Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν την τρελή τους κούρσα, τα εύσημα από αναλυτές, Οίκους Αξιολόγησης κι επενδυτές διαδέχονται το ένα το άλλο, ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν με ευκολία τις αποφάσεις που πήραν το καλοκαίρι του 2018, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους και τις προϋποθέσεις του.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα περάσει ένα ακόμα χαλαρό Eurogroup, καθώς στην επίσημη ατζέντα δεν υπάρχει θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι θα επιδιώξει επαφές και ζυμώσεις με τη νέα φρουρά της Κομισιόν, καθώς η 4η Έκθεση Αξιολόγησης δεν είναι μακριά. Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι στις 20 του μήνα οι Βρυξέλλες θα ανάψουν πράσινο φως, καθώς οι λίγες εκκρεμότητες που απομένουν δεν μοιάζουν ικανές να ανατρέψουν τη θετική εικόνα. Από την άλλη μεριά, όμως, φαίνεται ότι η πολυπόθητη απόφαση για την αλλαγή χρήσης των εσόδων από ANFA- SMP, δεν θα ληφθεί στο Eurogroup του επόμενου μήνα.
Τον Δεκέμβρη η εξέταση της 4ης Αξιολόγησης από το Eurogroup
Στις 4 Δεκεμβρίου το Eurogroup, όπως όλα δείχνουν, θα εξετάσει την 4η Έκθεση Αξιολόγησης και θα εγκρίνει την επιστροφή περίπου 640 εκατ. Ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος. Ωστόσο, αυτό που επεδίωκε μια ώρα αρχύτερα η ελληνική πλευρά, δηλαδή η απόφαση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κέρδη, θα ληφθεί σε Eurogroup της επόμενης χρονιάς. Τι επιδιώκει η Αθήνα; Να “πέσουν” αυτά τα έσοδα στο ΠΔΕ- όπως άλλωστε δίνει τη δυνατότητα και η επίμαχη απόφαση του 2018- άρα στο ΑΕΠ, διευρύνοντας το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο από την επόμενη κιόλας χρονιά. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα by pass στο πλεόνασμα του 3,5%, έως ότου ληφθούν επισήμως αποφάσεις για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.
Στο οικονομικό επιτελείο δεν δείχνουν να προβληματίζονται, ωστόσο είναι προφανές ότι όσο γρηγορότερα κλείνουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες, τόσο πιο εύκολα μπορεί να γίνει ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός. Επί του παρόντος η προσοχή στρέφεται στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπώνονται πιο συντηρητικές προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2020, χωρίς ωστόσο να τίθεται εν αμφιβόλω η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Εν τω μεταξύ, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση της Eκθεσης του ΔΝΤ, την πρόγευση της οποίας είχαν δώσει οι αξιωματούχοι του πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα. Η έκθεση του άρθρου 4 έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δ.Σ του Ταμείου στις 13 Νοεμβρίου και μια- δυο μέρες αργότερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Αν και παραμένει στη γραμμή ότι πρέπει να μειωθούν συντάξεις- αφορολόγητο, προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για ελαφρύνσεις που μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση, το Ταμείο όχι απλώς στηρίζει, αλλά υπερτονίζει την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς θεωρεί ότι λειτουργούν ως βαρίδι.