Θεσσαλονίκη, 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο: Οι καλές πρακτικές βοηθούν το περιβάλλον αλλά και εξοικονομούν πόρους - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη, 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο: Οι καλές πρακτικές βοηθούν το περιβάλλον αλλά και εξοικονομούν πόρους

Ισορροπία ανάμεσα στα κέρδη και την προστασία του περιβάλλοντος
Ισορροπία ανάμεσα στα κέρδη και την προστασία του περιβάλλοντος/Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τη δυνατότητα εφαρμογής πρακτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ταυτόχρονα εξοικονομούν πόρους, μίλησαν εκπρόσωποι εταιρειών και οργανισμών στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, οι ορθές αυτές πρακτικές δεν αφορούν μόνο τις παραδοσιακές «πράσινες» πρωτοβουλίες αλλά και πεδία και δραστηριότητες που στο παρελθόν θεωρούνταν ρυπογόνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας «Μεταλλεία Θράκης» Λεωνίδας Μπακούρας υπογράμμισε ότι η εξορυκτική δραστηριότητα, σήμερα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, διαφέρει πολύ από πρακτικές του παρελθόντος και πλέον εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην εθνική οικονομία.

«Η εξόρυξη δεν υπονομεύει, δεν καταστρέφει το περιβάλλον, αποτελεί σύμμαχο, δεν έχει καμία σχέση με την εξόρυξη του παρελθόντος» είπε ο κ. Μπακούρας και συνέχισε: «Σύμφωνα με το σύνδεσμο μεταλλευτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εξορυκτικής δραστηριότητα στην Ελλάδα, δαπανώνται 20 εκατ. ευρώ ετησίως για το περιβάλλον, έχουν αποκατασταθεί από το 1979 μέχρι σήμερα 85.000 στέμματα, έχουν φυτευθεί πάνω από 3.5 εκ. δέντρα και το 60% των μελών του συνδέσμου εμφανίζουν μηδέν ατυχήματα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας».

Ο κ. Μπακούρας ανέφερε ότι τα κρίσιμα μέταλλα, που χρησιμοποιούνται σε συσκευές τεχνολογίας, όπως χρυσός, χαλκός, νικέλιο, είναι απαραίτητα για το σύγχρονο τρόπο ζωής και πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξόρυξη και στην παραγωγή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και συνέχισε:

«Κάθε ηλεκτρονική συσκευή που έχουμε, κάθε τηλεχειριστήριο περιέχει πάνω από 35 διαφορετικά μεταλλεύματα, όπως χρυσό, ασημί, λίθιο. Από την Κίνα το 90%. Εξάρτηση. Η ΕΕ το έχει αντιληφθεί και το αποτέλεσμα είναι η θέσπιση της ευρωπαϊκής πράξης για τις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, με στόχο ως το 2030 το 10% αυτών των υλών στην ΕΕ να προέρχεται από την εξόρυξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπακούρας υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα είναι μια γεωλογικώς πλούσια χώρα, «με πλούσιο ορυκτολογικό δυναμικό, πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο στην εξόρυξη περλίτη, πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο σε εξόρυξη μπεντονίτη, πρώτη στο νικέλιο και πρώτη στο βωξίτη» και πρόσθεσε: «Πόσο συμμετέχει η εξόρυξη στην οικονομία μας; Στο 3% του ΑΕΠ. Θα διπλασιαστεί το 2030. Στο 1,3 δισ. ευρώ εξαγωγές. Κι αν ξεκινήσει και η λειτουργία των Σκουριών στην Κασσάνδρα θα διπλασιαστεί το ΑΕΠ. Και που γίνονται όλα αυτά; Το 60% στη Βόρεια Ελλάδα».

Σημείωσε, ότι με τις επενδύσεις της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold - μέχρι σήμερα πάνω από 5 δισ. ευρώ - και των ελληνικών θυγατρικών της, (Ελληνικός Χρυσός, Μεταλλεία Θράκης και Μεταλλευτική Θράκης) και με την αναμενόμενη λειτουργία του μεταλλείου των Σκουριών «η Ελλάδα θα γίνει μια από τρεις χώρες παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μαζί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία», αλλά και «πρωταγωνίστρια στην παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών, καθώς το μεταλλείο θα παράγει σημαντική ποσότητα χαλκού σε ετήσια βάση».

Ο διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ Α.Ε. 'Ανθιμος Αμανατίδης τόνισε ότι η εταιρία επενδύει σε πράσινες τεχνολογίες και καινοτομίες και ταυτόχρονα μειώνει το ενεργειακό κόστος της για την επεξεργασία και τη διακίνηση του νερού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ