Με μόλις λίγες ημέρες να απομένουν για την ανακοίνωση των παρόχων για τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το πού θα κινηθούν οι τιμές της κιλοβατώρας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Πολλά νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει για το ποιο «χρώμα» τούς ταιριάζει καλύτερα και αν είναι προτιμότερο ένα φθηνότερο πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο από ένα ακριβότερο αλλά σταθερό μπλε.
Χρηματιστήριο Ενέργειας
Οι ενδείξεις για τις τιμές του Φεβρουαρίου είναι θετικές για τους καταναλωτές. Η διαπραγμάτευση των προθεσμιακών συμβολαίων τον Ιανουάριο κινήθηκαν χαμηλότερα σε μέσους όρους συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, μια τάση που δείχνει ότι τα τιμολόγια ρεύματος θα είναι πιθανότατα μειωμένα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Τιμές φυσικού αερίου
Με τον χειμώνα να είναι σχετικά ήπιος, με εξαίρεση μικρές χρονικές περιόδους, και τα αποθέματα φυσικού αερίου υψηλά για την εποχή, η ζήτηση για φυσικό αέριο πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένη. Αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι χαμηλές τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο είναι ένας ακόμη προάγγελος για φθηνότερα τιμολόγια.
Ανταγωνισμός
Αυτό ίσως να είναι και το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό δεδομένο για την τελική διαμόρφωση των τιμών τον Φεβρουάριο. Τα πολύχρωμα τιμολόγια έχουν «πιέσει», όπως φάνηκε τον Δεκέμβριο, τους παρόχους για φθηνότερο ρεύμα.
Οι εταιρείες που δεν θα ακολουθήσουν γνωρίζουν ότι θα χάσουν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο από την πίτα της αγοράς.
Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε με κάθε επισημότητα τις τιμές των παρόχων, με κύκλους της αγοράς να μιλάνε για χαμηλότερες τιμές από τα 0,1365 του πράσινου τιμολογίου της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο.
Εξετάζονται σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας
Με αφορμή το τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι σταθερό για 8 μήνες στα 12,3 σεντς ανά κιλοβατώρα, το υπουργείο Ενέργειας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για σταθερά τιμολόγια και μικρότερης διάρκειας από τους 12 μήνες.
Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας, κ. Θοδωρής Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «σταθμίζουμε τι είναι προς όφελος του καταναλωτή και η ευρωπαϊκή οδηγία που ενθαρρύνει την ελευθερία των τιμολογίων και την επιλογή των καταναλωτών, μας κατευθύνει στη μεγιστοποίηση της ποικιλίας των τιμολογίων αρκεί να καταλαβαίνει ο καταναλωτής τι γίνεται και να υπάρχει διαφάνεια».
Nέο εργαλείο σύγκρισης τιμών
Εν τω μεταξύ, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) εκτιμάται ότι, από τον Φεβρουάριο, οι καταναλωτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν ένα νέο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών (energycost), για τα προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου στην πλατφόρμα e-katanalotis.