Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αποτυπώθηκαν στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, για φέτος υπάρχει κίνδυνος απόκλισης περί τα 2,2 δισεκ. από το στόχο του 3,5% κι άλλα τόσα για το 2020. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η «τρύπα», τουλάχιστον για φέτος, μοιάζει να «σβήνει», όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.
Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι, που οδήγησαν σε αυτήν την αρχική εκτίμηση για απόκλιση περί τα 5,5 δισεκ. ευρώ στη διετία. Ο πρώτος, είναι το σενάριο βάσης για το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Ετσι, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι φέτος το πλεόνασμα θα φτάσει στο 4,1%, οι Βρυξέλλες έβαζαν τον πήχη στο 3,6%, διαμορφώνοντας έτσι μια διαφορά γύρω στα 950 εκατ. Ευρώ. Ο δεύτερος, είναι η εκτίμηση των Θεσμών ότι θα ανοίξει μια «τρύπα» ως και 1,1 δισεκ. ευρώ από τις 120 δόσεις. Αυτή η εκτίμηση φαίνεται, όμως, ότι αμβλύνεται κυρίως λόγω της χαμηλής ως τώρα προσέλευσης στη ρύθμιση.
Βλέποντας κανείς τη συνολική εικόνα, όπως συζητήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής των Θεσμών αλλά και στη συνέχεια με τα τεχνικά κλιμάκια, που παραμένουν εδώ, οι δύο πλευρές μοιάζουν να τα βρίσκουν ως προς το 2019.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές κοντά στη διαδικασία, οι έως τώρα συζητήσεις τείνουν στο ότι για φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την τήρηση του στόχου, τουλάχιστον τέτοιο πρόβλημα που να καθιστά «πολεμική» την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, για το δύσκολο 2020, όλα θα κριθούν στις επίσημες συζητήσεις που ξεκινούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ελέγχουν όλα τα στοιχεία οι Θεσμοί
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών «χτενίζουν» σε καθημερινή βάση τα στοιχεία που παίρνουν από την ελληνική πλευρά κι όχι μόνο αυτά που αφορούν στις διατάξεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τον πυρήνα του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις), αλλά κι εκείνες που έπονται.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, όπου ουσιαστικά οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες θα υπολειτουργούν λόγω θερινών διακοπών, η Αθήνα θα συνεχίσει να ενημερώνει για τις διατάξεις του μεγάλου φορολογικού, το οποίο θα συνοδεύσει τον Προϋπολογισμό του 2020 και το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των εξαγγελιών στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου.
Μέσα Σεπτέμβρη έρχονται οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες
Μια εβδομάδα αργότερα, γύρω στις 14 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να φτάνουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες για την 4η αξιολόγηση, η οποία είναι προφανές ότι θα έχει στο επίκεντρο το δημοσιονομικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Λίγες ημέρες αργότερα, άλλωστε, στις 7 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, όπου εκεί θα πρέπει να αποτυπωθεί επισήμως (και) ο φορολογικός σχεδιασμός του 2020.
Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο συγκλίνουν στο ότι οι πρώτες εντυπώσεις από τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι θετικές, ειδικά στο μέτρο που δείχνουν να εξυπηρετούν το φιλο-αναπτυξιακό πλάνο που έχει εξαγγελθεί. Αν μάλιστα η κυβέρνηση καταφέρει να «τρέξει» νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις, που θα πιστοποιούν αυτήν την προσήλωση, ως το Eurogroup του Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, τότε το κλίμα θα είναι θετικό και ως προς τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση «τα νούμερα θα πρέπει να βγαίνουν».