «σπρώξουν» την TUI, καθώς είναι μεγάλος- αν όχι ο μεγαλύτερος- συστημικός παίκτης του Τουρισμού σε όλη την Ευρώπη.
Η Αθήνα παρακολουθεί, επίσης, τις εξελίξεις στις δύο μεγάλες αγορές, που έμειναν πέρσι κλειστές για την Ελλάδα, αλλά φέτος μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Υπάρχουν, όμως, νέα προβλήματα, που δεν σχετίζονται με τους επιδημιολογικούς δείκτες. Κατ’ αρχάς, η Ρωσία είναι, πλέον, «ανοικτή» για την Ελλάδα, αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν ανοίξει ακόμα τις πτήσεις τους προς τη χώρα μας, όχι λόγω κορωνοϊού αλλά λόγω Ουκρανίας! Πρόκειται για οικονομικά αντίποινα απέναντι στις κυρώσεις της Ε.Ε. κι όπως λένε οι γνώστες του θέματος, ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με την Κύπρο.
Η άλλη περίπτωση είναι οι Αμερικανοί τουρίστες. Διάθεση υπάρχει κι από τις δύο πλευρές για ταξίδια από το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου και μετά, αλλά μόνο αν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για το Ψηφιακό Πρωτόκολλο. Η εκτίμηση είναι ότι η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών του Πιστοποιητικού αναφορικά με την Ε.Ε. θα έχει καταστεί εφικτή ως τις 10 Ιουνίου, αλλά πιθανότατα όχι για όλες τις χώρες.
Μέτρα χρηματοδότησης
Περιμένοντας τους... τουρίστες, οι επαγγελματίες του κλάδου «καίγονται» για ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στο μεσημέρι θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη με το Χ. Σταϊκούρα, το Θ. Σκυλακάκη και τον Κ. Χατζηδάκη για θέματα ρευστότητας, που σχετίζονται όχι μόνο με χρηματοδοτήσεις αλλά και με ρυθμίσεις οφειλών. Όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι ιδιαιτέρως οξύ το πρόβλημα των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις με αυτές για την εφορία π.χ. 48 δόσεις, παρά μόνο η πάγια των 12 δόσεων, που προφανώς δεν αρκεί.
Μέσα στις επόμενες επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι λεπτομέρειες για το ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με ένα κονδύλι που θα ξεπερνά τα 430 εκατ. Ευρώ, ενώ προς διερεύνηση είναι προβλήματα που αφορούν στην έγκριση και υπαγωγή τουριστικών επιχειρήσεων, στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων, δηλαδή το «Γέφυρα 2», με την έως τώρα συμμετοχή να είναι υποτονική.