Προγράμματα που υλοποιεί η Banque publique d'investissement (Bpifrance), για την υποστήριξη της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, και πώς αυτά μπορούν να έχουν εφαρμογή και προσαρμογή, προς όφελος των ελληνικών ΜμΕ, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Παρίσι, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), Γιώργος Ζαββός, με τον επικεφαλής γενικό διευθυντή της Bpifrance, Νίκολας Ντουφούρκ.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση η HDB και η δημόσια γαλλική επενδυτική και αναπτυξιακή τράπεζα Bpifrance διατηρούν μακροχρόνια συνεργασία, η οποία ξεκίνησε από την περίοδο δημιουργίας της HDB. Η Bpifrance διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, έχοντας χρηματοδοτήσει σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και αναπτύξει σημαντικά εργαλεία μέτρησης της βιωσιμότητας. Επιπλέον, έχει σημαντικές επενδύσεις στα θέματα της καινοτομίας και στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προοπτικές για στρατηγική συνεργασία σε δράσεις πρόσβασης των ΜμΕ στην χρηματοδότηση και της ενίσχυσης της ικανότητας της HDB να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην στήριξη των ΜμΕ επιχειρήσεων στη πράσινη και ενεργειακή μετάβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και θα εξεταστούν πρακτικές και λύσεις που εφαρμόζει και υλοποιεί η Bpifrance για την υποστήριξη της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, και πως αυτές θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και προσαρμογή από την HDB προς όφελος των ελληνικών ΜμΕ. Οι δύο συνομιλητές εξέτασαν επίσης μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να λάβουν οι ευρωπαϊκές αρχές για να ενισχυθεί η επαρκής χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών στόχων της πράσινης μετάβασης και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας για το 2030. Οι αναπτυξιακές τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες τους θα αναλάβουν να επεξεργαστούν το πλαίσιο και τα στοιχεία για την επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου κατανόησης βάσει του οποίου θα δομηθεί η συνεργασία και η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ