Κλείνει το δημοσιονομικό κενό: Με τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ και πρόβλεψη ανάπτυξης 3% το προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή - iefimerida.gr

Κλείνει το δημοσιονομικό κενό: Με τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ και πρόβλεψη ανάπτυξης 3% το προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή

Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών
Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Το “κενό” για το 2020 είναι απολύτως διαχειρίσιμο», αναφέρουν στο iefimerida πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ξένοι τεχνοκράτες το υπολόγιζαν γύρω στα 500 εκατ. ευρώ πριν από το Σαββατοκύριακο και τον τελικό γύρο διαβουλεύσεων.

«Η διαχείριση μπορεί να γίνει στο σκέλος των δαπανών. Είναι βέβαιο ότι το «κενό» θα κλείσει», εκτιμούν οι ίδιες πηγές, την ώρα που στην ελληνική πλευρά θεωρούν ότι δεν υπάρχει καν αυτή η μικρή διαφορά, αφού δεν έχει γίνει ακόμα η αποτίμηση όλων των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχει παρουσιάσει η Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, η απόσταση που είχαν να διανύσουν οι δύο πλευρές, στην έναρξη των διαβουλεύσεων, δεν ήταν μικρή, καθώς πριν καν ανακοινωθεί το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες «έβλεπαν» σημαντική απόκλιση από το στόχο του 3,5%- γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ- κυρίως λόγω των προεκλογικών μέτρων και των 120 δόσεων. Πλέον, αυτή η απόσταση έχει μικρύνει στο περίπου 0,3% του ΑΕΠ.

«Οι δύο πλευρές συνεννοήθηκαν να κάνουν το extra mile, με στόχο μια “καθαρή” αξιολόγηση», σημειώνουν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, αναδεικνύοντας έτσι το στρατηγικό στόχο της θετικής 4ης αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των ANFA- SMP στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Φυσικά η εκταμίευση της νέας δόσης από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος δεν «καίει» για λόγους ρευστότητας- το γνωστό «μαξιλάρι» καλύπτει τις δανειακές ανάγκες για τουλάχιστον μια τριετία- αλλά γιατί πολύ απλά συνδέεται με την αξιοπιστία της χώρας και το «ξεκλείδωμα» της διαδικασίας για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Κατατίθεται το Προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή

Από αυτήν την σκοπιά, έχει βαρύνουσα σημασία για την «καθαρή» αξιολόγηση ο Προϋπολογισμός του 2020, όχι τόσο το Προσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, όσο το σχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες στις 15 του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες κι από τα δύο στρατόπεδα αναφέρουν ότι αυτός ο δύσκολος Προϋπολογισμός δεν θα είναι «χτισμένος» με την παραδοχή ότι θα εγγραφούν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από ANFA- SMP. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού θεωρεί πως τα κέρδη του Ευρωσυστήματος πάνε στην εξυπηρέτηση του Χρέους και συνεχίζουν να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πλεονάσματος, άρα εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι αυτό θα αλλάξει με απόφαση του Eurogroup, τότε αυτομάτως θα γίνει ένα by pass στο 3,5%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στοίχημα του Προϋπολογισμού είναι και οι ρυθμοί ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει τον πήχη πολύ παραπάνω από τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών και συγκεκριμένα κοντά στο 3%, ποντάροντας στο πολλαπλαστικό αποτέλεσμα των ελαφρύνσεων και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Παρά ταύτα, δεν μπορούν να υποτιμηθούν οι αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσει ένα άτακτο Brexit, όπως επίσης η επιβράδυνση της Ευρώπης, ενώ το χτύπημα στον Τουρισμό από τη χρεοκοπία της Thomas Cook δεν μπορεί να αποτιμηθεί πλήρως, πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ