Θεσσαλονίκη: Πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι επηρεάζονται από το lockdown - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι επηρεάζονται από το lockdown

Θεσσαλονίκη
Σε lockdown από σήμερα η Θεσσαλονίκη © Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και χιλιάδων επαγγελματιών έβαλαν από σήμερα, στις 6 το πρωί, λουκέτο για τουλάχιστον 14 ημέρες, με τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου να είναι αυτά που πλήττονται σκληρότερα, άμεσα αλλά και έμμεσα, αφού το μπούμεραγκ της οικονομικής ύφεσης θα χτυπήσει όλους ανεξαιρέτως.

Με τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει στη Γκρι Ζώνη, 22.300 επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέρον και Λιανεμπορικές, μέλη του ΕΕΘ, κλείνουν λόγω lockdown, ενώ πολλές δεκάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε Κλάδους Υπηρεσιών, έχουν επίσης κατεβάσει ρολά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 45.927 ενεργές επιχειρήσεις- μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε λειτουργία θα συνεχίσουν να είναι τα καταστήματα τροφίμων και όσοι επαγγελματίες, μπορούν να εργάζονται χωρίς να έρχονται σε φυσική επαφή με τους πελάτες τους (πχ λογιστές).

Βεβαίως, η πραγματικότητα έχει επιβάλλει την απραξία ακόμη και σε κάποιους που θεωρητικώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, όπως συμβαίνει με μερίδα επαγγελματικών του τουρισμού.

Δεν άντεξε ούτε το λιανεμπόριο

Η επέλαση αυτού του κύματος του κορωνοϊού έδειξε με τέτοιο επιθετικό τρόπο τα δόντια του, που ούτε το λιανεμπόριο άντεξε παρότι το πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου είχε οριστεί σαν εκπτωτική περίοδος.

Μέσα σε δύο 24ωρα τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη Θεσσαλονίκη επιδεινώθηκαν τόσο, που η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το κλείσιμο καφε-εστιατορίων και μπαρ δεν αρκεί για να μπει φρένο στο covid-19. Έτσι μετά την Εστίαση, μπαίνει προσωρινό Λουκέτο και στο Λιανεμπόριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιχειρηματίες, φορείς, επαγγελματίες, εχθές μαδούσαν για ώρες τη … μαργαρίτα του «κλείνω δεν κλείνω», περιμένοντας τη δημοσίευση ΦΕΚ για την αποσαφήνιση των μέτρων. Ένας νέος κύκλος πρόσθετων προβλημάτων άνοιξε με τη Θεσσαλονίκη- και τις Σέρρες βέβαια- να μπαίνει στο «γκρι», σε ένα θολό τοπίο για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, την οικονομία του νομού.

Ευτυχώς δουλεύουν παραγωγή και κατασκευές

Ευτυχώς που οι παραγωγικές μονάδες, βιομηχανία, βιοτεχνία όπως και το χονδρεμπόριο, διατηρούν δραστηριότητα με τη συνδρομή και της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό. Ανοικτά και τα ξενοδοχεία!

Αλλά το θέμα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης, δεν είναι το προσωρινό λουκέτο, μα τα μόνιμα λουκέτα που θα μπούνε στην αγορά, εκτινάζοντας την ανεργία ως τις αρχές του 2021 σε ποσοστό 30%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης ( επανεκλέχθηκε στο δ.σ. ), ο οποίος βλέπει τις εξελίξεις να υπογραμμίζουν τις προβλέψεις του για κλείσιμο πολλών εμπορικών επιχειρήσεων στο τέλος του έτους.

Εάν μέσα στο τελευταίο τριήμερο δεν είχε «ξεφύγει» τόσο η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η αυστηροποίηση των μέτρων θα έμενε στο κλείσιμο της Εστίασης, μέτρο που φάνταζε πολύ σκληρό. Με τα δεδομένα της περασμένης Παρασκευής , όταν ο νομός (σ.σ. κυρίως με ευθύνη του π.σ.θ.) βρισκότανε στο «κόκκινο», θα έκλειναν 7.648 επιχειρήσεις εστίασης, 240 γυμναστήρια, 71 παιδότοποι. Λίγο μετά, όταν φάνηκε ότι το μέτρο θα επεκτείνονταν και στο Λιανεμπόριο, προστέθηκαν ακόμη 14.000 plus επιχειρήσεις και όλοι ξαναδιαπίστωσαν ότι τα πράγματα, για μία ακόμη φορά, μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Κλειστά εμπορικά για 24.000 εμποροϋπαλλήλους

Τι επιπτώσεις θα έχει σε όρους απώλειας εσόδων, εισοδημάτων και απασχόλησης αυτό το 14ημερο lockdown; Aν φυσικά δεν δοθεί παράταση στη διάρκεια των μέτρων.

Αρκεί να αναφερθεί πως στα περίπου 8.500 χιλιάδες εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Φιλιππίδης, υπολογίζεται ότι απασχολούνται ίσως και περί τις 24.000-25.000 εργαζόμενοι. Πόσες όμως χιλιάδες δουλεύουν στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες; Tι αναστάτωση προκαλείται από νέες αναστολές συμβάσεων και αλλαγές στον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ανατραπεί η ανάκαμψη στο επιχειρείν που είχε καταγραφεί το 2019 και αποτυπώνεται και στα διαθέσιμα, για μέχρι σήμερα,  στοιχεία του ΕΕΘ για το 2020.

Κι’ όμως όλα έδειχναν καλύτερα

Το 2019, στο ΕΕΘ και για επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών, η ζυγαριά έκλεινε υπέρ των εγγραφών καθώς υπερτερούσαν έναντι των διαγραφών κατά 421. Θετικό είναι το ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών μέσα και στο 2020 κι’ ως τις αρχές Νοεμβρίου, μάλιστα με μία διαφορά + 1.151 εγγραφών.

Ωστόσο, όπως τονίσθηκε στο GRTimes.gr, η κρίση έχει πίσω την ουρά της και οι επιπτώσεις θα φανούν με το κλείσιμο της χρονιάς, αν και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στην αγορά με το κλείσιμο και ξενοίκιασμα καταστημάτων και στροφή, όπου είναι δυνατό,  στις πωλήσεις/δραστηριοποίηση μέσω διαδικτύου.

Πηγή: GRTimes.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ