Το ότι ο προϋπολογισμός «τρέχει» με υπερπλεόνασμα 3,3 δισ ευρώ αναμφίβολα έχει διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών που δημιούργησαν οι φυσικές καταστροφές, αλλά και στη λήψη μέτρων στήριξης απέναντι στα κύματα ανατιμήσεων.
Ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία, δημιουργούν αίσθηση οι υπερεισπράξεις των 1,7 δισ ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Οι καλές επιδόσεις του 2022 και οι δύο τελευταίες δόσεις του περσινού φόρου, που καταβλήθηκαν στο πρώτο δίμηνο συνέβαλαν σε αυτήν την εικόνα, ωστόσο οι αυξημένες ροές από την παρακράτηση φόρου συνεχίστηκαν και μετά το Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας ότι η ενισχυμένη απασχόληση και οι υψηλότερες αποδοχές αντανακλώνται και στα δημόσια έσοδα.
Διπλή ανάγνωση έχουν τα στοιχεία από τα έσοδα ΦΠΑ κυρίως στα λοιπά προϊόντα, δηλαδή σε όλα τα αγαθά κι υπηρεσίες, εκτός καυσίμων και καπνικών. Τι δείχνουν τα στοιχεία; Υπερεισπράξεις 892 εκ ευρώ. Προφανώς κι ένα μέρος αυτών μπορεί να αποδοθεί στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στα αυξημένα ποσοστά συμμόρφωσης των υπόχρεων απόδοσης ΦΠΑ, ωστόσο οι ανατιμήσεις φαίνεται ότι έχουν αφήσει το σημάδι τους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κανείς συγκρίνοντας τα έσοδα ΦΠΑ, με τα έσοδα ΕΦΚ σε λοιπά προϊόντα- υπηρεσίες, τα οποία εμφανίζουν υστέρηση 9 εκ ευρώ και μαρτυρούν μικρότερη κατανάλωση. Συνεπώς το ότι έχουμε αυξημένα έσοδα ΦΠΑ παρά τη μικρότερη κατανάλωση, δείχνει την επίδραση των ανατιμήσεων.
«Αγκάθι» αναμφίβολα είναι το πεδίο των καυσίμων, καθώς καταγράφεται και μειωμένη κατανάλωση και μειωμένα έσοδα. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις ΕΦΚ εμφάνισαν υστέρηση 115 εκ ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα ΦΠΑ έχουν «τρύπα» 97 εκατ. ευρώ, παρά το ότι από τις αρχές του καλοκαιριού οι λιανικές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης είχαν ξεκινήσει να τραβάνε τον ανήφορο.