«Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην κοινωνία για όσο χρειαστεί», επαναλαμβάνουν από το υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης, συμπληρώνοντας, όμως, με νόημα ότι δεν υπάρχει… λεφτόδεντρο, κοινώς ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και πλέον πολλές επιχειρήσεις είναι στον αέρα.
Στον «πάγο» το 48% του ΑΕΠ
Η απόφαση για το νέο καθολικό lockdown στην Αττική, βάζει επί της ουσίας στον «πάγο» το 48% του ΑΕΠ για τις επόμενες δυόμιση εβδομάδες, ενώ η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανό να «παγώσει» άλλο ένα 9% του ΑΕΠ. Η ζημιά σε μηνιαία βάση θα προσεγγίσει τα 3 δισ ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται νέα σενάρια για τον Προϋπολογισμό, καθώς το βασικό σενάριο ξεπεράστηκε.
Τα μέτρα στήριξης
Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων δεν δρομολογούνται. Ωστόσο, τα «εργαλεία» που έχουν ενεργοποιηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας, θα παραταθούν πέρα από το αρχικό σενάριο εργασίας κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πιθανότατα θα καλύψουν το πρώτο 5μηνο- 6μηνο του 2021:
- Περίπου 1,5 δισ ευρώ ρευστότητα το Μάρτιο και τον Απρίλιο από τους δύο γύρους Επιστρεπτέας
- Τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ για την επιδότηση παγίων δαπανών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων
- Γύρω στα 470 εκατ ευρώ εγγυημένα δάνεια σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις
- Απαλλαγή και «κούρεμα» από την καταβολή ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων, κύριας και φοιτητικής κατοικίας
- Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αφορολόγητα ποσά
- Αναστολές συμβάσεων εργασίας και επιδότηση μισθών- εισφορών μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
- Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που εκπνέουν στο επίμαχο χρονικό διάστημα
- Νέα αναστολή ως το καλοκαίρι των πληρωμών φορολογικών- ασφαλιστικών οφειλών που είχαν «παγώσει» ως τον Απρίλιο
- Νέο «πάγωμα» των επιταγών που λήγουν το Μάρτιο και τον Απρίλιο
Αν και στην ατμόσφαιρα πλανιόταν η οσμή ενός νέου lockdown, οι έμποροι ήλπιζαν ως την τελευταία στιγμή ότι θα συνέχιζαν να λειτουργούν έστω με click away. Πλέον, ο τζίρος των περίπου 600-800 εκατ. Ευρώ, από τις τελευταίες εβδομάδες των εκπτώσεων, βρίσκεται στον «αέρα» και οι φορείς του κλάδου ευελπιστούν ότι οι μέρες αυτές θα μεταφερθούν στο Μάρτιο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεστοκάρουν, να τζιράρουν κι εν συνεχεία να προμηθευτούν νέο εμπόρευμα για Άνοιξη και Καλοκαίρι.
Φόβοι για λουκέτο στο 50% των εμπορικών επιχειρήσεων
«Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι το τρίτο "lockdown" θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, ζητώντας διεύρυνση και ενίσχυση της “ομπρέλας” των μέτρων στήριξης, έτσι ώστε η υγειονομική κρίση να μην εξελιχθεί σε βαθιά οικονομική κρίση.
Η εστίαση ζητάει μέτρα στήριξης
Στο ίδιο μήκος κύματος οι φορείς της εστίασης, που επιμένουν στις σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις τους, ζητούν μέτρα στήριξης πέρα από τα όσα έχουν ανακοινωθεί (“ενέσεις” μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής), “βλέποντας” ότι το άνοιγμα τους πάει ακόμα πιο πίσω, στις αρχές Μαϊου και υπό την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα παρουσιάσουν τη βελτίωση που προσδοκάται. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 80.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 330.000 εργαζόμενους.
Κομμωτήρια: Εχουν απωλέσει περί το 60% του τζίρου τους
Η ανακοίνωση για το νέο lockdown προκάλεσε «μούδιασμα» και στον κλάδο κομμωτηρίων- κουρείων.
Μόνο στην Αττική δραστηριοποιούνται περίπου 10.000 τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ οι φορείς του κλάδου σημειώνουν ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας ως σήμερα, έχουν απωλέσει περί το 60% του τζίρου τους.