Ταμείο Ανάκαμψης: Από 20 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για την «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - iefimerida.gr

Ταμείο Ανάκαμψης: Από 20 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για την «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ταμείο Ανάκαμψης: Από 20 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για την «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις 20 Οκτωβρίου μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο υπομέτρο «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως γνωστοποίησε η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω μετάθεση δόθηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί και να έχει παραδοθεί η απαραίτητη μελέτη κόστους, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρόσκλησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες και υπό σύσταση μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Από την άλλη, δεν ενισχύονται πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.

Το πρόγραμμα ενισχύει επενδύσεις για αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών και σχετικών άυλων δαπανών. Οι επενδύσεις έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης και πρέπει να τεκμηριώνονται εγγράφως με σαφή, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο τρόπο στην υποβαλλόμενη οικονομοτεχνική μελέτη.

Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στις ΜμΕ, εγγεγραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης ανήκουν σε μια από τις παρακάτω νομικές μορφές:

  • Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.),
  • Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.),
  • Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών,
  • Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ),
  • Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και
  • Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα.
  • Δικαιούχοι μπορουν να είναι και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα και ανηκουν σε μία από τις ανωτέρω μορφές, που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες για τις οποίες θα κάνετε αίτηση

  1. Επενδύσεις για αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών και σχετικών άυλων δαπανών.
  2. Επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14 του τμήματος 1). Αναδιάρθρωση πολυετών/δενδρωδών καλλιεργειών:
  • Εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας
  • Προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος στήριξης (γραμμική φύτευση – παλμέτα)

Οι νέες, επιλέξιμες ποικιλίες θα πρέπει:

  • Να είναι ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή.
  • Να είναι ανθεκτικές σε εχθρούς και ασθένειες που έχουν καταγραφεί και επηρεάζουν την
  • παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
  • Τα παραγόμενα αγαθά και προϊόντα να έχουν εξαγώγιμο εμπορικό προσανατολισμό.
  • Δεν είναι επιλέξιμες οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και η ελαιοκαλλιέργεια.

Οι αιτήσεις ενίσχυσης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών θα πρέπει να λάβουν υπόψη μελέτη από Πανεπιστημιακό Φορέα που θα δημοσιευτεί έως την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επιλέξιμος προυπολογισμός της επένδυσης κυμαίνεται από 500.000 έως 1 εκ €. Το ποσό της ενίσχυσης δεν δύναται να ξεπερνά τις 500.000 Ευρώ ανά υποβληθείσα αίτηση, ανά ΑΦΜ, ανά ενιαία επιχείρηση (αιτούσα και συνδεδεμένες) και ανά επενδυτικό σχέδιο.

Ποια είναι τα ποσοστά ενίσχυσης ανά Περιφέρεια

Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία: 50%

Νησιά Αιγαίου Πελάγους (εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια) Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο: 70%

Αττική: 40%

Τα ανωτέρω ποσοστά μπορούν να αυξηθούν κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι η μέγιστη ένταση ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το 80% για συλλογικές επενδύσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τη συγχώνευση οργανώσεων παραγωγών.

Πώς θα υποβάλλετε αίτηση

Η Υποβολή αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου www.gov.gr και στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα. Περιήγηση στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή Υποβολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυλώνας: 4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.21 (16626) Μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ