«Πάρτι» για τα ελληνικά ομόλογα -Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας φέρνει επενδυτικά κεφάλαια 28 τρισ. - iefimerida.gr

«Πάρτι» για τα ελληνικά ομόλογα -Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας φέρνει επενδυτικά κεφάλαια 28 τρισ.

Οθόνη με πτωτικούς δείκτες
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Υπό άλλες συνθήκες, η προαναγγελία νέων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη FED θα προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές ομολόγων, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους ελληνικούς τίτλους, που παραμένουν έξω από το “καλάθι” της επενδυτικής βαθμίδας. 

Η εικόνα είναι, ωστόσο, τελείως διαφορετική. Και δεν είναι μόνο ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει την αναβάθμιση- ίσως κι από δύο Οίκους- του ελληνικού αξιόχρεου μπαίνοντας στο τελευταίο τετράμηνο του χρόνου. Είναι και το ότι- ίσως κυρίως ότι- τα νέφη της πολιτικής αβεβαιότητας δείχνουν να διαλύονται, όπως «βλέπουν» οι εκθέσεις των τελευταίων ημερών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας δίνει «αέρα» στους ελληνικούς τίτλους

Επενδυτικές τράπεζες και αναλυτές εκτιμούν ότι αν επιβεβαιωθούν την Κυριακή οι δημοσκοπήσεις, η προοπτική μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης θα ρίξει ακόμα πιο χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. “Σπεύστε να πάρετε θέση στους ελληνικούς τίτλους” είναι η προτροπή και στον ΟΔΔΗΧ έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους. Έστω κι αν μπορεί να χαρακτηριστεί από τους πιο “προσγειωμένους” ως υπερβολή, είναι γεγονός ότι ήδη η "ψαλίδα" με το γερμανικό 10ετές (όπως φαίνεται στο γράφημα) κλείνει προς τις 1,2 μονάδες, ενώ το ελληνικό 10ετές "παίζει", πλέον, χαμηλότερα από το ιταλικό και "κυνηγά" το πορτογαλικό.  

Ποιο ήταν το ρίσκο, σύμφωνα με τις κατά τα άλλα θετικές αξιολογήσεις των Οίκων, στα προηγούμενα crash tests; Είτε να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία βάσει της όχι και τόσο μακρινής εμπειρίας, θα δυσκολευόταν ή θα καθυστερούσε να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις είτε να χρειάζονταν και τρίτες κάλπες ως το Φθινόπωρο. Και στις δύο περιπτώσεις, το πλεονέκτημα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πήγαινε... περίπατο, το μεταρρυθμιστικό momentum θα υπέφερε από... αρρυθμίες και η Ελλάδα θα συρόταν με πολλούς αστερίσκους στα παζάρια για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών.  

Ο διαφαινόμενος σχηματισμός κυβέρνησης ισχυρής πλειοψηφίας δεν συνεπάγεται, πάντως, ότι η αναβάθμιση μπαίνει στον... αυτόματο. Τουναντίον. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε η Fitch μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, θα πατούσε το “κουμπί” της αναβάθμισης στις αρχές Ιουνίου. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ο τρόπος σκέψης και δράσης των Οίκων είναι απολύτως προβλέψιμος: πρώτα θα δουν και θα μετρήσουν και μετά θα κάνουν το επόμενο βήμα.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει τα δύο πρώτα νομοσχέδια, που θα έρθουν στη Βουλή ως τις αρχές Αυγούστου και θα έχουν ως στόχο να αναδείξουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, εφόσον λάβει τη λαϊκή εντολή. Έτσι, πέρα από τις προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να έχουν εκπλήξεις, οι Οίκοι περιμένουν το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας και συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών κι εν συνεχεία το νομοσχέδιο για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών, με το πλήρες δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη χρονιά.  

Ανοίγει η «πόρτα» σε επενδυτικά κεφάλαια 28 τρισ. δολαρίων 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένας απλός λογιστικός στόχος. Επί της ουσίας ανοίγει την “πόρτα” σε επενδυτικά κεφάλαια, που βάσει εσωτερικού κανονισμού, απαγορεύεται να τοποθετηθούν σε κρατικά ομόλογα που δεν βρίσκονται στο επενδυτικό “καλάθι”.  

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αναβάθμιση θα ήταν πολύ σημαντική, καθώς θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ανοδικών επιδράσεων που ασκεί η αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις αποδόσεις τους. Επίσης, αυτή η εξέλιξη θα ασκούσε θετική επίδραση και στις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού τους και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.  

Και για να έχουμε κατά νου για ποιο πράγμα ακριβώς μιλάμε, το β΄ τρίμηνο του 2022 τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, που επενδύουν σε ομόλογα, διαχειρίζονταν περί τα 28 τρισεκ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού! 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ