Γερμανία: Ο Στίγκλιτς εξηγεί γιατί το γεράκι της λιτότητας Λίντνερ δεν πρέπει να γίνει υπουργός Οικονομικών - iefimerida.gr

Γερμανία: Ο Στίγκλιτς εξηγεί γιατί το γεράκι της λιτότητας Λίντνερ δεν πρέπει να γίνει υπουργός Οικονομικών

Ο ηγέτης των Γερμανών Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ
Ο ηγέτης των Γερμανών Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ / Φωτογραφία: AP Photo / Michael Sohn
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δριμεία κριτική στον Κρίστιαν Λίντνερ ασκούν ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Βρετανός καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, Άνταμ Τουζ, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή τους στην πιθανότητα ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από τον ηγέτη των Φιλελεύθερων.

Σε άρθρο γνώμης τους στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit οι δύο οικονομολόγοι επιρρίπτουν στον Λίντνερ ότι προωθεί μια αναχρονιστική «προκατακλυσμιαία δημοσιονομική ατζέντα» ως υπέρμαχος μιας άκαιρης λιτότητας, που συνιστά απειλή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και την οποία ονειρεύεται να επιβάλει στην πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων ένας μειοψηφικός συνασπισμός «βόρειων κρατών». «Θα ήταν καταστροφικό αν η Γερμανία αναλάμβανε επικεφαλής αυτού του συνασπισμού, όπως έχουν υποσχεθεί οι Φιλελεύθεροι. Τίποτε δεν θα ήταν καλύτερο για τις εκλογικές ελπίδες των εθνολαϊκιστών στην Ιταλία από την προοπτική μιας σύγκρουσης με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ιταλία, θα ήταν κακό για την Ευρώπη και για τη Γερμανία», αναφέρουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στίγκλιτς και Τουζ σημειώνουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι η οικονομική πολιτική του Λίντνερ – είτε αφορά στο φρένο χρέους είτε στους δημοσιονομικούς κανόνες για την Ευρώπη – συνιστά μια συσσώρευση συντηρητικών κλισέ. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για κλισέ μιας περασμένης εποχής, δηλαδή εκείνων της δεκαετίας του 1990. Δεν βρισκόμαστε πλέον στον κόσμο όπου γεννήθηκαν. Ξεπεράστηκαν παντού, όχι μόνον στη Γερμανία ή την Ευρώπη, από τρεις δεκαετίες κρίσεων στην οικονομία, τη γεωπολιτική και το περιβάλλον».

Ο Λίντνερ οικονομικο-πολιτικό crashtest

Ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος «κεντρικής σημασίας είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον δημόσιο τομέα, όχι μια επιστροφή στη λιτότητα, όπως αυτή που έχουν κατά νου οι Φιλελεύθεροι. Γι’ αυτό και πρέπει να αποτραπεί να αναλάβει ο Λίντνερ την αδύνατη αποστολή να εφαρμόσει την προκατακλυσμιαία δημοσιονομική του ατζέντα στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Ένα τέτοιο crash test ούτε η Γερμανία, ούτε η Ευρώπη πρέπει να το επιτρέψουν», λένε οι δύο οικονομολόγοι. Και τάσσονται υπέρ της ανάθεσης του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ,

Τόσο ο Λίντνερ όσο και ο Χάμπεκ έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το πόστο του υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο, όπως συχνά τονίζουν οι πιθανοί εταίροι στον συνασπισμό-φανάρι υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, οι αποφάσεις για τη μοιρασιά των υπουργείων θα ληφθούν στο τέλος των διαβουλεύσεων, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ