Υπέρ μιας βαθύτερης ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη τάσσεται ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα ήταν «σημαντικά μπροστά σήμερα» αν είχε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους.
Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, που έχει στηρίξει ανοικτά τη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν το «θάρρος» για μια βαθύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ και επέκταση της ευρωζώνης σε μια οικονομική ένωση. «Δεν πρέπει να ξαναχάσουμε αυτή την ευκαιρία. Θα ήμασταν σημαντικά μπροστά στην Ευρώπη σήμερα αν είχε επικρατήσει στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης του 2010 η ιδέα της συγκρότησης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».
Επικαλούμενος την πανδημία του κορωνοϊού ως έναν πρόσθετο λόγο, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα «το θάρρος που δεν είχε κατά την κρίση του 2010 για να πετύχει επιτέλους περισσότερη ενσωμάτωση στην ευρωζώνη. Κρίσιμες εξελίξεις σημειώνονται εδώ και καιρό στην Ευρώπη. Τώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πανδημία του κορωνοϊού για να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για το μέλλον».
Σόιμπλε: Η ΕΕ χρειάζεται κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ο πρώην ΥΠ ΟΙΚ της Γερμανίας, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους , κατέκρινε το γεγονός ότι οι συζητήσεις στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του πλήγματος στην οικονομία από τον κορωνοϊό επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε θέματα όπως αν η οικονομική στήριξη θα πρέπει να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων και όχι στο τι μπορεί να κάνει η Ένωση ειδικότερα «για να προωθήσει συλλογικά την Ευρώπη».
«Μετά από σκληρή μάχη συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια νομισματική ένωση με την προσδοκία ότι θα έπονταν κι άλλα βήματα προς μια οικονομική ένωση. Αυτό δεν συνέβη», γράφει ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι μια νομισματική ένωση δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, αν δεν υπάρχει κι ένα πολιτικό ισοδύναμό της. Και ζήτησε μια «κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική για τη μόνιμη σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος».