Ως «τελικό βήμα» στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph την έκδοση – ορόσημο του 30ετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2008 και τη θεαματική ζήτηση.
«Μόλις έξι χρόνια αφότου η ελληνική κρίση χρέους συντάραξε τις αγορές, η Αθήνα απήλαυσε μια ζήτηση σε σχεδόν ρεκόρ επίπεδα κατά την πώληση ομολόγων μακράς ωρίμανσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε μια ένδειξη ιδιαίτερης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η διάθεση του ομολόγου, που εκμεταλλεύεται το χαμηλό κόστος δανεισμού, συγκέντρωσε τις περισσότερες προσφορές από κάθε άλλη στην Ευρώπη εδώ και πάνω από έναν μήνα, προσελκύοντας προσφορές ύψους 26 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,93%. Η έκδοση υπογραμμίζει την αναπάντεχη αποκατάσταση στα μάτια των επενδυτών της Ελλάδας, που είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές μετά την κρίση χρέους», σημειώνει το άρθρο.
Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης έκανε λόγο για το «τελευταίο βήμα» στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποκαταστήσει τη φήμη της στους επενδυτές. «Είναι το πρώτο ομόλογο τόσο μακράς ωρίμανσης από το 2008 κι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα, που προσελκύει το κανονικό μερίδιο που της αναλογεί από διεθνή κεφάλαια», τόνισε.
Πριν την έναρξη της πανδημίας η ελληνική οικονομία ήταν κατά ένα τέταρτο συρρικνωμένη σε σχέση με τα κορυφαία επίπεδα που είχε πετύχει πριν την οικονομική κρίση, αλλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών χτίζεται τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η Telegraph. Και συνεχίζει: «μετά την τεράστια ρευστότητα στις αγορές ομολόγων επί διακυβέρνησης του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ το 2015 οι ψηφοφόροι εξέλιξαν το 2019 την κεντροδεξιά, φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτακη, που επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στους ξένους επενδυτές και να αναστήσει την οικονομία της με ένα πρόγραμμα περικοπών φόρων και μεταρρυθμίσεων. Το ελληνικό κόστος δανεισμού έχει κάνει βουτιά τα τελευταία χρόνια με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να πέφτει από άνω του 30% στην κορύφωση της κρίσης σε ιστορικό χαμηλό κάτω του 1%».
Σύμφωνα με τον Lyn Graham-Taylor της Rabobank, τη διάθεση του 30ετούς ομολόγου βοήθησαν «η αυξημένη εμπιστοσύνη στη συνοχή της ευρωζώνης» και τα σχετικά υψηλότερα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που προσέλκυσαν επενδυτές. «Έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα έχει την υποστήριξη της ευρωζώνης πολιτικά και της ΕΚΤ από νομισματική άποψη».