Αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται να δουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από την 1η Απριλίου.
Ενίσχυση του εισοδήματός τους θα δουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.
Στόχος τα 950 βασικός και 1.500 ευρώ μέσος μισθός
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2027 ο βασικός μισθός να έχει φτάσει στα 950 ευρώ, οπότε θα χρειαστούν 4 ετήσιες διαδοχικές αυξήσεις από 40-50 ευρώ η κάθε μία για την επίτευξη του στόχου.
Παράλληλα, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα, σε βάθος τετραετίας.
Πώς θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις με τριετίες
Στο σενάριο που ο βασικός μισθός διαμορφωθεί στα 820 ευρώ -σίγουρα πάνω από τα 800 όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστης Χατζηδάκης- οι εργαζόμενοι που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό και τους αναγνωρίζεται μια τριετία θα λάβουν 902,6 ευρώ μικτά από 858 ευρώ μεικτά. Οι εργαζόμενοι με δύο και τρεις τριετίες θα λάβουν μισθό 984,6 ευρώ από 936 ευρώ μεικτά και 1066,70 ευρώ από 1.014 ευρώ, αντίστοιχα.
Εκτακτο επίδομα Πάσχα
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει έκτακτο επίδομα Πάσχα στις ευάλωτες ομάδες - κάτι ανάλογο συνέβη και τα Χριστούγεννα.
«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηριστικά.
Η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες.
Πρώτον, την πορεία των φορολογικών εσόδων, με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού να ανακοινώνονται την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι πρέπει να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους που αφορούν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.
Δεύτερος σημαντικός παράγοντας η πορεία του ΑΕΠ. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2023 αναμένεται στις 7 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023. Οτιδήποτε πάνω από αυτό συνεπάγεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για έκτακτες παροχές στις ευάλωτες ομάδες.