Τέλος στην απομόνωση της Κίνας μετά από 1.016 μέρες: Τι σημαίνει το άνοιγμα των συνόρων για την παγκόσμια οικονομία - iefimerida.gr

Τέλος στην απομόνωση της Κίνας μετά από 1.016 μέρες: Τι σημαίνει το άνοιγμα των συνόρων για την παγκόσμια οικονομία

Η πόλη Γκουϊγιάνγκ στην Κίνα
Η πόλη Γκουιγιάνγκ στην Κίνα / Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 8 Ιανουαρίου η Κίνα ανοίγει ξανά τα σύνορά της, μετά από 1.016 ημέρες απομόνωσης, και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Economist.

Η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» της χώρας υπήρξε ένα κοινωνικό και οικονομικό πείραμα χωρίς προηγούμενο: μια τεράστια εκστρατεία δημόσιας υγείας που κράτησε την ασθένεια σε απόσταση, το καμάρι και η χαρά του Σι Τζινπίνγκ που στο τέλος έγινε ένας εφιάλτης για πολλούς από τους 1,4 δισ. κατοίκους της Κίνας. Όταν ανοίξουν τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου, η Κίνα θα έχει περάσει 1.016 ημέρες απομόνωσης από τον έξω κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από την ύπαρξη εμβολίων, οι Κινέζοι αξιωματούχοι μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτή η προσέγγιση ήταν απαραίτητη για να σωθούν ζωές. Στο τέλος, το πείραμα προσέφερε μια ζοφερή πραγματικότητα με μεγάλο οικονομικό κόστος. Το ΑΕΠ της Κίνας πιθανότατα αυξήθηκε κατά λιγότερο από 3% το 2022, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% περίπου - ένα έλλειμμα περίπου μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις μπλόκαραν τις πιο προηγμένες αλυσίδες εφοδιασμού στον κόσμο.

Τον Νοέμβριο τα κέρδη που δημιούργησαν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, οι συναλλαγές μεταξύ της Κίνας και του έξω κόσμου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Λίγοι ξένοι φοιτητές παραμένουν στη χώρα. Ο υπερπόντιος τουρισμός έχει καταρρεύσει. Ο ίδιος ο Σι μόλις πρόσφατα επανέλαβε τα ταξίδια στο εξωτερικό, αφού παρέμεινε κλεισμένος στην Κίνα για δυόμισι χρόνια.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία στην Κίνα
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία στην Κίνα / Φωτογραφία AP

Το τέλος της «παγκόσμιας πανδημίας» στην οικονομία

Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων διήρκεσε περισσότερο από ό,τι αρχικά περίμενε κανείς, και στη συνέχεια κατέρρευσε ταχύτερα από ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Κίνα πέρασε από μερικούς από τους αυστηρότερους περιορισμούς στον κόσμο σε σχεδόν κανέναν. Για τον πληθυσμό στο σύνολό του, ο φόβος για τα λουκέτα και την καραντίνα έχει εξαφανιστεί. Μετά από μια περίοδο αναταραχής, η οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανό να ανακάμψει απότομα. Η αυξημένη ζήτηση για ενέργεια και εμπορεύματα θα γίνει αισθητή σε όλον τον κόσμο. Οι επενδυτές και τα στελέχη των πολυεθνικών μπορούν να ελπίζουν ότι θα επισκεφθούν συναδέλφους και εργοστάσια, μετά από μια οδυνηρά μακρά παύση. Η μεγάλη επανασύνδεση της Κίνας με τον έξω κόσμο σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής: αυτής της παγκόσμιας πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κανονικότητα δεν θα επέλθει αμέσως. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, 37 εκατομμύρια άνθρωποι την ημέρα κολλάνε πλέον COVID-19 στην Κίνα. Τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα. Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν λίγους θανάτους, και αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση για να κρατήσουν τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος φοβάται την εξάπλωση ενός νέου κύματος πανδημίας.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι στην Κίνα μπορεί να σφραγίσουν πόλεις για να περιορίσουν τα κρούσματα, ανησυχεί ένα στέλεχος. Η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί τους πρώτους τρεις μήνες του ανοίγματος, λέει ο Tommy Wu της Commerzbank. Αλλά η ανάκαμψη θα έρθει επίσης νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Πολλοί πιστεύουν ότι η περίοδος της ακραίας αστάθειας θα «κλείσει» στα τέλη Μαρτίου. Σε εκείνο το σημείο θα ξεκινήσει μια ανάκαμψη, που θα πρέπει να δυναμώνει όσο προχωράει το έτος.

Το restart της κινεζικής οικονομίας

Σε πολλές χώρες στον κόσμο τα αφεντικά ανησυχούν για μια «μεγάλη παραίτηση», με τους εργαζομένους να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους ή να αποχωρούν εντελώς από το εργατικό δυναμικό. Στην Κίνα η ανησυχία αυτή είναι μικρότερη. Σε αντίθεση με την Αμερική, η κυβέρνηση δεν μοίρασε επιταγές τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους θα επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία τους όταν τους δοθεί η ευκαιρία, πιστεύουν οι οικονομολόγοι, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της παραγωγής των εργοστασίων.

Η κατανάλωση θα αυξηθεί επίσης. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, αλλά η μηδενική επιδημία συμπίεσε επίσης τις δαπάνες, καθώς οι άνθρωποι απέφυγαν τα ταξίδια και το φαγητό έξω. Συνολικά, τα νοικοκυριά αποταμίευσαν το ένα τρίτο του εισοδήματός τους πέρυσι. Φέτος πολλοί θα σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά από απώλειες θέσεων εργασίας, στασιμότητα των μισθών και μείωση της αξίας των ακινήτων τους, επισημαίνει ο Economist.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επαναφορά στην κανονικότητα θα ωφελήσει επίσης τον προβληματικό τομέα ακινήτων της Κίνας, αν και το πόσο εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις. Τον Νοέμβριο, καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί της συγκατοίκησης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διευκόλυναν την πρόσβαση των κατασκευαστών ακινήτων στη χρηματοδότηση. Αυτό θα βοηθήσει τις ισχυρότερες εταιρείες να αποφύγουν την αθέτηση πληρωμών και να ολοκληρώσουν την κατασκευή διαμερισμάτων που έχουν ήδη πουλήσει σε αγοραστές κατοικιών. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προβλέψεων για τις επιδόσεις του τομέα των ακινήτων, ο οποίος ορίζεται ευρέως και περιλαμβάνει τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και την επίπλωση.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

Ένεση τόνωσης για την παγκόσμια οικονομία το άνοιγμα της Κίνας;

Τα οικονομικά αποτελέσματα του μεγάλου ανοίγματος επεκτείνονται και πιο μακριά. Η μηδενική κίνηση που έφερε η απομόνωση της Κίνας κράτησε χαμηλά τη ζήτηση της γιγαντιαίας χώρας για παγκόσμια αγαθά, υπηρεσίες και εμπορεύματα. Η ανάκαμψη της Κίνας θα τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη, για τον απλούστατο λόγο ότι η Κίνα αποτελεί μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

Η HSBC εκτιμά πως σε έναν χρόνο από τώρα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ της Κίνας θα μπορούσε να είναι έως και 10% υψηλότερο από ό,τι θα ήταν τους τρεις πρώτους προβληματικούς μήνες του 2023. Σύμφωνα με τον πρόχειρο υπολογισμό του Economist, μια ανακάμπτουσα Κίνα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά την περίοδο αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κίνδυνοι και ο πληθωρισμός

Σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο, η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες. Σε άλλες μεγάλες οικονομίες, ο δεσμευτικός περιορισμός στην οικονομική επέκταση είναι η νομισματική πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταστείλουν τον πληθωρισμό.

Εάν η επαναλειτουργία της Κίνας φαίνεται ότι θα αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση και, επομένως, την πίεση στις τιμές σε δυσάρεστο βαθμό, οι κεντρικές τράπεζες θα σφίξουν την πολιτική τους για να αντισταθμίσουν την απειλή. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο αντίκτυπος της επαναλειτουργίας της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να εμφανιστεί όχι σε υψηλότερη ανάπτυξη, αλλά σε υψηλότερο πληθωρισμό ή επιτόκια.

Ο πιο άμεσος δίαυλος επιρροής της Κίνας είναι μέσω των εμπορευμάτων. Καταναλώνει σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, πάνω από το ήμισυ του εξευγενισμένου χαλκού, νικελίου και ψευδαργύρου και πάνω από τα τρία πέμπτα του σιδηρομεταλλεύματος. Καθώς οι φήμες επαληθεύονται, η ζήτηση της Κίνας για μέταλλα, καλλιέργειες και ενέργεια θα βοηθήσει τους εξαγωγείς εμπορευμάτων, θα βλάψει τους εισαγωγείς και θα προκαλέσει στις κεντρικές τράπεζες του κόσμου έναν ακόμη πονοκέφαλο στον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το LNG, το πετρέλαιο και η Ευρώπη

Η ζήτηση για ενέργεια αποδείχθηκε πολύ λιγότερο ανθεκτική, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κίνας μειώθηκαν κατά περίπου το ένα πέμπτο τους πρώτους 11 μήνες του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό επέτρεψε στην Ευρώπη να αυξήσει τις αγορές για να αντισταθμίσει την απώλεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Έτσι, η πολιτική μηδενικής κατανάλωσης της Κίνας λειτούργησε ως αντίβαρο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές εκτιμούν μια μέτρια αύξηση των κινεζικών εισαγωγών LNG φέτος, με βάση τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογράψει οι αγοραστές και την απροθυμία τους να το αγοράσουν όταν οι τιμές είναι υψηλές. Εάν οι εισαγωγές ανακάμψουν ταχύτερα, η Ευρώπη θα μπορούσε να αισθανθεί την πίεση, επισημαίνεται.

Ο αντίκτυπος στο πετρέλαιο θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικός. Εάν η οικονομία της Κίνας ανακάμψει πλήρως το 2023, θα αυξήσει σταδιακά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι να προσθέσει κατά μέσο όρο 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκτιμά η Soni Kumari της τράπεζας ANZ. Αυτό θα αντισταθμίσει τη μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη και στην Αμερική, οι οποίες φλερτάρουν με την ύφεση. Πράγματι, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αυξημένη όρεξη της Κίνας θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω κατά περίπου 15 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του Brent θα μπορούσε να ξεπεράσει και πάλι τα 100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εκτιμά, καθιστώντας την παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού ακόμη πιο δύσκολη.

Ο Σι πληρώνει την αποτυχημένη πολιτική του

Η αδέξια επιβολή της πολιτικής «zero Covid», ακολουθούμενης από τη βιαστική εγκατάλειψή της, θα μείνει ως ένα ιστορικό λάθος της κινεζικής ηγεσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί επενδυτικοί οίκοι προσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους για τον κίνδυνο της Κίνας και θα επενδύσουν λιγότερα στη χώρα τα επόμενα τρία χρόνια, εκτός αν αποζημιωθούν γι' αυτό. Περίπου 18 δισ. δολάρια ξένου συναλλάγματος έφυγαν από την Κίνα τον Νοέμβριο, από 11 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο. Οι εκροές αυτές αναμένεται να αντιστραφούν όταν η οικονομία της Κίνας σταθεροποιηθεί το 2023, αλλά η ταχεία επιστροφή στο μέγεθος των εισροών που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία είναι απίθανη.

Έχει προκληθεί βαθιά ζημιά σε τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας της Κίνας. Η παρέμβαση της κεντρικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα που έφτανε μέχρι την ίδια τη λειτουργία των εργοστασίων για τον περιορισμό της πανδημίας, προκάλεσε σοβαρό πλήγμα εμπιστοσύνης προς την Κίνα για τις ξένες εταιρείες. Πολλοί έμαθαν να ζουν χωρίς την Κίνα. Οι εισερχόμενες επενδύσεις σε νέα εργοστάσια «πράσινου πεδίου» έχουν επιβραδυνθεί απότομα, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός Κίνας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, λέει ο Alex Bryant της East West Associates, σύμβουλος εφοδιαστικής αλυσίδας.

 Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

Εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ξεκινά το Πεκίνο

Αντιπροσωπείες αξιωματούχων και επιχειρηματιών σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό για να «αρπάξουν παραγγελίες» και να κερδίσουν πίσω τους επενδυτές, σύμφωνα με έκθεση των κρατικών μέσων ενημέρωσης. «Μια συνάντηση αξίζει όσο χίλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», ανέφερε σχετικό δημοσίευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις αρχές Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Κίνας ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν έμφαση στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τονίζοντας ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εξεύρεση επενδυτών. Τέτοια γλώσσα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνει ο Robin Xing της τράπεζας Morgan Stanley. «Θέλουν σαφώς να διατηρήσουν τη θέση τους στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», λέει. Παρ' όλα αυτά, η αποκατάσταση του χάους του 2022 θα απαιτήσει πάρα πολλές συναντήσεις, καταλήγει ο Economist.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ