Στην πάγια θέση του ΔΝΤ ότι κακώς ανεστράφησαν οι αλλαγές που ψηφίστηκαν το 2017, για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, επέμεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Πολ Τόμσεν.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι πολύ αισιόδοξος ο στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% (το Ταμείο προβλέπει 2,2%), απάντησε: "Μπορεί η Ελλάδα να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, αλλά απαιτούνται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, που δεν είναι αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι".
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του Ταμείου για χαμηλό ΑΕΠ μακροπρόθεσμα (0,9%), σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και πρόβλημα δημογραφικού. "Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα αγορών, επαγγελμάτων)", σημείωσε ο Δανός και συνέχισε τονίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα εφαρμόστηκε μερικώς.
"Η Ελλάδα έκανε τρομερή δημοσιονομική προσαρμογή αλλά με μη φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα", παρατήρησε "φωτογραφίζοντας" τη δυσαναλογία αύξησης φόρων- περιορισμού δαπανών- για την οποία ευθύνη είχε πάντως και το ΔΝΤ ειδικά στο 1ο και 2ο Μνημόνιο- και για να αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι εννοεί έκανε αναφορά στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.
"Οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές... Πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση" παρατήρησε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι αφενός η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι μεγάλη αφετέρου μένει αφορολόγητο το 60% των φορολογούμενων. "Είμαστε απογοητευμένοι που ανεστράφησαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ήταν λάθος, ελπίζω να διορθωθεί", τόνισε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στις επίμαχες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί το 2017, προκειμένου να κλείσει η 3η αξιολόγηση και καταργήθηκαν το περσινό Δεκέμβριο (η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς) και την περασμένη Άνοιξη (η μείωση του αφορολογήτου).