Το 2020 συντελέστηκε πλήρης ανατροπή στη κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές, ενώ υποδιπλασιάστηκαν (27,3% το 2020 από 55,2% το 2019) οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της Εκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της πανδημίας, σε μια συγκυρία, όπου το εκρηκτικό κόστος ενέργειας βάζει τρικλοποδιές στη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας συνολικά.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση της Εκθεσης, παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μέτρα για τις μικρομεσαίες αν χρειαστεί. Σημειωτέον, ότι ως τώρα οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις έχουν πάρει πεντάμηνη αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ, κάτι που όπως λένε οι κλαδικοί φορείς δεν αρκεί για να απορροφήσουν το μεγάλο κόστος των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα μέτρα προστασίας αποσύρονται, ο κίνδυνος παραμένει
Παραδοχή της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι τα μέτρα στήριξης απέτρεψαν τα μαζικά «λουκέτα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, καθώς η οικονομία επιστρέφει σε σχετικά ομαλές συνθήκες και τα μέτρα προστασίας αποσύρονται, ο κίνδυνος παραμένει, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που η κατάσταση τους επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επί της ουσίας, αυτές οι βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις, είναι μια από τις αβεβαιότητες του Προϋπολογισμού, όπως ακριβώς περιγράφονται στην Εισηγητική του Έκθεση.
Σύμφωνα με την Εκθεση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν σημαντικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τα ποσοστά των επιχειρήσεων με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα ήταν:
- 14,8% τον Ιούνιο του 2020,
- 24,7% τον Φεβρουάριο του 2021,
- 21,4% τον Ιούλιο του 2021.