Η Ευρώπη πέρασε κάτω από τον πήχη, όσον αφορά στο σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς κι αυτό δεν είναι εκτίμηση αλλά προκύπτει εκ του αποτελέσματος.
«Η κατάσταση χειροτερεύει» δήλωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, «παγώνοντας» το ακροατήριο και είναι προφανές ότι ενώ από το περασμένο Φθινόπωρο οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για ένα τρίτο κύμα του ιού στις αρχές της Άνοιξης, το απαιτούμενο τείχος ανοσίας μέσω εμβολιασμών δεν χτίστηκε εγκαίρως καθώς είτε υποεκτιμήθηκε ο κίνδυνος είτε υπερεκτιμήθηκε το εκτόπισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ανταγωνισμό για το ποιός θα πάρει νωρίτερα τα αναγκαία εμβόλια.
Πλέον, το στοίχημα- και μάλιστα διπλό- μεταφέρεται στο πεδίο της Οικονομίας κι αν επαναληφθούν τα συνήθη λάθη, αστοχίες, καθυστερήσεις, αβλεψίες, το πλήγμα θα είναι βαρύ.
Το πρώτο στοίχημα αφορά στο πιστοποιητικό υγείας, δηλαδή το «διαβατήριο» που θα πιστοποιεί ότι έχεις εμβολιαστεί ή έχεις κάνει αρνητικό μοριακό τεστ ή έχεις αντισώματα Covid επειδή νόσησες και αναρρώνεις. Το πιστοποιητικό αυτό παρουσιάστηκε επισήμως στις Βρυξέλλες, δόθηκαν (κάποιες) διευκρινίσεις, έγινε δεκτό με ανακούφιση από αεροπορικές εταιρίες και τους παράγοντες του τουρισμού, ενώ και η αντίδραση του κόσμου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να «ανοίξει» τα σύνορα. Οι τεχνικές παράμετροι του εγχειρήματος είναι αναμφίβολα απαιτητικές και σύνθετες, ωστόσο οι προσδοκίες είναι υψηλές κι αν οι αρμόδιοι τεχνοκράτες κινηθούν με τη συνήθη βραδύτητα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί και ο Ιούνιος. Οι χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον Τουρισμό και βίωσαν πέρσι βαθιά ύφεση- έστω μικρότερη από τις αρχικές πιο «μαύρες» προβλέψεις- δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές.
Το δεύτερο στοίχημα αφορά στην πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, ετοιμάζονται να υποβάλουν Σχέδια μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, απαιτώντας το αυτονόητο: οι Βρυξέλλες να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το αργότερο εντός των δύο προβλεπόμενων μηνών κι εν συνεχεία το Συμβούλιο να εγκρίνει εντός μηνός, έτσι ώστε τα πρώτα κονδύλια να εκταμιευθούν στις αρχές Αυγούστου. Το ενδεχόμενο να περιμένουν οι Βρυξέλλες τους καθυστερημένους ή όσους έχουν ελλιπή σχέδια- ήδη έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις- στο όνομα του... συντονισμού κινήσεων, δεν πρέπει ούτε καν να συζητείται, ωστόσο αν κρίνει κανείς από τις καθυστερήσεις στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες του περασμένου χρόνου, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.