Στις 50,3 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI), χαμηλότερα από τις 52,9 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας μικρή ανάκαμψη της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Επιπλέον, η τιμή του δείκτη υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σημαντικά στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους, λόγω της νέας μείωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global η μειωμένη εισροή νέων παραγγελιών τον Σεπτέμβριο συνέβαλε στην οριακή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών. Η συρρίκνωση ήταν η πρώτη που καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς οι κατασκευαστές συνέδεσαν τη μείωση με την εξασθενημένη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και τη βραδύτερη άνοδο των νέων παραγγελιών εξαγωγών, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών σε βασικές αγορές.
Παρότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών εξακολούθησαν να αυξάνονται, η αύξηση ήταν μόλις οριακή και η βραδύτερη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο. Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών προσάρμοσαν, με τη σειρά τους, προς τα κάτω τους όγκους παραγωγής τον Σεπτέμβριο, καθώς η παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα 20 μηνών. Και πάλι, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν οριακός, ωστόσο ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2022.
Μολονότι οι τιμές εισροών εξακολούθησαν να αυξάνονται με απότομο ρυθμό, τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν με ασθενέστερο ρυθμό. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιβραδύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό 20 μηνών του Ιουλίου. Σύμφωνα με μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα, οι αυξήσεις των τιμών προήλθαν από το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας, μεταφοράς και πρώτων υλών.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα, λόγω των προσπαθειών να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες. Παράλληλα με την ηπιότερη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους.
Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν νέα πτώση της απασχόλησης στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Παρότι η μείωση των θέσεων εργασίας ήταν εν μέρει αποτέλεσμα των μειωμένων νέων παραγγελιών, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν δυσκολίες στην εξεύρεση ειδικευμένου προσωπικού για την αντικατάσταση εκείνων που αποχώρησαν οικειοθελώς. Η μείωση ήταν η πρώτη που καταγράφηκε σε διάστημα περίπου ενός έτους, ωστόσο ήταν σε γενικές γραμμές οριακή.
Παρά τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, οι παραγωγοί αγαθών κατάφεραν να συνεχίσουν να μειώνουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε από τον Αύγουστο λόγω της περιορισμένης εισροής νέων παραγγελιών.
Παράλληλα με τις ασθενείς συνθήκες ζήτησης, οι εταιρείες προσάρμοσαν επίσης προς τα κάτω την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο, καθώς καταγράφηκε η πρώτη συρρίκνωση των αγορών εισροών από τον Ιούνιο του 2023. Λόγω της μειωμένης εισροής υλικών, οι εταιρείες επέλεξαν να περιορίσουν τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων, μολονότι με ασθενέστερο ρυθμό από ό,τι τον Αύγουστο. Παρ' όλα αυτά, τον Σεπτέμβριο οι Έλληνες κατασκευαστές εξέφρασαν, στο πλαίσιο της έρευνας, μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή κατά το επόμενο έτος. Το επίπεδο εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Οι εταιρείες ενισχύθηκαν από τα προγράμματα επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την προσέγγιση νέων πελατών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ